#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Compliance s přípravou střeva před kolonoskopií nízkoobjemovým prázdnicím roztokem

22. 3. 2023

Studie provedená v podmínkách reálné praxe, které se zúčastnili i čeští lékaři a pacienti, hodnotila compliance s použitím prázdnicího perorálního solného roztoku na bázi síranů (OSS) o objemu 1 l a následnou hydratací 2 litry vody v přípravě na kolonoskopii.

Příprava střeva na kolonoskopii

Kvalita kolonoskopie je výrazně ovlivněna účinným vyčištěním tlustého střeva. Nedostatečná příprava prázdnicím roztokem je popisována až u 30 % pacientů a může vést k přehlédnutí lézí a nutnosti opakování vyšetření. Klíčovým faktorem při přípravě střeva je compliance pacienta. Jako nejakceptovatelnější účinný postup se jeví podání roztoků přijatelné chuti o nízkém objemu v rozdělených dávkách.

Nízkoobjemový prázdnicí perorální solný roztoku na bázi síranů

OSS je nízkoobjemový prázdnicí roztok, který se podává ve 2 dávkách, z nichž má každá objem 500 ml a má být zapita 1000 ml čiré tekutiny (voda, čaj nebo káva bez mléka, perlivé a neperlivé nealkoholické nápoje, zcezené ovocné šťávy, čirá nebo zcezená polévka). OSS byl v EU schválen v lednu 2013 u dospělých, a to v jednodenním či dvoudenním režimu. Evropská léková agentura (EMA) si následně vyžádala postmarketingové hodnocení užívání OSS v reálné praxi.

Metodika a průběh studie v reálné praxi

Byla provedena prospektivní neintervenční multicentrická studie, do níž byli zařazeni pacienti s OSS předepsaným dle SPC před kolonoskopií provedenou z jakékoliv indikace, a to od října 2015 do ledna 2017 v 16 centrech v Česku, Polsku, Německu a Nizozemsku. Zařazeno bylo celkem 1281 pacientů průměrného věku 59,2 roku, kteří v průběhu procedury zaznamenávali objem vypitého OSS a následné čiré tekutiny a nežádoucí příhody.

Compliance s hydratací byla vypočtena jako podíl skutečně vypité tekutiny z doporučených 2 l, přičemž byla definována jako ≥ 75 % doporučené hydratace. Dále bylo hodnoceno dosažení adekvátní přípravy střeva na 4bodové škále (špatná, ucházející, dobrá a výborná) a bezpečnost.

Výsledky

Compliance s hydratací ≥ 75 % dosáhlo 94,5 % pacientů, 100% compliance 86,8 % pacientů. V průměru zkonzumovali 96,8 % doporučeného objemu OSS (non-compliance zde byla zjištěna u 3,9 % pacientů) a 95,7 % z doporučeného objemu 2 l tekutin. Nebyl zjištěn rozdíl mezi jednodenním a dvoudenním režimem ani mezi muži a ženami. Podíl pacientů s dobrou či výbornou přípravou střeva dosáhl 87,6 %.

Nežádoucí příhody související s podáváním preparátu se vyskytly u 27,3 % pacientů. Všechny byly mírné až středně závažné a v 83 % případů postihovaly gastrointestinální trakt. U žádného pacienta s non-compliance nedošlo k dehydrataci.

Závěr

Tato neintervenční studie prokázala výbornou (94,5%) compliance s doporučenou hydratací při použití nízkoobjemového prázdnicího roztoku OSS v přípravě střeva na kolonoskopii.

(zza)

Zdroj: Regula J., Spaander M. C. W., Suchánek Š. et al.; DUS investigators. A European, multicentre, observational, post-authorisation safety study of oral sulphate solution: compliance and safety. Endosc Int Open 2020; 8 (3): E247−E256, doi: 10.1055/a-1090-7289.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#