#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co nejdříve zjistěte, čím je lepší crohna nedráždit

4. 6. 2015

Dietní opatření představují jednu z hlavních součástí léčby Crohnovy choroby. Přestože neexistují žádné striktní zákazy týkající se nevhodných potravin, určitá doporučení nemocným s idiopatickými střevními záněty nabídnout lze.

Dietní opatření představují jednu z hlavních součástí léčby Crohnovy choroby. Přestože neexistují žádné striktní zákazy týkající se nevhodných potravin, určitá doporučení nemocným s idiopatickými střevními záněty nabídnout lze.

Nevhodná strava Crohnovu chorobu přímo nevyvolá, může však nepříznivě ovlivnit její příznaky, a to zejména v období zhoršení onemocnění. Jedinec, který přijímá dostatek živin, vitamínů a minerálů, se lépe vyrovná s případným vzplanutím nemoci oproti tomu, kdo trpí podvýživou či nedostatkem důležitých složek potravy. Základem dietních opatření u nespecifických střevních zánětů je výběr nedráždivých potravin a upřednostnění pestré, kaloricky dostatečně vydatné stravy.

Výběr je individuální

Neexistuje seznam konkrétních potravin, kterých by se osoby trpící Crohnovou chorobou měly vyvarovat. Nemocní však často sami vypozorují, jaká strava jim nedělá dobře. Zatímco něčemu se musí vyhýbat v podstatě pořád, jiná jídla nepřipadají v úvahu pouze v období vzplanutí onemocnění. Mezi potraviny, které lidé s Crohnem spíše nesnášejí, patří:

  • ty s vysokým obsahem vlákniny (luštěniny, oříšky, semínka, …),
  • syrová zelenina, zeleninové a ovocné šťávy,
  • tučné a smažené pokrmy,
  • mléko.

Naopak větší problémy obvykle nedělají:

  • maso, ryby,
  • brambory, rýže, těstoviny,
  • tepelně upravené ovoce a zelenina.

V období vzplanutí hodně pijte!

V případě zhoršení onemocnění je vhodné dodržovat následující doporučení:

  • Upřednostněte lehké nekořeněné pokrmy.
  • Vynechte mléko a mléčné výrobky (vyjma zakysaných, ty jsou obvykle snášeny dobře).
  • Jezte častěji a po menších porcích.
  • Pozornost věnujte příjmu dostatečného množství tekutin.

I přes velký důraz na správné stravování je s Crohnovou chorobou často spojen nedostatek určitých vitamínů a minerálů. Jejich doplnění formou preparátů zakoupených v lékárně je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

(veri)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#