#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bojujete s cukrovkou 2. typu? Řešením může být inzulin!

8. 10. 2015

Mnoho lidí je přesvědčeno, že inzulinem se léčí pouze diabetes prvního typu. Pravda je však úplně jiná. Tento hormon potřebuje i velká část nemocných s cukrovkou 2. typu. Jen tak mohou někteří pacienti získat nad svojí chorobou převahu a udržet ji pod kontrolou.

Inzulin si pravidelně aplikuje 30–40 % pacientů s cukrovkou 2. typu. Odborníci ale tvrdí, že by tato léčba prospěla daleko většímu počtu těchto diabetiků. Navíc čím dříve se s ní začne, tím lépe. Už několik výzkumů prokázalo, že časný začátek terapie inzulinem pomáhá lépe upravovat hladinu glukózy, a dokonce i zachovávat část beta-buněk, které ve slinivce hormon inzulin produkují.

Hormonu ubývá a navíc nefunguje  

Diabetes druhého typu postupuje s tím, jak se snižuje přirozená produkce inzulinu. Beta-buňky, které vyrábějí tento hormon v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní, totiž postupně snižují svoji funkci. V okamžiku, kdy je člověku diagnostikován diabetes 2. typu, už je pravděpodobně ztraceno 50–80 % funkčnosti beta-buněk a deficit se dále prohlubuje. V období odpovídajícím zhruba šesti letům od určení nemoci mívá průměrný pacient pouze čtvrtinu normálního počtu těchto buněk. S takovouto minimální funkcí se zvyšuje potřeba injekcí inzulinu. Další potíží bývá i tzv. inzulinová rezistence. Jde o jev, kdy inzulin, který koluje v těle pacienta, neúčinkuje.

Léčba je nutná ihned 

Cukrovka 2. typu je tedy dvojnásobným problémem: není dost inzulinu a ten, co zbývá, nefunguje. V době diagnózy je mnoho lidí schopno vylučovat dostatek tohoto hormonu, aby mohli úpravou životního stylu a snížením hmotnosti dosáhnout žádoucích hladin glykémie. Ale výzkum ukazuje, že většina pacientů potřebuje začít s užíváním léků a/nebo aplikací inzulinu hned na začátku. A jak tělo vylučuje méně a méně inzulinu, téměř každý diabetik 2. typu potřebuje jeden nebo více léků a někteří též tento hormon. I při vhodné terapii je však stále třeba pokračovat ve zdravém životním stylu, má-li být nemoc dobře kompenzována. A jak se pozná, že je čas začít s inzulinem? Za hranici jeho používání se považuje hladina glykovaného hemoglobinu 6,5–7 %. Dá se říci, že to je situace, kdy se i přes dodržování léčebného plánu a zdravého životního stylu nedaří diabetes řešit uspokojivým způsobem.

10 doporučení pro inzulinový start

  1. Nebojte se zeptat svého lékaře na cokoli, co vás na léčbě zajímá, a svěřit se mu, co vám dělá starosti.
  2. Soustřeďte se na aktuální dění. Začněte s inzulinem tehdy, když je vám to doporučeno, neodkládejte to a neřešte dlouhodobé problémy předem. Všechno se časem urovná.
  3. Požádejte o takovou podporu, jakou potřebujete. Lékař vám může navrhnout i kurzy, kde se dozvíte vše, co s vaší nemocí souvisí.
  4. Vždy si s doktorem naplánujte další termín setkání, abyste mohli optimalizovat dávku léků a snáze tak dosáhli cílové hladiny glukózy.
  5. Obklopte se lidmi, kteří už mají s inzulinem zkušenost a úspěšně si ho aplikují. Bude to pro vás velká podpora.
  6. Zajímejte se o možnosti podávání hormonu a vyberte si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.
  7. Pokračujte s dietou a cvičením.
  8. Snažte se žít „pravidelně“ – jezte a aplikujte si inzulin pokud možno vždy ve stejnou denní dobu.
  9. Skladujte tuto látku podle instrukcí, jinak může být podání nebezpečné!
  10. Noste s sebou něco sladkého, abyste zvládli případnou hypoglykémii, nejlépe glukózové tablety nebo gel.

Nezapomínejte také pokračovat v užívání léků.

Nápad k nezaplacení

Zajímá-li vás, kde se vlastně umělý lidský inzulin bere, prozradíme, že výroba je geniálně jednoduchá. Představte si akvárium, ve kterém bydlí bakterie Echerichia coli. Do její DNA vložíme úsek, který u člověka kóduje inzulin. Bakterie si nemůže pomoci a kromě svých vlastních bílkovin vyrábí i tento hormon. Když ho vyprodukuje dostatek, vylijeme celé akvárium do přístroje, kde se odstraní všechny ostatní látky a zbyde pouze inzulin. Naprosto stejný jako náš vlastní.

(pez)

Zdroj:
http://www.diabeticlivingonline.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#