#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biologika aneb Možnosti očkování při jejich aplikaci

14. 5. 2019

Vakcinace u nemocných léčených cílenou terapií je poměrně zásadní otázka, protože aplikace biologik může zvyšovat náchylnost k infekcím. Kdy a jak lze tedy tyto lidi bezpečně a účinně očkovat?

Při léčbě biologiky se obecně nedoporučuje očkování živými vakcínami, protože je zde riziko rozsevu daného onemocnění po organismu. Mezi tyto látky se řadí vakcíny proti:

  • spalničkám,
  • příušnicím,
  • zarděnkám,
  • dětské přenosné obrně (starší typ, ve formě tablety),
  • planým neštovicím a pásovému oparu,
  • žluté zimnici.

Vakcinace při antiTNF terapii

Jedná se o biologika proti revmatoidní artritidě, lupénce, psoriatické artritidě, Bechtěrevově nemoci či těžké Crohnově chorobě. Živou vakcínou se lze v případě nutnosti nechat naočkovat. Je to možné nejméně 3 týdny (lépe 4) před zahájením cílené léčby, alespoň 3 měsíce po ukončení terapie potlačující činnost imunitního systému, po 5 poločasech příslušného léku nebo až po 6 měsících od ukončení terapie infliximabem či jinou antiTNF látkou. Při aplikaci tohoto typu terapie se můžete nechat očkovat proti chřipce a polysacharidovou vakcínou proti pneumokokům. I přes určité oslabení imunitního systému se totiž vytvoří dostatečná hladina protilátek. Američtí revmatologové dokonce doporučují rutinně očkovat proti chřipce, pneumokokům a hepatitidě B před zahájením terapie antiTNF léčby. Dále doporučují zvážit i vakcinaci proti pásovému oparu, protože byl právě u lidí léčených těmito biologiky hlášen jeho vyšší výskyt.

Postup při léčbě rituximabem

Pro očkování při terapii rituximabem (některé lymfomy nehodgkinského typu, chronická lymfocytární leukémie, revmatoidní artritida, některá onemocnění krevních cév) platí téměř totéž jako pro antiTNF jen s tím rozdílem, že je vhodná vakcinace před začátkem léčby. Po terapii je totiž nutné očekávat nedostatečnou odpověď organismu, protože se nevytvoří dostatek protilátek.

Očkování v případě terapie abataceptem

Pokud se plánujete nechat očkovat proti chřipce, pneumokokům a tetanu, je lepší to absolvovat před zahájením léčby abataceptem (revmatoidní artritida). Během ní by se totiž nevytvořila dostatečná hladina protilátek. Ale jiné neživé vakcíny je při ní možné podat. Očkování těmi živými odborníci v období terapie také spíše nedoporučují. Pokud je to ale nutné, lze léčení alespoň na 3 měsíce přerušit, naočkovat pacienta a poté v léčbě pokračovat za 2, ale lépe až za 4 týdny.

Řešení při aplikaci tocilizumabu

I při léčbě tocilizumabem (revmatoidní artritida) lze děti s juvenilní idiopatickou artritidou nechat očkovat proti pneumokokům.

(ivh)

Zdroje:
VENCOVSKÝ, J. a VÝBOR ČESKÉ REVMATOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI. Bezpečnost biologické léčby: doporučení České revmatologické společnosti. Dostupné z: www.revmatologicka-spolecnost.cz
WEBMD, Rituximab intravenous. Dostupné z: www.webmd.com
WEBMD, Abatacept (with maltose) intravenous. Dostupné z: www.webmd.com
WEBMD, Tocilizumab intravenous. Dostupné z: www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#