#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biologická léčba je terapeutickou alternativou u žen s chronickou artritidou, které chtějí otěhotnět

10. 11. 2015

Podávání inhibitorů TNF-α lze zvážit jako bezpečnou terapeutickou volbu u mladých žen s agresivní formou chronické artritidy, které chtějí otěhotnět. Údaje o bezpečnosti ve 2. a 3. trimestru jsou nedostatečné.

Biologické antirevmatické léky neměly u zvířat teratogenní účinky, údaje o jejich podávání u těhotných žen však zatím chybějí. Italští autoři se proto pokusili zhodnotit bezpečnost těchto léků u těhotných pacientek s chronickou artritidou.

Do své studie zahrnuli 79 těhotenství s expozicí biologické léčbě u 67 žen z 6 revmatologických center. Pacientky užívaly biologickou léčbu v perikoncepčním období nebo během těhotenství. V době otěhotnění užívalo 56 pacientek etanercept, 13 adalimumab, 3 infliximab, 2 certolizumab-pegol, 2 rituximab a vždy 1 pacientka golimumab, anakinru a abatacept. Biologická léčba byla vysazena průměrně 41 dní po potvrzení těhotenství.

Porodem živého novorozence skončilo 66 % těhotenství. Výskyt spontánních potratů činil 20 %. Vrozená malformace byla zjištěna pouze v 1 případě.

Tyto výsledky ukazují, že ženám s agresivní formou revmatoidní artritidy, které si přejí otěhotnět, je možné podávat biologickou léčbu. Nedostatečné údaje jsou ale dosud pro abatacept, tocilizumab, anakinru a rituximab a také pro podávání kteréhokoli biologického přípravku ve 2. a 3. trimestru těhotenství.

(zza)

Zdroj: Bazzani C., Scrivo R., Andreoli L. et al. Prospectively-followed pregnancies in patients with inflammatory arthritis taking biological drugs: an Italian multicentre study. Clin Exp Rheumatol 2015 Aug 25. [Epub ahead of print]



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#