#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergické asthma bronchiale – kazuistika

11. 10. 2021

Níže prezentovaná kazuistika popisuje případ pacientky se středně těžkým alergickým astmatem, které je léčeno fixní kombinací flutikason-propionátu 250 μg a salmeterol-xinafoátu 50 μg.

Úvod

Asthma bronchiale je neinfekční zánětlivé onemocnění dýchacích cest spojené s bronchiální hyperreaktivitou a dechovou obstrukcí, která je reverzibilní, a to buď spontánně, nebo za pomoci léčby. Projevuje se tíhou na hrudníku, pocitem nedodechnuti, suchým dráždivým kašlem, dušností, pískoty a hvízdáním při výdechu.

V léčbě se dle tíže onemocnění uplatňují inhalační kortikosteroidy jako monoterapie nebo ve fixní kombinaci s bronchodilatačním přípravkem. Inhalačně podané léky působí přímo v dýchacích cestách, které jsou poškozené, čímž se zvyšuje účinnost, a zároveň se tím minimalizuje riziko systémových nežádoucích účinků. Při těžkém astmatu přichází na řadu i léčba perorálními kortikosteroidy, případně biologická terapie.

Popis případu

45letá pacientka přichází s 3 roky trvajícím suchým dráždivým kašlem, který se projevoval nejdřív v jarních měsících, postupně už byl celoroční. Poslední rok se přidružuje i pocit dušnosti, bez pískotů, přicházející po námaze. V jarních měsících trpěla vodnatou rýmou, svěděním nosu i očí.

Pacientka netrpí žádným závažným onemocněním, dosud neužívala žádné léky, neprodělala žádné závažnější infekce, v rodině není známé žádné závažné onemocnění. Bydlí v suchém bytě, zvířata nechová, je nekuřačka, pracuje jako sekretářka. Alergie na léky, potraviny ani na štípnutí hmyzem neuvádí.

Provedeným vyšetřením (spirometrie, bronchodilatační test se salbutamolem, FENO) potvrzujeme alergické bronchiální astma se středně těžkou obstrukcí, laboratorním vyšetřením potvrzujeme celoroční alergii – na prach a roztoče, na včasné pyly a pyly trav. Vzhledem k alergiím nasazujeme antihistaminika a topické nosní steroidy pro alergickou rýmu. Pro léčbu alergického bronchiálního astmatu jsem zvolila fixní kombinaci budesonid 200 μg + formoterol 6 μg 2× denně v inhalačním systému Turbuhaler se suchou práškovou formou. Současně ji lze využít i jako úlevovou léčbu (1 vdech) v případě potřeby. Dále doporučujeme omezení kontaktu s alergeny (omezit sporty v přírodě, na rozkvetlé louce, větrání, úklid atd.).

Pacientka přichází za týden kvůli nežádoucím účinkům léčby – zhoršování bolestí hlavy, třesu a neklidu po inhalaci. Vzhledem k typickým NÚ způsobovaným formoterolem jsem terapii změnila na fixní kombinaci flutikason-propionát 250 μg + salmeterol-xinafoát 50 μg v dávce 2× denně a jako úlevovou léčbu jsem doporučila salbutamol ve formě spreje. Při následné kontrole za 3 měsíce pacientka hlásí výrazné zlepšení dýchacích potíží, zvýšila se i tolerance námahy a snížila potřeba úlevové léčby salbutamolem (pouze 1× za poslední měsíc). Kontrolní spirometrie vykazuje už jen lehkou obstrukci na úrovni malých dýchacích cest, hodnota FENO je pouze lehce zvýšená (to přisuzuji i expozici pylů v sezóně).

Nyní je pacientka stabilizovaná, bez vedlejších účinků inhalační léčby a její alergické bronchiální astma je plně pod kontrolou.

MUDr. Gertruda Čápová
Gepamed – ambulance pneumologie, Praha



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#