#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktivace imunitního systému mozku při hepatitidě C souvisí s postižením kognitivních funkcí nemocných

15. 5. 2019

Do nedávné doby nebylo známo, proč mají lidé nakažení hepatitidou typu C poruchy paměti, pozornosti a jiných kognitivních funkcí.

Do nedávné doby nebylo známo, proč mají lidé nakažení hepatitidou typu C poruchy paměti, pozornosti a jiných kognitivních funkcí. Nyní se zdá, že vědci našli na tuto otázku odpověď: aktivace imunitního systému v mozkové tkáni poškozuje nervové buňky. Indikátorem probíhajícího zánětu je látka zvaná myo-inositol.

Vztah mezi hepatitidou C a poškozením mozku

Je známo, že osoby s chronickou hepatitidou C vykazují konstantně změny metabolismu v mozku a postižení kognitivních funkcí, jako je paměť, myšlení, pozornost a podobně. Dosud se však nedařilo přesvědčivě prokázat vztah mezi postižením jater a změnami v mozkové tkáni. Nová studie vědců z Velké Británie se tímto vztahem detailně zabývá.

Postižení mozku u osob bez jaterní fibrózy

Celkem 24 pacientů nakažených virem hepatitidy C s biopticky potvrzeným mírným postižením jater podstoupilo vyšetření na magnetické rezonanční spektroskopii. Vědci zjišťovali množství metabolitů ve frontální bílé hmotě, mimo jiné látky zvané myo-inositol. Poté byli nemocní testováni se zaměřením na pozornost a pracovní paměť.

Myo-inositol jako indikátor postižení mozku?

Výsledky ukázaly, že poměr myo-inositolu k hladinám kreatininu byl u nemocných s hepatitidou typu C signifikantně vyšší než u zdravých dobrovolníků. Při hodnocení kognitivních funkcí (například reakčního času) dopadali hůře pacienti nakažení hepatitidou C, a toto zhoršení korelovalo s přítomností zvýšeného množství myo-inositolu.

Podobné výsledky jako u HIV pozitivních osob

Již dříve byly publikovány studie o zvýšených hodnotách myo-inositolu u pacientů nakažených virem HIV. Myo-inositol je u těchto nemocných indikátorem zánětu na úrovni mozku spojeného s mírným postižením kognitivních funkcí. Infekce způsobí aktivaci imunitního systému, především mikroglií. Probíhající zánět zapříčiní dysfunkci neuronů. Zdá se, že s nákazou virem hepatitidy C bude situace obdobná. Možná již tedy známe příčinu mírného poškození kognitivních funkcí u nemocných nakažených virem hepatitidy C.

(hul)

Zdroj: Forton DM, et al. Cerebral immune activation in chronic hepatitis C infection: A magnetic resonance spectroscopy study. J Hepatol (2008), doi:10.1016/j.jhep.2008.03.022.

Obrázek: Alena Hovorková - ahdesign


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#