#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

9 tipů, jak si dopřát odpočinek od nemoci střev

15. 5. 2019

Máte Crohnovu nemoc a chcete si konečně od své nemoci odpočinout? Máte pocit, že váš život řídí zažívání, a ne vy? Nejlepším způsobem je uklidnit zažívání a učinit konec střevním obtížím.

Máte Crohnovu nemoc a chcete si konečně od své nemoci odpočinout? Máte pocit, že váš život řídí zažívání, a ne vy? Nejlepším způsobem je uklidnit zažívání a učinit konec střevním obtížím.

  1. Jezte častěji menší porce. Dáte svému zažívání více času si s jídlem poradit. Také si sami zjistěte, které potraviny vám dělají problémy (káva, mléčné výrobky, čokoláda, ořechy atd.).
  2. Při vaření používejte olivový olej. Pokud potřebujete olej rozpálit na vysokou teplotu, lze použít speciální řepkový olej. Tyto druhy olejů nedráždí střevní sliznici, a vyhnete se tak střevním potížím.
  3. Jezte více ryb, hlavně ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, jako jsou losos (vhodný je i mražený nebo konzervovaný), sardinky, sleď a treska.
  4. Nepřehánějte to s tučnými bílkovinami, obzvláště pokud máte autoimunitní onemocnění. Jezte pouze lehká netučná masa. Rozhodně se vyhněte hot dogům, hamburgerům, konzervám typu lunch meat, párkům obecně apod.
    • Využijte OSOBNÍ ZDRAVOTNÍ DENÍK, kde můžete sledovat index aktivity Vašeho onemocnění, neboli stav, ve kterém se Vaše nemoc právě nachází. Díky tomu získáte nad onemocněním mnohem lepší kontrolu. K vytvoření vašeho osobního deníku postačí se ZAREGISTROVAT.
  5. Pro lidi s Crohnovou nemocí je problémem strávit luštěniny. Nahraďte je sójovými výrobky, jako je např. tofu.
  6. Může to znít jako otřepaná poučka, ale nejvíce střevům ulevíte dostatkem zeleniny a ovoce. Ideální je růžičková kapusta, zelí, ředkev nebo spařená brokolice.
  7. Nepijte kafe a nahraďte ho např. čajem, čistou vodou, minerálkou nebo ovocným džusem. Čisté vody vypijte denně klidně 10 skleniček. Z alkoholických nápojů nedělá problémy červené víno. Jinak se ale alkoholu vyhněte, nesnáší se s léky proti Crohnově nemoci.
  8. Také kouřením si namísto zbavení nervozity tak akorát podráždíte střevo. Naučte se relaxovat a nerozčilujte se nad maličkostmi ve svém okolí, nestojí to vašim střevům za to.
  9. Poraďte se s lékařem o užívání vitamínových doplňků. Při Crohnově nemoci se špatně vstřebávají určité složky potravy, mezi nimi i vitamíny. Vhodné jsou hlavně vitamíny skupiny B nebo rovnou multivitamíny.
(ercp)

Zdroje:



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#