#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

3D tisk již pomáhá i s očními protézami: Jaké benefity novinka nabízí pacientům?

19. 12. 2022

Kosmetické oční protézy, vyráběné nejčastěji ze skla nebo akrylu, slouží k zamaskování kosmetického defektu v důsledku poškození oka z různých příčin. Proces jejich zhotovení byl přitom dosud poměrně náročný a obvykle trval několik týdnů. Ve Velké Británii však již byla prvnímu pacientovi implantována oční protéza vyrobená na 3D tiskárně. Mezi její hlavní výhody patří rychlost výroby, ale především věrný vzhled dokonale imitující zdravé oko.

Historický milník

Na konci roku 2021 obletěla svět krátká zpráva o tom, že ve Velké Británii byla prvnímu pacientovi na světě implantována oční protéza vyrobená pomocí 3D tiskárny. Další krůček v technologickém pokroku byl učiněn v Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust v Londýně. Historicky prvním pacientem s umělou oční protézou vyrobenou na 3D tiskárně se stal Steve Verze, 47letý inženýr v oboru informačních technologií, který v 7 letech utrpěl poranění levého oka. V pouhých 21 letech u něj poté došlo k rozvoji úplné slepoty na poraněném oku, což ho podle jeho slov vedlo k rozhodnutí podstoupit implantaci tradiční oční protézy.

Tradičně vyrobená umělá oční protéza nicméně plně nesplnila pacientova očekávání. Podle svých slov se při odchodu z domova často podíval do zrcadla a nebyl spokojen s tím, co vidí. To se nyní − po dalším čtvrtstoletí jeho života − konečně změnilo. Na podzim roku 2021 se stal součástí studie zabývající se výrobou a implantací očních protéz pomocí 3D tiskárny.

Neinvazivní a rychlý proces

Podle tiskové zprávy nemocnice je celý proces rychlejší a méně invazivní než výroba tradiční akrylové oční protézy. Zhotovení tradiční protézy zabere zhruba 6 týdnů, přičemž je pro ni nutné vytvořit formu ve tvaru oční dutiny, což může být u dětí spojeno s nutností celkové anestezie.

Při výrobě oční protézy pomocí 3D tiskárny je naproti tomu nutné pouze sejmutí skenu oční dutiny a zdravého oka, tak aby ho oční protéza co nejvěrněji napodobila. Samotná výroba protézy potom zabere pouze 2–2,5 hodiny. Následně je odeslána oftalmoprotetikovi, který ji dokončí, vyleští a implantuje. Celý proces tak trvá 2–3 týdny, tedy o polovinu méně než v případě tradiční protézy.

K nerozeznání od originálu

Hlavním benefitem umělé oční protézy vyrobené pomocí 3D tiskárny je však samozřejmě věrohodné napodobení zdravého oka. To potvrzuje nejen Steve, který je s novým okem nadměrně spokojený, ale také fotografie přiložená v tiskové zprávě a dalších článcích. Při zběžném pohledu prakticky není rozeznatelné, které oko je umělé a které zdravé.

Pacient Steve Verze po implantaci 3D tištěné oční protézy

 

Na prvotní úspěch by měla navázat rozsáhlejší klinická studie, od které si vedoucí výzkumu profesor Mandeep Sagoo slibuje získání robustních důkazů o přínosu nové metody.

(holi)

Zdroje:
1. Moorfields patient receives world’s first 3D printed eye. Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust, 2021 Nov 25. Dostupné na: www.moorfields.nhs.uk/news/moorfields-patient-receives-world-s-first-3d-printed-eye
2. Spary S. British man given 3D printed eye in world first, hospital says. CNN, 2021 Nov 25. Dostupné na: https://edition.cnn.com/2021/11/25/health/3d-printed-eye-scli-intl-gbr-scn/index.html
3. Tayeb Z. Meet the man who received the world's first 3D-printed prosthetic eye. He hopes to inspire more people to sign up for the 'liberating' procedure. Insider, 2022 Feb 5. Dostupné na: www.businessinsider.com/steven-verze-world-first-3d-printed-prosthetic-eye-moorfields-hospital-2022-2



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#