#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Laboratorní“ karanténa efektivnější než ta „tradiční“? Francouzská zkušenost

26. 3. 2020

Důležitým faktorem při epidemii infekčního onemocnění je i zvládání úzkosti populace ohrožené nákazou. Jedním z možných přístupů je zlepšování a zrychlování diagnostiky infekce. Tímto směrem se vydal i tým francouzských vědců, který publikoval výsledky své analýzy v časopisu Travel Medicine and Infectious Disease.

Karanténní opatření a úzkost pacientů i zdravotníků

Na konci ledna 2020 francouzská vláda repatriovala občany francouzské národnosti, kteří žili v ohnisku epidemie viru SARS-CoV-2, čínském městě Wu-chan, zpět do vlasti a umístila je do karantény. Pro přistání bylo vybráno vojenské letiště v Marseille a repatrianti byli ubytováni v prázdných turistických letoviscích.

Výzkumníci ze Středomořského ústavu pro výzkum infekčních onemocnění argumentují, že v takovéto situaci úzkost, často ještě zvyšovaná zprávami z médií, může vést ke zkreslenému pohledu na nová onemocnění a k iracionálnímu rozhodování. Snížení úzkosti prostřednictvím rychlé diagnostiky by mělo zlepšit rozhodovací procesy a krizové řízení. Vědci se proto rozhodli otestovat repatrianty na přítomnost SARS-CoV-2 během 24 hodin po přistání a poté 5. den karantény.

Metodika a výsledky analýzy

Se souhlasem testovaných byl ve dnech 0 a 5 proveden výtěr z nosu a krku, případně odběr sputa. Ze vzorků byla extrahována virová RNA a přítomnost SARS-CoV-2 byla hodnocena sérií reverzních transkripcí s detekcí pomocí polymerázové řetězové reakce spojené s reverzní transkripcí v reálném čase (real time RT-PCR).

Nejméně jednou bylo otestováno 336 bezpříznakových potenciálních přenašečů, všichni s negativním výsledkem. Díky optimalizaci odběru vzorků a testovacího procesu se podařilo dospět k výsledkům testování během 5 hodin.

Závěr

Otázkou zůstává, zda jsou opakované negativní výsledky testů dostatečným důvodem pro zkrácení karantény. V některých případech se zdá, že by uvolnění karanténních opatření paradoxně mohlo zamezit šíření onemocnění – autoři uvádějí jako příklad výletní loď Diamond Princess, na jejíž palubě je dodržování karanténních opatření velmi obtížné a úzkost lidí, kteří takto „uvízli“, značná. V takovém případě by otestování všech pasažérů a propuštění negativních jedinců co nejdříve po objevení se prvního případu pravděpodobně pomohlo zamezit dalšímu šíření onemocnění.

(este)

Zdroj: Lagier J. C., Colson P., Tissot Dupont H. et al. Testing the repatriated for SARS-Cov2: should laboratory-based quarantine replace traditional quarantine? Travel Med Infect Dis 2020 Mar 14: 101624, doi: 10.1016/j.tmaid.2020.101624 [Epub ahead of print].



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#