#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zvýšený cholesterol nebolí, může ale zásadně škodit zdraví

2. 3. 2018

Dříve se mu říkalo tichý zabiják, dnes se názory na cholesterol mění. Jaký vliv na organismus opravdu má a čím lze ovlivnit jeho množství v krvi?

Rozdíly v účincích

Cholesterol je látka, ze které vznikají pohlavní hormony nebo kortikoidy. Je důležitý pro tvorbu vitaminu D a žlučových kyselin potřebných pro trávení tuků. Z toho je zřejmé, že se bez něj naše tělo neobejde. Cholesterol je různého typu. 

  • LDL cholesterol („zlý“) je tím hlavním, který putuje do tkání. Pokud je ho hodně, působí škodlivě a je zásadním rizikovým faktorem vzniku kornatění cév.
  • HDL cholesterol („hodný“) vychytává cholesterol z tkání a přenáší ho do jater. Tím čistí krevní řečiště a chrání kardiovaskulární systém.
  • VLDL cholesterol obsahuje mnoho triacylglycerolů (TAG), což jsou jednoduché tuky.

Správné hodnoty

Nadbytek LDL, VLDL cholesterolu a TAG je podle současných tvrzení významným rizikovým faktorem vzniku kornatění cév. Pokud se přidají i další negativní vlivy, jako je snížená hladina HDL cholesterolu, zvýšený krevní tlak, kouření, mužské pohlaví a vyšší věk, riziko srdečně-cévních onemocnění se několikanásobně zvyšuje. Optimální je mít hladinu celkového cholesterolu do 5 mmol/l. Z toho pokud možno HDL nad 1 mmol/l, LDL po 2 mmol/l a TAG pod 2 mmol/l. Sledovaným parametrem je také poměr celkového cholesterolu k HDL. Riziko onemocnění se zvyšuje při 5 : 1, proto je lepší, když je tento poměr nižší.

Mějte cholesterol pod kontrolou

Existuje několik zásad, jak udržet optimální poměr cholesterolu v těle.

  • Pravidelně cvičte.
  • Omezte pití alkoholu a nekuřte.
  • Nestresujte se.
  • Upravte životosprávu – omezte obiloviny a jednoduchý cukr, konzumujte omega-3 mastné kyseliny. Jako zdroj tuků používejte margaríny a rostlinné oleje, jezte méně tučných uzenin, masa a vnitřností, začleňte do jídelníčku luštěniny.
  • Choďte na pravidelné kontroly. Lékař bude monitorovat hladinu cholesterolu v krvi a při trvání nálezu i přes dietní opatření vám může nasadit léky.

Zvýšení celkového cholesterolu v krvi nebolí. Je to ale varovný signál vzniku srdečního onemocnění nebo mozkové mrtvice. Dodržováním správného životního stylu můžete toto riziko výrazně snížit. Pokud však máte pochybnosti o svém zdravotním stavu, svěřte se praktickému lékaři.

(dzit)

Zdroj: https://www.healthline.com/health/hdl-vs-ldl-cholesterol#modal-close

https://www.svet-zdravi.cz/clanky/cholesterol-zakerny-zabijak

 

 



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#