#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

8. 10. 2015

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Výchozím bodem pro záchyt cukrovky jsou návštěvy obvodního lékaře. Ať už za svým praktikem přijdete s nemocí, nebo pouze preventivně, čas od času vás zajisté pošle na odběr krve. A jednou z nejdůležitějších hodnot v laboratorních výsledcích bude hodnota krevního cukru neboli glykémie. Aby byly výsledky vašeho odběru krve průkazné a glykémie nebyla uměle posunutá nahoru nebo dolů, měli byste:

  • alespoň 8 hodin předtím nejíst,
  • ráno se napít jen neslazené tekutiny,
  • nekouřit a vyhnout se větší fyzické zátěži. 

Zvýšená glykémie při těchto klasických odběrech, na které se chodí ráno a na lačno, totiž nejčastěji znamená jediné: pacient se nasnídal nebo omylem vypil sladký čaj.

Důvěřuj, ale prověřuj

Aby lékař vyloučil tuto lidskou chybu, pošle vás nejspíš na krev znovu. V tu chvíli už nemusíte být ani na lačno – existuje hranice, nad kterou by hodnota krevního cukru neměla vystoupat ani po jídle. Opakovaně prokázaná zvýšená glykémie znamená buď cukrovku, nebo její „předstupeň“, takzvanou poruchu glukózové tolerance neboli prediabetes.

Test, který dá jistotu

V tu chvíli vás lze považovat za rozpoznaného diabetika. Pokud ale lékař potřebuje ujištění, odešle vás možná do diabetologické ordinace na takzvaný „orální glukózový toleranční test“. Toto staré a trochu nepříjemné vyšetření stále hraje v diagnostice cukrovky důležitou roli. Používá se hlavě u těhotných při průkazu tzv. gestačního diabetu, ale lze jej využít i pro potvrzení diabetu mellitu II. typu. Jeho složitý název v sobě nese princip testu: zjištění toho, jak tělo snáší cukr přijatý ústy.

  • Při orálním glukózovém tolerančním testu vám lékař či sestra dají vypít roztok čisté glukózy ve vodě.
  • Poté strávíte v ordinaci asi 2–4 hodiny, v průběhu kterých vám bude v pravidelných intervalech odebírána krev.
  • Na základě změřených hodnot glykémie lékař vytvoří křivku, která znázorní proces, jakým vaše tělo s glukózou nakládá – jak prudce její hladina v krvi stoupne a jak rychle se opět vrací na základní hodnoty. Z toho může usuzovat na cukrovku nebo na poruchu glukózové tolerance.

Malý prostor pro chybu

Žádný test není stoprocentní, a tak ani ten výše uvedený nemusí cukrovku rozpoznat správně. Zvýšená glykémie se může vyskytnout i v důsledku:

  • zvýšené činnosti štítné žlázy,
  • některých léků (kortikoidy, vybraná diuretika, část léků na krevní tlak atd.),
  • zvýšeného množství hormonu kortizolu v těle (tzv. Cushingův syndrom),
  • vzácných vrozených metabolických poruch (např. hemochromatózy),
  • nádoru jater zvaného feochromocytom.

Tyto daleko méně pravděpodobné možnosti je však lékař schopen spolehlivě vyloučit na základě tvaru křivky orálního glukózového tolerančního testu, krevních testů nebo toho, co mu o sobě a svých potížích řeknete. O diagnóze cukrovky, ačkoliv je možná nečekaná a působí jako blesk z čistého nebe, proto nemá smysl příliš pochybovat. Lepší je ji přijmout a zodpovědně přistoupit k předepsané léčbě. Můžete tak včas zabránit mnohým zdravotním komplikacím.

(luko)

Zdroje:
 MUDr. Tomáš Šálek: LABORATORNÍ DIAGNOSTIKA DIABETES MELLITUS A DIABETICKÉ NEFROPATIE. Med. pro praxi 2007; 4 (9): 369–370
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#