#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Virus hepatitidy C může v kapalném prostředí při nízkých teplotách přežívat i několik měsíců

15. 5. 2019

Podle výsledků německé studie uveřejněné 15. června 2010 v odborném časopisu Journal of Infectious Diseases může virus hepatitidy C (HCV) v kapalném prostředí při vhodných teplotách přežívat a zůstávat infekční až 5 měsíců.

Podle výsledků německé studie uveřejněné 15. června 2010 v odborném časopisu Journal of Infectious Diseases může virus hepatitidy C (HCV) v kapalném prostředí při vhodných teplotách přežívat a zůstávat infekční až 5 měsíců. Různé typy alkoholových a antiseptických přípravků snižují HCV RNA na nedetekovatelnou úroveň, avšak antivirový efekt se snižuje v případě, že byly prostředky určené k dezinfekci rukou ředěny.

Autorka studie Sandra Ciesek a její kolegové se ve své studii HCV zaměřili na infekciozitu viru, jeho stabilitu v prostředí a citlivost k chemickým dezinfekčním prostředkům v laboratorních buněčných kulturách. Až donedávna nemohl být HCV pěstován v laboratorních buněčných kulturách, a proto byla antivirová aktivita dezinfekčních prostředků proti HCV odhadována na základě studií využívajících strukturálně podobný bovinní virus vyvolávající průjem. Avšak nedávný rozvoj modelu HCV infekce umožnil přímé hodnocení.

Autoři studie analyzovali HCV RNA pomocí kvantitativní polymerázové řetězové reakce v reálném čase (PCR). Stabilita genomu byla stanovena přenosem virové RNA do buněk Huh7.5.

Z výsledků vyplynulo, že infekciozita HCV byla v kapalném prostředí při nižších teplotách detekovatelná až 5 měsíců. Různé typy alkoholu a komerčně dostupných antiseptik snižovaly hladiny HCV na nedetekovatelnou úroveň, ale ředění dezinfekčních prostředků určených k dezinfekci rukou jejich virucidní aktivitu snižovalo.

Vědci konstatovali, že riziko infekce HCV zatím nelze přesně změřit stanovením HCV RNA, protože virová infekciozita a hodnoty virové nálože přímo nekorelují. Výsledky této studie by však mohly být užitečné při sestavování přísných dezinfekčních protokolů s cílem zabránit nozokomiálnímu přenosu HCV ve zdravotnictví.

(mik)

Zdroj:
J Infect Dis. 2010 Jun 15; 201 (12): 1859–66.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#