#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kouření a diabetes – vražedná kombinace

29. 9. 2015

Potýkáte se s cukrovkou, ovšem kouření se nehodláte vzdát? Pak se musíte připravit na velké zdravotní potíže. Možná nenastanou hned, ale časem se rozhodně projeví.

Je jasně prokázáno, že kouření je nezávislý rizikový faktor pro vznik diabetu 2. typu a u diabetiků výrazně zvyšuje riziko komplikací. Jedná se zejména o aterosklerotické změny cév vedoucí k cévní mozkové příhodě (mozkové mrtvici) a/nebo ischemické chorobě srdeční, která může skončit infarktem. Kouření tato rizika zdvojnásobuje a u diabetu 2. typu jsou vedoucí příčinou smrti právě oběhové potíže. Dalšími onemocněními, jejichž riziko se s konzumací tabáku zdvojnásobuje, jsou například selhání ledvin a erektilní dysfunkce. Co vás v souvislosti s diabetem a kouřením zajímá nejvíce?

1. Mám cukrovku. Jak zvyšuje kouření moje riziko ischemické choroby srdeční?

Kouření a diabetes zvedají toto riziko velice podobným způsobem – usnadňují ukládání tuku a tvorbu aterosklerotických plátů v tepnách. Tepny se poté zužují a tím se zhoršuje krevní průtok. Když se takto sníží průtok koronárními arteriemi, které vyživují srdeční sval, výsledkem je angina pectoris nebo infarkt myokardu. Obdobně pokud se to stane v tepnách, které zásobují mozek, následuje cévní mozková příhoda, u pomalejšího poklesu průtoku tzv. vaskulární (cévní) demence. Nevýhodné je právě to, že škodlivý účinek je u kouření i diabetu podobný – při současném působení obou se pak efekt nesčítá, ale násobí.

2. Nejsem diabetik, ale jsem kuřák. Může tento zlozvyk vést k cukrovce?

Je prokázáno, že kouření je rizikový faktor pro inzulinovou rezistenci, to znamená situaci, kdy inzulin v těle přestává účinkovat. Spolu s genetickým základem a obezitou je kouření jedním z hlavních nebezpečí. A inzulinová rezistence je prvním krokem k diabetu. 

3. Trpím cukrovkou a trápím se. Tabák mám rád, opravdu s ním musím přestat? 

Bohužel, kouření při diabetu zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Bylo zjištěno, že tabák podporuje mnoho chorobných stavů tím, že poškozuje cévy a snižuje průtok krve orgány. 

4. Jaké další komplikace diabetu může kouření ovlivnit?

Může zhoršit diabetickou nefropatii (poškození ledvin diabetem), albuminurii (přítomnost bílkoviny v moči), diabetickou neuropatii (poškození nervů diabetem) a nejspíše i diabetickou retinopatii (poškození sítnice diabetem), u které ale vazba není tak průkazná jako u kardiovaskulárních rizik.

5. Co za výhody by pro mě mělo, kdybych přestal s cigaretami?

Přestat kouřit znamená snížit nebezpečí rozvoje hlavních komplikací diabetu. Mnoho kuřáků diabetiků nechce přestat s cigaretami, protože se bojí tloustnutí. Výzkum ale dokázal, že zdravotní přínos nekouření převažuje nad riziky spojenými s přibýváním na váze.

6. Nedaří se mi skoncovat s tabákem a bojím se, že se tím zhorší můj diabetes. Co mám dělat?

Váš lékař vám jistě rád poradí. Každý diabetik kuřák by měl přestat kouřit pod odborným dohledem. Pokud si děláte starosti z tloustnutí, promluvte si o tom s odborníkem. Existuje mnoho způsobů, jak vám účinně pomoci.

Chybí vám motivace? Spočítejte si, kolik peněz ročně utratíte za cigarety, a sepište si, co všechno si za to můžete pořídit. Výsledek bude jistě dobrým důvodem, proč vydržet nekouřit.

(pez)

Zdroj:
http://www.diabetes.co.uk



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#