#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EEG Biofeedback – řeší i noční pomočování

15. 5. 2019

Metoda EEG Biofeeback je čím dál tím častěji skloňována na internetu i v médiích. Na jakém principu spočívá a lze ji využít i v léčbě nykturie?

Metodu EEG objevil v 60. letech americký neurofyziolog prof. Barry Sterman. Spolu s manželi Otmerovými dodnes pracuje na zdokonalování a propagaci tohoto léčebného postupu.

Princip hry 

V rámci terapeutického sezení EEG Biofeedbacku je pacientovi nejprve snímána elektrická aktivita mozku, která je následně převáděna do speciálního programu. Počítač pak dle EEG pacientovi vygeneruje speciální prvky počítačové hry, které v mozku pomocí zrakové, sluchové a taktilní stimulace navodí požadovanou frekvenci elektrické aktivity mozkových vln. Lze si tedy představit, že pacient je nejprve analyzován a pak je mu vytvořena hra na míru, která mu dovolí v sobě aktivovat nové možnosti. V praxi vše vypadá následovně:

  • Klient je usazen v klidu v křesle, na hlavě má upevněny elektrody a sleduje monitor.
  • Každému člověku je v průběhu prvních sezení vypracován individuální plán.
  • Krátkodobá kondiční terapie vyžaduje zhruba 20 sezení, dlouhodobá terapie pak až 90. Avšak průměrný počet sezení je 50.
  • Ideální je léčbu absolvovat dvakrát týdně, přičemž jeden trénink trvá 30–40 minut, samozřejmě dle možností pacienta.

Vedlejší účinky

Nežádoucí dopady této metody nejsou známy. EEG Biofeedback lze kdykoli ukončit, nevyvolává závislost, nemůže ublížit a nemá zkřížené reakce s jinými formami léčby, proto je možné tento směr použít u dětí od útlého věku až po seniory. Nejlepších výsledků je dosahováno právě u dětí, jejichž centrální nervová soustava je díky stálému vývoji značně flexibilní.

Kdy může pomoci 

Tuto metodu využívají zejména psychologové v celé řadě případů. Spadají sem:

  • poruchy pozornosti,
  • migrény,
  • stres,
  • spánkové poruchy.

A právě spánkové poruchy patří mezi vůbec nejčastější indikace Biofeedbacku. Odstranit lze mimo jiné noční děsy a noční pomočování či poruchy s usínáním i probouzením se.

EEG Biofeedback patří mezi moderní metody dýchající na nás poněkud tajemnou atmosférou. Určitě ale stojí za to, metodu vyzkoušet. Již po prvních 3–5 sezeních by mělo být zřejmé, zda se u konkrétního pacienta dosáhne kýžených výsledků, či nikoli.

(bak)

Zdroj:
www.eeg-biofeedback.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#