#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cukry – pozor dávejte nejen na ty skryté!

15. 7. 2015

Cukr je nezastupitelnou složkou naší potravy. Nedá se ničím nahradit, ale je důležité pečlivě kontrolovat jeho obsah v potravinách a nápojích. Nadměrné množství totiž vede ke vzniku zubního kazu, obezity, cukrovky či srdečních onemocnění.

V dnešní moderní době bývá těžké se stravovat 100% zdravě. Cukr je však živina, bez které by naše buňky nebyly schopné života. Příjem velkého množství cukrů ovšem představuje pro zdraví velké riziko. Tato látka přináší tělu nadbytečné kalorie, častokrát nemá žádnou nutriční hodnotu a způsobuje zubní kazy, obezitu či cukrovku 2. typu. 

Cukr zvaný přidaný

Ne náhodou se sladké nápoje a sladkosti nacházejí na vrcholu potravinové pyramidy. Měly by se konzumovat střídmě, pokud možno vůbec. Navíc je dobré vědět, kolik cukrů je v konkrétních potravinách a nápojích. Především v dnešní době, kdy se tato látka přidává téměř všude. Pamatujte si, že jedna čajová lžička obsahuje 4 g cukrů. Přidaný cukr v jídle by měl tvořit méně než:

  • 150 kalorií pro muže (9 čajových lžiček nebo 36 g cukru),
  • 100 kalorií (6 lžiček nebo 24 g) pro ženy za den.

V roce 2014 vydala Světová zdravotnická organizace doporučení pro snížení denního příjmu cukrů o 5 % za účelem řešení problémů veřejného zdraví, jako je obezita a zubní kaz.

Pod jiným jménem

V současnosti neustále roste počet alternativních sladidel, a když čtete příbalové informace, je skutečně těžké určit, za kterým názvem se skrývá cukr či zda jde vůbec o cukr přirozený, nebo přidaný. Nabízíme přehled, jaká různá jména může mít tato sladká látka:

  • glukóza, fruktóza, dextróza, maltóza, sacharóza;
  • cukr: hnědý, třtinový, ovocný;
  • sirup: javorový, kukuřičný, medový, ovocný, sladový;
  • nektar: z agáve;
  • sladidlo: kukuřičné
  • ovocné šťávy, džusy;
  • koncentráty melasy.

Zdroje nadbytečných kalorií

Mezi hlavní zdroje přidaných cukrů patří:

  • slazené nápoje;
  • cereální tyčinky, lupínky, pečivo;
  • sladkosti – čokoládové tyčinky.

Přispívají k přibývání na váze a nepřinášejí žádné nutriční výhody. I přes jejich vysokou kalorickou hodnotu nás dostatečně nezasytí, takže kromě žízně máme i nadále hlad. Všechny cukry navíc zpracovává naše tělo stejným způsobem, nerozlišuje mezi „hnědým cukrem“ a medem. Například plechovka slazené limonády obsahuje asi 150 kalorií, téměř všechny pocházejí z cukrů, nejčastěji jde o glukózofruktózový sirup. To je ekvivalent 10 čajových lžiček cukru krystal. Když si dopřejete denně jednu takovou plechovku a přijaté nadbytečné kalorie „nevycvičíte“, očekávejte hmotnost vyšší o 2–4,5 kg za rok. Kromě váhy u sebe zvyšujete i riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

Kontroverzní snídaně

Možná jste si mysleli, že cereální tyčinky, lupínky, instantní ochucené ovesné vločky i pečivo jsou nejzdravější formou snídaně. Jejich výborná sladká chuť ale znamená vysoké množství přidaných cukrů. Zjistilo se, že cereálie určené pro děti jsou ještě mnohem horší než ty pro dospělé. Některé mají i o 56 % více cukrů, o polovinu méně vlákniny a o 50 % více sodíku. Dávejte proto přednost raději celým, nezpracovaným potravinám, jako je ovoce či staromódní ovesné vločky.

Opravdové množství

Zajímá vás, kolik cukrů je v jednotlivých potravinách? 

Čokoládové tyčinky:
Snickers (57 g) – 7 čajových lžiček cukru,
Milky Way (58 g) – 8,5 čajové lžičky cukru,
Marshmallows (100 g) – 14,5 čajové lžičky cukru,
Twix – 2,75 čajové lžičky cukru,
M&Ms bonbóny (45 g) – 5,75 čajové lžičky cukru.

Slazené nápoje:
Coca-Cola (jedna plechovka) – 7 čajových lžiček cukru,
Red Bull (jedna plechovka) – 7,5 čajové lžičky cukru,
limonáda (jedna sklenice) – 5,5 čajové lžičky cukru,
pomerančový sirup (jedna sklenice) – 2,5 čajové lžičky cukru,
horká čokoláda (jeden šálek) – 4,5 čajové lžičky cukru,
ovocné smoothie (jedna sklenice) – 3,5 čajové lžičky cukru.

Cereální lupínky obsahují libovolné množství přidaných cukrů, například:
Cheerios – 1,1 čajové lžičky cukru,
Cookie Crisp – 8,7 čajové lžičky cukru,
kakaové Crispies – 9,6 čajové lžičky cukru,
rýžové Crispies – 2,5 čajové lžičky cukru.

Ovoce obsahuje cukry ve formě fruktózy. Její hladina kolísá v závislosti na druhu ovoce, např. v brusinkách je jen 1 čajová lžička na 100 g, kdežto 4 lžičky cukrů najdete v hroznech.
mango – 3,2 čajové lžičky cukru,
banány – 3 čajové lžičky cukru,
jablka – 2,6 čajové lžičky cukru,
ananas – 2,5 čajové lžičky cukru,
hrozny – 4 lžičky cukru,
citrony – 0,6 čajové lžičky cukru,
kiwi – 2,3 čajové lžičky cukru,
meruňky – 2,3 čajové lžičky cukru,
jahody – 1,3 čajové lžičky cukru,
maliny – 1 lžička cukru,
borůvky – 1,7 čajové lžičky cukru,
brusinky – 1 lžička cukru,
rajčata – 0,7 čajové lžičky cukru.

Dezerty:
mrkvový koláč (1 střední porce) – 3 čajové lžičky cukru,
čokoládová pěna (1 střední porce) – 3 čajové lžičky cukru,
cornetto (1 kornout) – 3 čajové lžičky cukru,
donut (1 kobliha) – 3,5 čajové lžičky cukru,
ovocný koláč (1 střední porce) – 5 čajových lžiček cukru,
muffin (jeden čokoládový) – 4,75 čajové lžičky cukru,
zmrzlina (1 kopeček) – 3 čajové lžičky cukru,
rýžový puding (1 porce) – 3,75 čajové lžičky cukru,
piškotový koláč (1 střední porce) – 5,5 čajové lžičky cukru,
roláda (1 čokoládová) – 2,5 čajové lžičky cukru.

(bri)

Zdroje: 
www.medicalnewstoday.com
www.hsph.harvard.edu



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#