#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

25. 7. 2016

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Rozmazané vidění

Pokud pociťujete zhoršení zraku v podobě rozmazaného nebo mlhavého vidění, na vině může být cukrovka. Zvýšená hladina cukru v krvi totiž může způsobit otok čočky. Dobrou zprávou je, že se většinou jedná o přechodný problém. Obtíží se daří zbavit důslednou kontrolou hladiny cukru v krvi. Otok čočky však i navzdory léčbě může přetrvávat ještě několik měsíců. Rozmazané vidění může být i příznakem závažnější poruchy zraku, proto je kontrola u očního lékaře vždy namístě.

Šedý, nebo zelený?

Diabetici mají o 40 % vyšší riziko rozvoje zeleného zákalu (glaukomu) a o 60 % vyšší riziko rozvoje šedého zákalu (katarakty). Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Hlavní příčinou zeleného zákalu je zvýšený nitrooční tlak. Pokud se v oku nahromadí příliš velké množství nitrooční tekutiny, která nemůže odtékat, začne tato tekutina utiskovat citlivé oční struktury, především zrakový nerv. Ten může po určité době i zcela odumřít. Zákeřnost zeleného zákalu spočívá hlavně v tom, že zpočátku o něm nemocný člověk vůbec neví. Zvýšený nitrooční tlak totiž nezpůsobuje žádnou bolest. Postupně však dochází k výpadkům v zorném poli a k rozvoji takzvaného tunelového vidění. Zelený zákal lze léčit podáváním léků nebo chirurgickým zákrokem.
  • Dominantním příznakem šedého zákalu je výše zmíněné rozmazané či mlhavé vidění. Onemocnění je způsobeno zakalením normálně průhledné čočky. Nemocní tak mají pocit, jako kdyby se na svět dívali přes špinavé sklo. Léčba většinou spočívá v chirurgické náhradě čočky.

Poškození sítnice

Takzvaná diabetická retinopatie je jednou z mnoha cévních komplikací cukrovky. Jedná se o velmi závažné onemocnění, které může způsobit trvalou slepotu. Drobné cévy sítnice jsou poškozovány vysokou hladinou cukru v krvi, čímž dochází k narušování jejich stěny a k úplnému uzávěru cév. Když se tento stav dále rozvíjí, dochází k nedokrvení sítnice a dorůstání nových cév. Zásobení sítnice je tak sice zachováno, ale nové cévy jsou křehké a nestabilní a mohou snadno prasknout. Krvácení z prasklých cév způsobuje odchlípení sítnice a tvorbu jizev, které vedou k výpadkům zrakového pole. Diabetická retinopatie přitom zpočátku nemusí mít vůbec žádné příznaky. Někdy se projevuje zhoršováním zrakové ostrosti a objevováním tmavých skvrn v zorném poli.

Sečteno a podtrženo, nejlepší možnou ochranou před vznikem očních komplikací je mít cukr pod kontrolou a pravidelně navštěvovat očního lékaře. Včasná diagnóza totiž znamená větší šanci na úspěšnou léčbu.

(holi)

Zdroje:
www.webmd.com
www.diabetes.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#