#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časné stanovení plazmatické koncentrace ribavirinu predikuje jeho ustálené koncentrace

15. 5. 2019

Ribavirin je v současné době již nezbytnou součástí léčby chronické hepatitidy C (HCV). Literární údaje naznačují, že mezi jednotlivými pacienty existuje velká variabilita jeho plazmatických koncentrací.

Ribavirin je v současné době již nezbytnou součástí léčby chronické hepatitidy C (HCV). Přestože jsou dávky ribavirinu upravovány podle hmotnosti pacienta, literární údaje naznačují, že mezi jednotlivými pacienty existuje velká variabilita jeho plazmatických koncentrací. Nejnovější studie však ukazují, že vyšší dávky ribavirinu vedou také k vyššímu procentu dosažení setrvalé virologické odpovědi (SVR). Monitorování koncentrace ribavirinu bylo sice již v literatuře doporučováno, dosud však nebylo zcela jasné, v jakém časovém bodu léčby tyto hladiny monitorovat.

Nizozemští lékaři se proto zabývali vztahem mezi časnými plazmatickými koncentracemi a dávkami ribavirinu vedoucími k ustáleným koncentracím, a variabilitou těchto plazmatických koncentrací jak mezi jednotlivými pacienty, tak i v rámci jednoho pacienta. S tímto cílem provedli prospektivní observační skupinovou studii.

Do studie byli zařazeni pacienti s HCV, kteří byli léčeni kombinovanou terapií pegylovaným interferonem s perorálně podávaným ribavirinem (v dávce 12-15 mg/kg hmotnosti). Účinné plazmatické koncentrace ribavirinu v týdnech 1, 2, 4, 8, 12, 16, 20 a 24 pak byly stanoveny pomocí kapalinové chromatografie.

Studie se účastnilo celkem 53 pacientů (37 mužů, 16 žen) s průměrným věkem 51 let (v rozmezí 26 až 68 let), přičemž bylo odebráno celkem 209 vzorků. Byla nalezena signifikantní korelace mezi týdnem 2, stejně tak jako týdnem 4, a ustálenou plazmatickou koncentrací ribavirinu (r = 0,589 a r = 0,714, p < 0,05). Ustálené hladiny ribavirinu bylo dosaženo v 8. týdnu léčby HCV. Nebyla však nalezena žádná korelace mezi dávkou v mg/kg a ustálenou koncentrací ribavirinu (r = 0,181; p = 0,263). Variační koeficient plazmatické koncentrace ribavirinu od 8. týdne byl mezi jednotlivými pacienty 43 % a v rámci jednoho pacienta 13 %.

U HCV infikovaných pacientů lze tedy predikovat ustálené koncentrace ribavirinu měřením koncentrací časně po zahájení terapie.

(mik)

Zdroj: Slavenburg S, et al. Ribavirin Plasma Concentration Measurements in Patients With Hepatitis C: Early Ribavirin Concentrations Predict Steady-State Concentrations. Ther Drug Monit 2011(Feb);33(1):40-44.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#