#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Autoři: A. Šmahelová
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2008; 54(5): 450
Kategorie: Úvodníky

Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové,

dnes již snad nikdo nezpochybňuje význam diabetologie jako explicitního příkladu mezioborové medicíny. Široký oborový rozsah diabetologie není pouze důsledkem diabetických komplikací, které zasahují do nejrůznějších oborů, ale především komplexní metabolické poruchy, která souvisí s hyperglykemií.

Dosud stále zčásti přetrvává zjednodušený výklad diabetologie jako úzké specializace, která se vztahuje pouze k působení jediného hormonu – inzulinu. To samozřejmě stále živí diskuse o správnosti zařazení diabetologie k některým subspecializacím vnitřního lékařství, např. k endokrinologii či metabolizmu a v poslední době i např. ke kardiologii. Při tomto pohledu bychom ale mohli diabetologii připojit k značnému množství oborů, např. nefrologii, oftalmologii atd. To potvrzuje, že pohled na diabetologii jako samostatný obor v rámci vnitřního lékařství s přesahem do většiny ostatních medicínských oborů má své opodstatnění.

Mezioborový charakter diabetologie byl také důvodem k pořádání pravidelných každoročních interdisciplinárních sympózií, jejichž účelem je už 10 let komplexní probrání určitého problému. Tématem tradičního, již 9. celostátního diabetologického sympózia v Hradci Králové v roce 2007 byl Diabetes a urogenitální systém. Přednášky v tomto čísle Vnitřního lékařství, které byly svými autory – předními odborníky – upraveny do tištěné podoby, jsou tedy zaměřeny na diabetes a urogenitální systém. U diabetiků jde o navýsost aktuální problém – poruchy urogenitálního systému jsou projevem mikroangiopatických, makroangiopatických, neuropatických i metabolických změn, které diabetes provázejí.

Mikroangiopatie je důvodem diabetické nefropatie, neuropatie se u diabetiků 1. i. 2. typu podílí na infekcích a poruchách kinetiky močových cest i na sexuálních poruchách. Makroangiopatie má úzký vztah k hypertenzi, metabolickému syndromu a hypertenznímu postižení ledvin. Nelze opominout ani proliferativní změny, ať už jde o zvětšení ledvin v raném stadiu nefropatie, či o vznik nádorů.

Nemohu nepřipomenout, že možnost publikování přednášek v prestižním časopise Vnitřní lékařství je již 6. rokem zásluhou prim. MUDr. Petra Svačiny, vedoucího redaktora Vnitřního lékařství, kterému patří můj velký dík.

Dámy a pánové, tématem letošního, již 10. sympózia je Diabetes a klinická farmakologie. Doufám, že i toto téma bude pro Vás zajímavé a že se spolu v Hradci Králové opět sejdeme, tentokrát 6. a 7. června 2008.

doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D.

www.fnhk.cz

e-mail: smahelov@lfhk.cuni.cz

Doručeno do redakce: 24. 3. 2008


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 5

2008 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#