#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slovo úvodem


Autoři: Prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc.
Působiště autorů: Urologická klinika FN Brno
Vyšlo v časopise: Urol List 2012; 10(3): 3

Vážené kolegyně a kolegové,

s příchodem podzimu je neodmyslitelně spojeno třetí číslo Urologických listů, které právě otvíráte.

Komentář začnu netradičně od konce, kdy přinášíme překlad Guidelines pro aktuální využití laserových technologií v urologii, které v tomto roce publikovala pracovní skupina EAU vedená T. Herrmannem z německého Hannoveru. Skutečně užitečný pohled nejen na slovo, ale hlavně jeho praktický obsah, který pro pacienty představuje často něco jako „magickou atrakci“ (která ale leckdy nemůže naplnit nereálná očekávání podobně jako jiná kouzelná slova typu „robot“ apod.).

Bystré, a tedy často i břitké komentáře P. C. Walshe z Baltimore umožňují nahlédnout pod pokličku toho, co se nachází pod povrchem běžného čtení odborných článků či jejich souhrnů na téma karcinomu prostaty. A často varuje: „Nepřejímejme slepě a ne­kriticky vše, co je napsáno, jen proto, že je to vytištěno, ale přemýšlejme nad obsahem více než nad formou.“

Série článků z Brna hledá aktuální pohled na léčbu malých nádorů ledvin a místo pro méně invazivní techniky (A. Čermák z FN Brno) stejně jako pohled na konvenční operační léčbu (P. Filipenský, FNUSA).

Se svým pohledem na techniku a proveditelnost roboticky asistované radikální cystektomie se s námi podělí E. Castle z Mayo Clinic v Phoenixu, A. Čermák shrne možnosti močové derivace po odstranění močového měchýře.

Skupina autorů kolem D. M. Hoeniga pro naše čtenáře přináší vlastní výsledky hodnocení míry výskytu komplikací a potřeby opakované hospitalizace po endoskopické perkutánní léčbě konkrementů v ledvině. M. A. Fasse z Chicaga se poměrně netradičně podívá na hodnocení léčby, ale i na rizika a zodpovědnost urologa v urologické praxi.

Nakonec, ale ne v poslední řadě, jsou to dvě velmi zajímavé kazuistiky brněnských autorů (G. Varga, FN Brno a R. Hrabec, FNUSA), které „okoření“ toto číslo velmi zajímavými případy.

Přeji příjemné a užitečné čtení

Dalibor Pacík


Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 3

2012 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#