#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodník


Vyšlo v časopise: Urol List 2008; 6(4): 4
Kategorie: Úvodník

Vážené kolegyně a kolegové,

vánoční číslo Urologických listů je věnováno andrologické problematice a já věřím, že vám všem přinese zajímavé i užitečné čtení.

Ekonomická krize se bohužel dotýká i nás, a protože vydavatel požadoval snížení nákladů, museli jsem omezit počet stran časopisu. O to těžší byl výběr článků, z nichž každý přinášel velmi zajímavý přehled. Doufám, že konečná volba byla správná a že i v dnešní „turbulentní“ době oceníte solidní odbornou a edukační úroveň, jistotu a stabilitu našeho časopisu.

Aktuální přehled informací o Peyronieho chorobě je jistě neocenitelný, obzvláště z pera experta, jakým profesor Levine bezpochyby je. Články profesora Paducha z Cornellské univerzity v New Yorku vycházejí z vytvořené mezinárodní spolupráce mezi institucemi a – mezi jiným – nabídnou i nový pohled na kvantifikaci ejakulatorní dysfunkce a na spojení androgenní nedostatečnosti a minerální kostní denzity u mladých mužů.

Docent Študent a skupina olomouckých autorů shrnují poznatky o priapismu a přinášejí vlastní zkušenosti s hodnocením a klasifikací erektilní dysfunkce. Profesor Hellstrom z USA sumarizuje informace o sexuálních dysfunkcích tak, jak zazněly na výročním kongresu Americké urologické asociace. Mezioborový pohled na určitou výseč andrologické problematiky očima endokrinologa představuje náš přední odborník v této oblasti medicíny profesor Stárka.

Není pro nás žádnou novinkou, že urolog zabývající se problematikou infertility diagnostikuje relativně často u mužské poloviny páru zhoubné nádory varlat, které by jinak ještě poměrně dlouho zůstaly neobjeveny. Význam této diagnostiky, možnosti, ale i úskalí léčby tohoto závažného maligního onemocnění mladší mužské populace (dříve fatálního, dnes často kompletně vyléčitelného) velmi pragmaticky shrnuje skupina amerických autorů. Nad tím, jaké jsou negativní dopady operační léčby tohoto onemocnění na mužskou fertilitu a jak jim předcházet, se zamýšlejí kolegové z pražské Thomayerovy nemocnice.

Medicína založená na důkazech je dnes skloňována ve všech pádech. Víme však vždy, jak ji posuzovat a co obnáší? Praktické informace a návody, které se v takto přehledné a ucelené podobě jen obtížně získávají, jsou vám k dispozici v článku profesora Dahma z americké Floridy. Není to článek čistě urologický, ale byla by škoda ho ignorovat, protože pro naši práci může být velmi přínosný. Jako investigátor jednoho z výzkumných center programu Early Prostate Cancer jsem si dovolil přinést přehled informací vyplývajících z třetí a zatím poslední analýzy.

Na závěr mi dovolte popřát všem pevné zdraví, pracovní úspěchy i osobní pohodu v nadcházejícím roce 2009.

Dalibor Pacík


Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 4

2008 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#