#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

IN MEMORIAM MUDr. PETR ZELNÍČEK, CSc.


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 14., 2006, č.1

MUDr. Petr Zelníček, CSc.

odešel po krátké, těžké nemoci 26. prosince 2005


Je vždy bolestné, když odchází lékař uprostřed práce a je si vědom toho, že není již v lidských silách jeho odchodu zabránit.

Petr Zelníček se narodil 2. listopadu 1938 v Olomouci. Po promoci na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně v roce l962 nastoupil na chirurgickém oddělení nemocnice v Ústí nad Labem. Na své chirurgické začátky rád vzpomínal, protože jej tehdy učil znamenitý chirurg a moudrý člověk Čestmír Dolejší. Ten mu dal už tehdy do vínku i lásku k traumatologii.

Do Brna se Petr Zelníček vrátil v roce 1967 již jako atestovaný chirurg. Do roku 1983 pracoval na chirurgickém oddělení nemocnice U milosrdných bratří. Odtud byl v létech 1978–1981 vyslán jako lékařský expert Polytechny do Zambie.

Práce v nelehkých a mnohdy svízelných podmínkách odpovídala jeho trochu dobrodružné povaze a lásce k poznávání cizích zemí.

V roce 1983 nastoupil jako sekundární lékař - traumatolog do tehdejšího Výzkumného traumatologického ústavu. Po čase byl pověřen funkcí vedoucího lékaře traumatologické základny a v roce 1990 obhájil kandidátskou dizertační práci z oblasti akutní chirurgie žlučníku.

Na základě konkurzního řízení se v tomto roce stal ředitelem ústavu. Zasadil se o to, že VÚT se vrátil ke svému původnímu názvu Úrazová nemocnice. V nové funkci uplatnil všechny své odborné zkušenosti a prokázal smysl pro tolik potřebné otázky ekonomického řízení nemocnice. Jako ředitel Úrazové nemocnice byl dlouholetým předsedou České společnosti pro úrazovou chirurgii a členem výboru České chirurgické společnosti.

Dobře si uvědomil, že těžké úrazy se stále více stávají celospolečenským problémem a že péče o postižené vyžaduje dokonalou celostátní organizaci. Neúnavně prosazoval myšlenku sítě specializovaných úrazových center a jeho zásluhou byla tato síť v roce 2001 Ministerstvem zdravotnictví ČR ustavena. Živě se zajímal o problematiku zdravotního zabezpečení hromadných neštěstí a katastrof a navázal na tomto poli četné mezinárodní kontakty.

Inicioval vytvoření mobilního Trauma Teamu MZ a jako vedoucí této výjezdové skupiny se účastnil misí v Nikaragui, Afganistánu, Arménii, Iránu a Rumunsku. Byl členem Světové asociace urgentní medicíny a Mezinárodní společnosti pro medicínu katastrof. Na těchto mezinárodních fórech úspěšně propagoval odbornou úroveň naší traumatologie. V letech 2002 až 2004 byl prezidentem Evropské traumatologické společnosti a zorganizoval 6. Evropský traumatologický kongres v Praze. Lze říci, že tento kongres úspěšně reprezentoval českou traumatologii a završil Zelníčkovu celoživotní profesní kariéru.

Petr Zelníček byl chirurgem tělem i duší, pracovitý, houževnatý a v diskuzích nekompromisní. Neměl rád úskoky a sám je nikdy nedělal. Nepotrpěl si na okázalosti a formality.

Měl rád společnost, přátele a především svoji rodinu. Byl starostlivým otcem a nade vše miloval svoje vnučky. Uprostřed rodinného kruhu tiše skonal.

Čest jeho památce!                                                       


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 1

2006 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#