#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jubileum primářky Lenky Walterové


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,29, 2023, No. 1, p. 87.
Kategorie: Osobní zprávy


Primářka MUDr. Lenka Walterová se narodila v Praze, střední školu absolvovala v Jugoslávii a v USA a načerpané jazykové znalosti využila v dalších letech. Po návratu vystudovala fakultu všeobecného lékařství UK v Praze a nastoupila na interní oddělení tehdy Okresní nemocnice Liberec. Po složení atestace I. stupně z interního lékařství (1981) a po několikaleté epizodě práce jako sportovní lékař, když před tím byla sama reprezentantkou Československa ve skocích do vody, nastoupila v roce 1985 jako sekundární lékař na hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice Liberec. Specializační atestaci z hematologie a transfuzního lékařství složila v roce 1989.

V roce 1990 nastoupila jako primářka do Nemocnice Mladá Boleslav. Zde stála u zrodu samostatného hematologicko-transfuzního oddělení a několik funkčních období byla členkou výboru STL ČLS JEP a Národní transfuzní komise při MZd. V transfuzním lékařství se angažovala i na mezinárodní úrovni jako mnohaletý člen výboru Mezinárodní společnosti pro transfuzní lékařství (ISBT), ve funkcích poradce pro východní Evropu a ve výboru pro vzdělávání. Externě spolupracovala s WHO v Global Collaboration for Blood Safety (GCBS) a vedla řadu kurzů programu Quality Management Training (QMT) ve východní Evropě a postsovětských republikách. Přivedla Evropskou školu transfuzního lékařství (ESTM) do ČR a poté se angažovala jako přednášející a editor učebních textů v kurzech pořádaných touto institucí v různých evropských zemích. Zastávala funkci místopředsedkyně ESTM.

V roce 2003 nastoupila zpět do svého původního působiště v Liberci, nyní již do Krajské nemocnice Liberec do funkce primářky oddělení klinické hematologie. Pracoviště získalo pod jejím vedením status pracoviště s rozšířenou hematologickou péčí a hemofilického centra. Po dvou funkčních obdobích byla členem výboru České hematologické společnosti.

Po celou svou pracovní karieru se nepřestala dále vzdělávat, protože v prostředí středně velkého hematologického oddělení bylo nutné pokrýt celé spektrum laboratorní i klinické hematologie. Jejím zájmem se díky spolupráci s doc. Neuwirtovou a dalšími kolegy stal MDS. Během celé své profesní dráhy vždy předávala své zkušenosti mladším kolegům, a to při vzdělávacích akcích, ale i v neformálně v každodenní praxi.

Primářka Walterová je čestnou členkou STL i ČHS a v současné době již pracuje jen na částečný úvazek a velkou část svého času věnuje rodině a třem vnoučatům. Nesmíme ale zapomenout na jejího neutuchajícího sportovního ducha a obdivuhodnou fyzickou kondici. Volný čas tráví v každém ročním období sportem na horách a stále poznává nové a cizí kraje.

Česká hematologická společnost u příležitosti jejího životního jubilea přeje primářce Walterové neubývající životní síly a elán a mnoho zdraví do dalších let.

prof. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc.


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#