#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,29, 2023, No. 1, p. 3.
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři a příznivci časopisu Transfuze a hematologie dnes,

do rukou se Vám dostalo první číslo 29. ročníku, které je ve srovnání s posledními loňskými čísly viditelně bohatší. Počátkem loňského roku redakce obdržela poměrně málo příspěvků. Za rok 2022 jich nakonec bylo 31, což nebylo špatné. U tří příspěvků navíc autoři neměli zájem provést rozsáhlejší revize rukopisů. Poslední dvě čísla loňského ročníku tak obsahovala méně článků, než je obvyklé. Na nižším počtu příspěvků se chronicky podílí kombinace několika příčin. Autoři jsou pod tlakem centrálního hodnocení publikační výkonnosti a grantových agentur publikovat především v časopisech s impakt faktorem. Přitom nelze říct, že by byl recenzní proces v našem neimpaktovaném časopise méně náročný, naopak můžeme konstatovat, že naši recenzenti jsou pečliví a důslední. V časopise tak vychází řada velmi kvalitních článků. Když se k této náročnosti kromě tlaku na „impakt“ přidá konkurence domácích časopisů, v nichž jsou příspěvky často honorované, výsledek je nasnadě. Náš časopis nemá ambice získat impakt faktor, ale máme v plánu pokusit se získat registraci v databázi PubMed. Povzbuzením k tomuto druhému pokusu (první neúspěšný pokus byl učiněn už před delší dobou) je i úspěšně absolvovaný audit agenturou Cabell’s Journalytics, který proběhl minulý rok.

Naše letošní první číslo je kromě tří doporučení Společnosti pro trombózu a hemostázu kompletně věnovaný chronické myeloidní leukemii (CML). Nebyl to záměr, došlo k tomu náhodným načasováním příspěvků. U CML v posledních letech platí, že velkou pozornost na sebe přitahuje možnost přerušení cílené léčby inhibitory tyrozinové kinázy (TKI). Tuto možnost má bohužel jen menšina pacientů a jednoznačně jde o ty s nejlepší prognózou. Zbytek nemocných se musí nadále potýkat s dlouhodobými a často závažnými nežádoucími účinky TKI. K těm závažnějším patří cévní ischemické příhody. Kolektiv autorů vedený kolegyní Čičátkovou analyzoval jejich výskyt v databázi INFINITY a potvrdil už dříve publikované zprávy o vyšších rizicích těchto komplikací u ně­kte­rých TKI. Tento článek i přehledný článek kolegy Čuříka o mechanizmech rozvoje blastického zvratu CML by bez problémů našly svá místa na stránkách impaktovaných časopisů, podobně jako článek kolegyně Smítalové o povrchových markerech leukemických kmenových buněk CML. Soubor původních článků o CML uzavírá kazuistika z pera docenta Rohoně a spoluautorů, která dobře dokumentuje, jak špatný průběh může mít CML s přídatnou cytogenetickou abnormalitou i u mladého pacienta a bez ohledu na provedení alogenní transplantace. Soubor původních článků o CML doplňuje zpráva o sympoziu a workshopu věnovaná aktuálním výzvám a uplatnění nových technologií u CML.

Jak už jsem zmínil, číslo doplňují tři doporučení – nová verze doporučení pro dia­gnózu a léčbu imunitní trombocytopenie, doporučení pro prevenci a léčbu trombózy asociované s malignitou a doporučení pro stratifikaci rizika a profylaxi trombózy během asistované reprodukce. Ve všech třech případech jde o příspěvky s důležitými výstupy pro každodenní klinickou praxi. Pozorný čtenář si určitě všimne rozdílných přístupů autorských kolektivů k přípravě těchto doporučení. Rozdíly ve stylu a struktuře těchto guidelines v konečném důsledku určitě neovlivní kvalitu doporučení, ale minimálně mohou ztížit rychlou orientaci čtenářů. Společná domluva jednotlivých společností a odborných skupin na náležitostech a struktuře doporučení by byla jistě krokem k dalšímu zlepšení.

Děkujeme, že čtete náš časopis a dvojnásobně děkujeme všem, kteří do něj přispívají. V neposlední řadě děkujeme všem společnostem a firmám, které svou podporou cestou inzerce významně přispívají k jeho existenci. Hodně zdraví a osobních úspěchů Vám v roce 2023 přeje

Edgar Faber

za redakci časopisu Transfuze a hematologie dnes


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#