#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo


Vyšlo v časopise: Svět praktické medicíny, 5, 2023, č. 2, s. 1
Kategorie: Úvodní slovo


Vážení čtenáři,

jsem rád, že vám mohu představit další číslo odborného časopisu Svět praktické medicíny, ve kterém vám přinášíme nejnovější pokroky a trendy v léčbě vybraných zánětlivých onemocnění. V tomto čísle se zaměřujeme na spondyloartritidy, idiopatické střevní záněty, psoriázu, obrovskobuněčnou arteriitidu a další imunitně podmíněná onemocnění a přinášíme vám přehled nejnovějších terapeutických přístupů v těchto oblastech.

Na začátku narazíte na rozhovor s prof. MUDr. Milanem Lukášem, CSc., přednostou klinického centra a primářem klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE v Praze. Pan profesor patří mezi výjimečné osobnosti české medicíny, které nepotřebují moc představovat – všichni je totiž znají, ale přečtení rozhovoru vřele doporučuji, protože se kromě některých novinek a zajímavostí z gastroenterologie dozvíte, čím by profesor Lukáš byl, kdyby se nestal lékařem, a co nejraději dělá ve svém volném čase.

V medicíně je nesmírně důležitá mezioborová spolupráce, která při léčbě o pacienty s imunitně podmíněnými nemocemi funguje velmi dobře zejména mezi revmatology, dermatology a gastroenterology. Společné nemáme jen pacienty, ale sdílíme často také moderní léčebné přípravky, které zasahují na úrovni regulace imunitního systému. Budeme se zde věnovat např. postavení inhibitorů Janusových kináz (JAK) v revmatologii, konkrétně se budeme zabývat novinkami v léčbě spondyloartritid, a probereme také nové malé molekuly v terapii idiopatických střevních zánětů, kde bude kromě registračních studií s inhibitory JAK představen první selektivní modulátor receptoru pro sfingosin-1-fosfát, který brání lymfocytům v přesunu z lymfatických uzlin. Diskutovány budou nové léčebné možnosti pro pacienty se závažnou psoriázou zasahující na úrovni cytokinů – interleukinu (IL)-17, IL-12 a IL-23. Za přečtení stojí doporučené postupy pro očkování pacientů s idiopatickými střevními záněty, které jsou velmi podobné těm pro očkování revmatických pacientů. Dočtete se také o žhavé novince v léčbě obrovskobuněčné (temporální) arteriitidy, konkrétně bude zmínka o prvním biologickém léku – tocilizumabu (inhibitoru interlekukinu-6), schváleném v této indikaci. Představeno bude využití mezenchymálních kmenových buněk při léčbě píštělí u perianálních forem Crohnovy nemoci a léčba monogenních syndromů periodických horeček se zaměřením na použití blokátorů IL-1. Diskutována budou také témata nově registrovaných léčiv, zaměnitelnosti schválených biosimilárních přípravků i složité cesty pacienta k onkologické diagnostice a léčbě a další.

Věřím, že vás toto číslo zaujme a poskytne vám cenné informace pro vaši klinickou praxi a inspiraci pro další vzdělávání.

prof. MUDr. Ladislav Šenolt, Ph.D.

Revmatologický ústav, Praha


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Svět praktické medicíny

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#