#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slavnostní křest nové učebnice Soudní lékařství II. díl


Vyšlo v časopise: Soud Lék., 62, 2017, No. 2, p. 27
Kategorie: Informace

Vodu sítem nabírá ten, kdo se chce učit bez knih.

Středověké přísloví

Quod bonum, faustum, felix, fortunatumque sit – napsal ve spise De Divinatione čili O věštění osvícený Říman a fenomenální řečník Marcus Tulius Cicero. Je to přání, ať „Vše dobré, příznivé a šťastné je požehnáno!“ Cicero byl zrádně zabit, jeho hlava a pravá horní končetina vystavena na římském Fóru. Nakonec i Řím doplatil na zvrácený a arogantní styl vlády a ve 3. století našeho letopočtu se vydal cestou absolutní zkázy. I přes všechen zmar ale Cicerova sentence přežila dva tisíce let, aby zdobila a stvrzovala záslužná díla dokládající lidskou tvořivost a um.

Vše dobré bylo do vínku přáno i nejnovějšímu literárnímu počinu česko-slovenské soudnělékařské obce – druhému dílu celostátní učebnice Soudní lékařství, který na sklonku roku 2016 vydalo pražské nakladatelství Grada Publishing. Naši novou učebnici v prostorách Skleněné auly Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně slavnostně požehnal episkop Československé církve husitské ThDr. Jan Hradil, Ph.D., dr.h.c., a to v přítomnosti jejích kmotrů – ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny MUDr. Martina Pavlíka, Ph.D., prorektora Masarykovy univerzity prof. MUDr. Martina Bareše, Ph.D., krajského ředitele Policie České republiky Jihomoravského kraje plk. Ing. Leoše Tržila – a obou editorů knihy prof. MUDr. Miroslava Hirta, CSc., a doc. MUDr. Františka Vorla, CSc. Slavnostní benedikce učebnice se navíc účastnila řada jejích spoluautorů z České i Slovenské republiky a téměř stovka dalších hostů.

Po slavnostním křtu knihy následovalo velké překvapení pro všechny zúčastněné, kterým celá benedikce vyvrcholila – živé vystoupení operního mistra Vladimíra Chmely, nositele ceny Thálie, a pěvkyně (mimochodem primářky kliniky ORL) MUDr. Jany Chaloupkové v doprovodu klavírního virtuóza doc. MgA. Jana Krále z Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Obzvláště poslední duet v jejich podání – mistrovská píseň Leonarda Cohena Hallejujah – unesl všechny přítomné a byl symbolickým vyjádřením nesmrtelnosti člověka, kteréhož umělecký odkaz přesahuje hranice fyzického bytí, a kterou mimo jiné dokládá i slavný Cicerův výrok. Přál bych každé dobré knize tak důstojný křest, jakému se dostalo naši nové učebnici Soudní lékařství II. díl.

Na tomto místě si zároveň dovolím vyjádřit svůj obdiv a poděkování celému kolektivu Ústavu soudního lékařství v Brně za nebývale důstojnou výpravu křtu, jeho bohatý doprovodný program a více než vlídné přijetí všech hostů.

Petr Hejna



Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Soudní lékařství

Číslo 2

2017 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#