#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Průkaz blokátorů adrenergních receptorů ß chromatografií na tenké vrstvě


Identification of Blockers of Adrenergic ß-receptors by Thin Layer Chromatography

Blockers of adrenergic ß-receptors (ß-blockers) are commonly administered in cardiology for coronary heart disease, arrhythmias, hypertension and some cardiopathic treatment. They have been also approved as a therapy of chronic heart failure recently.

From pharmacological point of view, cardioselective and non selective ß- blockers (with or without intrinsic sympathomimetic activity) are distinguished. New drugs like celiprolol, carvedilol or sotalol have been developed and so the range of the group still continues to widen out.

In toxicological routine practice we meet ß-blockers either in acute intoxication cases or in a control of patient’s adherence to prescribed therapy. Dizziness, nausea, weakness, vasoconstriction and bradycardia are their usual undesirable effects, whilst in grave cases of a drug overdose bronchoconstriction, coronary spasms, hypotension and even cardiac insufficiency may occur.

The article deals with the possibility of detection and identification of ß-blockers and their metabolites in urine by thin layer chromatography.

Key words:
ß-blockers – identification in urine – thin layer chromatography


Autoři: E. Nováková
Působiště autorů: Ústav soudního lékařství a toxikologie, VFN a 1. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Soud Lék., 51, 2006, No. 1, p. 9-15

Souhrn

Blokátory adrenergních receptorů ß (ß-blokátory) jsou široce využívanými léčivy v kardiologii.

Jsou indikovány při ischemické chorobě srdeční, arytmiích, hypertenzi, některých typech kardiomyopatie a nově i při srdečním selhání. Z farmakologického hlediska se dělí na kardioselektivní, neselektivní a ß-blokátory s vnitřní sympatomimetickou aktivitou a bez ní. Také tato skupina léčiv prochází vývojem a objevují se nové přípravky jako celiprolol, carvedilol, sotalol s výraznými antiarytmickými účinky.

V toxikologické praxi se s ß-blokátory setkáváme jak při kontrole terapie, tak v případech akutních intoxikací, při kterých může být vážně ohrožen život pacienta. Kromě nežádoucích účinků, které se většinou projevují závratí, nauzeou, vyčerpáním, vazokonstrikcí, případně bradykardií, může dojít při předávkování k bronchokonstrikci, koronárním spazmům, hypotenzi a srdečnímu selhání.

Příspěvek se zabývá možností záchytu a identifikace starších i novějších ß-blokátorů, případně jejich metabolitů v moči chromatografií na tenké vrstvě.

Klíčová slova:
ß-blokátory – průkaz v moči – chromatografie na tenké vrstvě


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#