#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Volvulus středního střeva u kongenitální poruchy rotace v dospělém věku – kazuistika


Midgut volvulus in adult age associated with congenital malrotation – case report

Introduction: Malrotation is understood as a congenital anomaly of the intestinal position formed during embryonic development. Disorders of intestinal rotation and its manifestations in adulthood are less common; the symptoms of these disorders are characteristic of childhood. An asymptomatic bowel rotation disorder occurs in up to 1 of 200 newborns and symptomatic malrotation occurs in 1 of 6,000 live newborns. The incidence of intestinal rotation disorders in adulthood is estimated to be between 0.0001% and 0.19%. Acute complications in adulthood include volvulus with ischemia of the small bowel.

Case report: A 36-year-old man with a previously diagnosed bowel rotation disorder with intermittent abdominal pain was examined for sudden convulsive pain. The CT scan showed volvulus of small bowel. During surgery, a small bowel volvulus with venostasis and dilated mesenteric veins rotated 360 degrees clockwise, the mesenterium commune, and the presence of Ladd’s bands causing partial compression of the duodenum were found. The condition was managed surgically to derotate the loops into nonrotation with preserved viability of the intestinal loops, interrupt the Ladd’s bands and mobilize the duodenum, including fixation of the mesentery to the retroperitoneum and invagination appendectomy. The patient has been without problems and without any signs of complications based on his 2-year follow-up from the surgery.

Conclusion: Early surgical treatment of intestinal malrotation complications helps maintain intestinal viability and can prevent the development of the short bowel post-resection syndrome. Prophylactic surgery should be considered in symptomatic rotation disorders, although the determination of the indication for surgery and its timing remain uncertain.

Keywords:

adult − midgut − malrotation − acute abdomen


Autoři: Š. Kolcún;  T. Malý;  M. Stašek
Působiště autorů: I. chirurgická klinika Fakultní nemocnice Olomouc
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2021, roč. 100, č. 11, s. 559-562.
Kategorie: Kazuistika
doi: https://doi.org/10.33699/PIS.2021.100.11.559–562

Souhrn

Úvod: Za malrotaci považujeme vrozenou anomálii střevní polohy vzniklou při embryonálním vývoji. Poruchy střevní rotace a její projevy v dospělém věku jsou méně časté, symptomy těchto poruch jsou charakteristické pro dětský věk. Asymptomatická porucha střevní rotace se vyskytuje u 1 z 200 narozených dětí a k symptomatické malrotaci dochází u 1 z 6000 živě narozených dětí. Incidence poruch střevní rotace v dospělém věku se odhaduje mezi 0,0001 % až 0,19 %. Mezi akutní komplikace v dospělém věku patří volvulus s ischemií tenkého střeva.

Kazuistika: 36letý muž s dříve zjištěnou poruchou rotace střev s intermitentními bolestmi břicha byl vyšetřen pro náhle vzniklé bolesti křečovitého charakteru. CT vyšetření prokázalo volvulus tenkých kliček. Při chirurgickém výkonu byl nalezen volvulus tenkého střeva s venostázou a dilatovanými mezenteriálními žílami s rotací o 360 stupňů po směru hodinových ručiček, mesenterium commune a přítomnost Laddových pruhů způsobujících částečný útlak duodena. Operační výkon spočíval v derotaci kliček do nonrotace se zachovanou viabilitou střevních kliček, přerušení Laddových pruhů, mobilizace duodena, fixaci mezenteria k retroperitoneu a invaginační apendektomii. V rámci dispenzarizace je pacient 2 roky od operace bez potíží a bez známek komplikací.

Závěr: Včasné chirurgické řešení komplikací malrotace střeva napomáhá zachování střevní viability a může zabránit vzniku postresekčního syndromu krátkého střeva. Profylaktické chirurgické řešení je třeba zvažovat u symptomatických poruch rotace, stanovení indikace operace a její timing jsou však nadále nejisté.

Klíčová slova:

dospělý − střední střevo − malrotace − náhlá příhoda břišní

ÚVOD

Malrotace je vrozená anomálie střevní polohy. Dle rozsahu je možné rotační poruchy diferencovat na nonrotaci střeva, kompresi duodena nerotovaným cékem, kongenitální volvulus středního střeva, Laddův syndrom, izolovaný vysoký stav céka. Anomálie střevní polohy mohou být také spojeny se vznikem vnitřních kýl [1]. Poruchy střevní rotace a její projevy v dospělém věku patří mezi výjimečné případy, protože symptomy těchto poruch jsou charakteristické pro dětský věk, hlavně první roky života. Dle statistik z roku 2015 se odhaduje výskyt asymptomatické poruchy rotace střeva u 1 z 200 narozených dětí a symptomatickou formu má 1 z 6000 živě narozených dětí. Vyšší výskyt poruch rotace byl zaznamenán v rámci pohlaví u chlapců. Více než jedna třetina případů je spojena s dalšími vrozenými abnormalitami, kam můžeme zařadit střevní atrézie, intususcepci, Meckelův divertikl, morbus Hirschprung, cystu mezenteria, anomálie extrahepatálního biliárního systému a také vrozené srdeční vady [2,3]. Je zřejmé, že poruchy rotace střeva se můžou projevit v jakémkoli věku, i když nejběžnější je to u novorozenců a v několika prvních letech života u většiny postižených [4]. Projevy a incidence poruch střevní rotace v dospělém věku se odhadují mezi 0,0001 % a 0,19 % [5,6].

Pozdní a nekompletní diagnostika střevních malrotací v dětském věku může riziko vzniku komplikací přenést i do dospělého věku. Při komplikovaném průběhu některých náhlých příhod může vést ke ztrátě signifikantní části tenkého střeva s výsledným syndromem krátkého střeva.

KAZUISTIKA

36letý pacient s již dříve diagnostikovanou malrotací střeva v anamnéze s intermitentními bolestmi břicha byl vyšetřen pro akutní bolesti břicha. Bolesti vzniklé náhle předchozí večer (16 hodin) charakterizoval jako křeče s maximem v okolí pupku a s úlevovou polohou v předklonu a v dřepu. Bez projevů nausey, bez zvracení, stolice bez příměsi krve či hlenu, formovaná, pravidelná, v den příjmu. Při fyzikálním vyšetření mírná difuzní citlivost při palpaci, jinak zcela fyziologický nález. Laboratoř s leukocytózou 13,08x109/l, CRP v normě, ultrazvukové vyšetření popisuje abnormální průběh horní mezenterické tepny a žíly. CT břicha s p. o. a i.v. kontrastem prokazuje mezenterioaxiální volvulus tenkého střeva (whirlpool sign) a prestenotickou dilataci duodena a žaludku. Přechodová zóna byla v oblasti přechodu duodena v jejunum (Obr. 1).

CT břicha<br>
A − Viditelná přechodová zóna v oblasti duodenojejunálního přechodu; B a C − příznak víru (whirlpool sign).<br>
Fig. 1: CT of the abdomen<br>
A − Visible transient zone in the area of the duodenojejunal junction; B and C − the whirlpool sign.
Obr. 1. CT břicha
A − Viditelná přechodová zóna v oblasti duodenojejunálního přechodu; B a C − příznak víru (whirlpool sign).
Fig. 1: CT of the abdomen
A − Visible transient zone in the area of the duodenojejunal junction; B and C − the whirlpool sign.

Malrotace – operační nález mesenterium commune<br>
Fig. 2: Malrotation – surgical findings of the common mesentery
Obr. 2. Malrotace – operační nález mesenterium commune
Fig. 2: Malrotation – surgical findings of the common mesentery

Laddovy pruhy – operační nález<br>
Fig. 3: Ladd‘s bands – surgical finding
Obr. 3. Laddovy pruhy – operační nález
Fig. 3: Ladd‘s bands – surgical finding

Pacient byl indikován k operační revizi. Ze střední laparotomie je patrný volvulus tenkého střeva s venostázou a dilatovanými mezenteriálními žilami s rotací o 360° po směru hodinových ručiček. Byla provedena šetrná derotace kliček do nonrotace (tenké střevo v pravé polovině a tlusté střevo v levé polovině břicha) s normalizací koloritu kliček. Mezenterium tenkého střeva je zkráceno na úzkou stopku s a. mesenterica superior (mesenterium commune). Následně byly rozrušeny Laddovy pruhy a uvolněno duodenum a široce přirostlé colon ascendens k retroperitoneu. Provádíme invaginační apendektomii dle Randolpha. V dalším kroku bylo mezenterium plošně bez tahu fixováno k retroperitoneu. Zaveden byl drén do excavatio rectovesicalis a nazogastrická sonda, krevní ztráta zanedbatelná. Pacient observován 3 dny na JIP s parenterální výživou, realimentace od 3. dne, střevní pasáž obnovena od 3. dne, celková délka hospitalizace 4 dny. Pacient zhojen primárně. Pacient je observován 2 roky po výkonu, udává intermitentní mírné tlakové bolesti v podbřišku za symfýzou, negativní gastroskopické a kolposkopické vyšetření.

DISKUZE

Střevní malrotaci můžeme charakterizovat jako úplné nebo částečné selhání fetální rotace střeva proti směru hodinových ručiček kolem horní mezenterické arterie. Poruchy rotace mají za následek široké spektrum fixačních a pozičních abnormalit tenkého a tlustého střeva [7].

Mezi nejčastější symptomy poruch střevní rotace v dospělosti patří intermitentní bolest břicha, zvracení, intolerance jídla, obstipace [8].

Diagnostika malrotace se opírá o vyšetření gastrointestinálního traktu s kontrastem [9]. V současné době je metodou volby při diagnostice poruch střevní rotace v dospělosti CT vyšetření s intravenózně a perorálně podanou kontrastní látkou, jelikož pacienti přicházejí již s rozvinutým obrazem náhlé příhody břišní [10,11]. Tomuto poznatku odpovídá i procentuální vyjádření počtu provedených CT vyšetření v systematickém review s počtem pacientů 194. CT vyšetření bylo provedeno v 81,4 % případů dospělých pacientů se střevní malrotací, i když v 64 % procentech se jednalo o nativní CT vyšetření [8]. Charakteristickou známkou malrotace při kontrastním vyšetření GIT je nízce uložený pylorus a absence duodenojejunální flexury vlevo od processus spinosus druhého lumbálního obratle. Při přítomnosti volvulu a úplné překážce může být zřetelný takzvaný „bird-beak“ (ptačí zobák) v úrovni proximálního až středního duodena nebo příznak vývrtky (corkscrew), když tenké střevo směruje ventrálně. Nápomocný může být také prostý RTG snímek břicha. Při ultrazvukovém vyšetření břicha je typické obrácení pozice horní mezenterické žíly a tepny, i když tento znak není dostatečný k potvrzení malrotace [9]. Dále může dopomoci k diagnostice nález D3 části duodena retromezentericky a charakteristicky může být přítomen také příznak víru (whirlpool sign) [11,12]. Nicméně použití ultrazvuku závisí také na zkušenosti radiologa a v neposlední řadě také na vzájemné komunikaci mezi radiologem a chirurgem [13].

Postup operačního výkonu v rámci kongenitálního volvulu středního střeva a komprese duodena nerotovaným cékem popsal William Ladd v roce 1936. Spočívá v derotaci střevních kliček, mobilizaci duodena, rozšíření a fixaci mezenteria a umístění střeva do stabilní pozice. Aby se v budoucnu minimalizovalo riziko opakovaného volvulu, je tenké střevo umístěno v dutině břišní vpravo a tlusté střevo vlevo, tedy do stavu nonrotace. Při malrotaci může být cékum variabilně lokalizováno, jako prevence diagnostických nejasností je některými autory doporučena apendektomie, i když tento krok nepodporuje více autorů. V případě přítomné nekrózy střeva při volvulu je na místě resekce postižené části, což může způsobit syndrom krátkého střeva s patřičnými konsekvencemi. Při nejistém nálezu je možno aplikovat ICG či second look laparotomii do 24 až 48 hodin. Při ischemii střeva lze zvážit systémovou trombolýzu, která může dopomoci zvrácení rozsahu poškození střeva, provedení je doporučeno po derotaci střevních kliček v brzkém pooperačním období [14]. Laparoskopický přístup byl hodnocen Papanivelem, et al., kdy za období 6 let bylo odoperováno 73 dětských pacientů s volvulem při střevní malrotaci. Ve výsledku sledování nebyly zaznamenány žádné peroperační a pozdní komplikace výkonu s délkou hospitalizace 4−8 dnů [15]. Volba laparoskopického přístupu závisí na pokročilosti střevní neprůchodnosti, přítomnosti ischemie a zkušenosti operatéra. Výsledky pro laparoskopický přístup v dospělém věku nejsou dostatečně podložené. Ve studii, která zahrnovala 25 pacientů ve věku 18−63 let, 6 pacientů podstoupilo laparoskopický výkon a délka hospitalizace proti otevřené metodě byla zhruba poloviční. K pooperačním komplikacím patří adhezivní ileus tenkých kliček (6 %), hernia in cicatricae, poranění střeva a rekurence volvulu (přibližně po 1 % u všech). Mortalita závisí na rozsahu přítomné ischemie střeva a představuje přibližně 3 % [16,17]. Ve studii, která popisuje případy poruch střevní rotace v dospělosti, byla laparotomie provedena u 10 pacientů z 11, přičemž u 1 pacienta došlo ke konverzi laparoskopického přístupu. Syndrom krátkého střeva byl pozorován u jednoho pacienta, u kterého byla provedena extenzivní střevní resekce, dále u dvou pacientů se jako komplikace vyskytly perzistující bolesti břicha a dva pacienti byly i přes limitovanou resekci tenkých kliček pooperačně asymptomatičtí [18]. I když malrotace může být asymptomatická, jako prevenci komplikací v budoucnu lze doporučit profylaktickou chirurgickou korekci [19].

ZÁVĚR

Akutní komplikace malrotace střeva patří mezi stavy s rizikem rozsáhlé ztráty střeva při pozdní diagnostice a terapii. Výskyt v dospělém věku je vzácný. V případě diagnostiky u recidivujících dyspeptických obtíží či asymptomatických pacientů lze uvažovat o elektivním řešení, jeho indikace však dosud zůstává relativní indikací. Preferovaným výkonem je derotace střeva s uložením do nonrotace a fixaci mesenterium commune. Operační řešení je častěji referováno otevřeným přístupem, laparoskopický přístup je ve vybraných případech přijatelnou alternativou s potenciální redukcí délky hospitalizace.

Konflikt zájmů

Autoři článku prohlašují, že nejsou v souvislosti se vznikem tohoto článku ve střetu zájmů a že tento článek nebyl publikován v žádném jiném časopise, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

MUDr. Štefan Kolcún

Handkeho 757/1a

779 00 Olomouc

e-mail: stefan.kolcun@fnol.cz

ORCID:0000-0001-9822-6945


Zdroje

1. Kluth D, Jaeschke-Melli S, Fiegel H. The embryology of gut rotation. Semin Pediatr Surg. 2003;12(4):275–279. doi:10.1053/j.sempedsurg.2003.08.009.

2. Hartman GE. Intestinal obstruction. In: Stevenson DK, Cohen RS, Sunshine P, editors. Neonatology: clinical practice and procedures. New York, McGraw-Hill; 2015. Available at: http://accesspediatrics. mhmedical.com/content.aspx?bookid= 1462&Sectionid=85592341. ISBN 978- 0-07-176376-9.

3. Christison-Lagay E, Langer JC. Intestinal rotation abnormalities. In: Ziegler MM, Azizkhan RG, Allmen D, Weber TR, editors. Operative pediatric surgery. 2nd ed. New York, McGraw-Hill; 2014. Available at: http://accesssurgery. mhmedical.com/content.aspx? bookid= 959&Sectionid=53539609. ISBN 978- 0-07-162723-8.

4. Durkin ET, Lund DP, Shaaban AF, et al. Agerelated differences in diagnosis and morbidity of intestinal malrotation. J Am Coll Surg. 2008;206(4):658–663. doi:10.1016/j.jamcollsurg.2007.11.020.

5. Von Flüe M, Herzog U, Ackermann C, et al. Acute and chronic presentation of intestinal nonrotation in adults. Dis Colon Rectum. 1994 Feb;37(2):192–198. doi:10.1007/BF02047549.

6. Wang CA, Welch CE. Anomalies of intestinal rotation on adolescents and adults. Surgery 1963 Dec; 54:839−855. PMID: 14087118.

7. McVay M, Kokoska ER, Jackson RJ, et al. The changing spectrum of intestinal malrotation: diagnosis and management. Am J Surg. 2007;194(6):712–719. doi:10.1016/j.amjsurg.2007.08.035.

8. Neville JJ, Gallagher J, Mitra A, et al. Adult presentations of congenital midgut malrotation: A systematic review. World J Surg. 2020 Jun;44(6):1771−1778. doi:10.1007/s00268-020-05403-7.

9. Adams SD, Stanton MP. Malrotation and intestinal atresias. Early Hum Dev. 2014 Dec;90(12):921−925. doi:10.1016/j.earlhumdev. 2014.09.017.

10. Yousefzadeh DK, Kang L, Tessicini L. Assessment of retromesenteric position of the third portion of the duodenum: an US feasibility study in 33 newborns. Pediatr Radiol. 2010 Sep;40(9):1476−1484. doi:10.1007/s00247-010-1709-4.

11. Esposito F, Vitale V, Noviello D, et al. Ultrasonographic diagnosis of midgut volvulus with malrotation in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Dec;59(6):786−788. doi:10.1097/ MPG.0000000000000505.

12. Pickhardt PJ, Bhalla S. Intestinal malrotation in adoles-cents and adults: spectrum of clinical and imaging features. AJR Am J Roentgenol. 2002;179:1429−1435. doi:10.2214/ajr.179.6.1791429.

13. Tackett JJ, Muise ED, Cowles RA. Malrotation: current strategies, navigating the radiologic diagnosis of a surgical emergency. World J Radiol. 2014;6(9):730−736. doi:10.4329/wjr.v6.i9.730.

14. Kiely EM, Pierro A, Pierce C, et al. Clot dissolution: a novel treatment of midgut volvulus. Pediatrics 2012 Jun;129(6):e1601−1604. doi:10.1542/ peds.2011-2115.

15. Palanivelu C, Rangarajan M, Shetty AR, et al. Intestinal malrotation with midgut volvulus presenting as acute abdomen in children: value of diagnostic and therapeutic laparoscopy. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2007 Aug;17(4):490−492. doi:10.1089/lap.2006.0103.

16. El-Gohary Y, Alagtal M, Gillick J. Longterm complications following operative intervention for intestinal malrotation: a 10-year review. Pediatr Surg Int. 2010 Feb;26(2):203−236. doi:10.1007/s00383- 009-2483-y.

17. Frasier LL, Leverson G, Gosain A, et al. Laparoscopicversus open Ladd’s procedure for intestinal malrotation in adults. Surg Endosc. 2015;29:1598−604. doi:10.1007/s00464-014-3849-3.

18. Kotobi H, Tan V, Lefèvre J, et al. Total midgut volvulus in adults with intestinal malrotation. Report of eleven patients. Journal of Visceral Surgery 2017;154(3):175–183. doi:10.1016/j.jviscsurg. 2016.06.010.

19. Berger RB, Hillemeier AC, Stahl RS, et al. Volvulus of the ascending colon: an unusual complication of non-rotation of the midgut. Pediatr Radiol. 1982;12:298–300. doi:10.4329/wjr.v4.i10.439.

Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#