#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

40th World Congress of the International College of Surgeons


Autoři: M. Hájek
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2016, roč. 95, č. 11, s. 417.
Kategorie: Zprávy

Ve dnech 23. 10. 2016 až 26. 10. 2016 se konal v japonském Kjótu 40. světový kongres globální organizace lékařů-chirurgů International College of Surgeons (ICS). Na tento kongres jsem byl pozván jeho prezidentem prof. Hisakazuem Yamagishim, M.D. Ph.D., dlouholetým vědeckým spolupracovníkem českých chirurgů a zdravotnickým guvernérem oblasti Kjóto, jako čestný host.  Měl jsem možnost strávit kongresové dny s japonskými přáteli z česko-japonské vědecké skupiny, kterou jsem tam před 16 lety s tehdejším významným chirurgem prof. Osahikoem Abém, M.D. Ph.D., spoluzakládal.

Kongres se konal v krásném a moderním kongresovém centru Kjóta a byl sdělovacími médii propagován po celém Japonsku. Podle programu kongresu, rozděleného do 6 odborných sekcí, mi bylo doporučeno, abych se zúčastnil celodenního jednání sekce česko-japonských chirurgických přednášek. Z České republiky přijela více než dvacetičlenná delegace české sekce ICS, z níž 17 lékařů na kongresu přednášelo. Součástí programu kongresu byl i ceremoniál jeho otevření japonským císařem a jeho chotí v úterý 25. 10. 2016. Pro čestné hosty bylo zorganizováno setkání s císařem a jeho chotí, což je v Japonsku naprosto neobvyklé. Mohl jsem s císařem Akihito mluvit 2 minuty a podat si s ním ruku. Císaři byli představeni i další 3 členové české delegace a císařovně 2 české lékařky.

Odborný lékařský program se týkal především problematiky hrudní a břišní chirurgie a mezi přednáškami dominovala nejen sdělení o úspěších moderní miniinvazivní chirurgie, ale zazněla i kritika jejích slabých míst a návrhy, jak předcházet komplikacím. Přednášky japonských kolegů demonstrovaly technický pokrok tamní medicíny. Zejména videa prezentující operační techniky složitých nádorových onemocnění byla velmi instruktivní a z našeho pohledu zatím nedostižná. V tom lze spatřovat japonský přínos operační technice včetně její výuky. Japonští kolegové se předvedli jako skromní a velmi pečliví pozorovatelé, přesní a hbití interpreti chirurgické praxe.

Součástí kongresu byl bohatý společenský program. Účastníci se mohli seznámit nejen s krásami hostitelského města, ale i s japonskými kulturními a náboženskými tradicemi. Na kongresu jsem se setkal i s čelnými funkcionáři ICS z Chicaga, kde má tato organizace své sídlo. Jak jsem byl předběžně s českými chirurgy domluven, pozval jsem japonskou delegaci v roce 2017 k návštěvě Technické univerzity do Liberce. Předpokládá se, že japonští kolegové přednesou přednášky o novinkách v oboru chirurgie. Ze 40. světového chirurgického kongresu ICS jsem přivezl souhrny přednášek, které jsou k dispozici na Zdravotnické fakultě Technické univerzity v Liberci.

Prof. MUDr. Miloš Hájek, DrSc.

Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha

U Vojenské nemocnice 1200

169 02 Praha 6

e-mail: milos.hajek@vn.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 11

2016 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#