#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chirurgie v extrémních podmínkách


Autoři: M. Duda
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2015, roč. 94, č. 6, s. 260.
Kategorie: Recenze

Do rukou se nám dostává obsáhlá publikace zpracovaná na 538 stranách, bohatě ilustrovaná. Autorský kolektiv vedený mjr. v. z. (Th)Bc. Et MUDr. M. Hájkem, Ph.D., FICS zahrnuje 14 odborníků, převážně lékařů. Předmluvu ke knize napsali brigádní generál MUDr. B. Jurenka, náčelník vojenské zdravotnické služby AČR, a plk. Prof. MUDr. M. Ryska, Csc., přednosta chirurgické kliniky II. LF ÚVN Praha a předseda Chirurgické společnosti.

Vydaná publikace je multidisciplinární pomůckou s hlavním důrazem na chirurgické obory pro všechny lékaře a zdravotníky pracující v krizových oblastech. Aktuálnost této problematiky v posledních desetiletích neobyčejně stoupá. V současnosti se stále větší počet lékařů a zdravotníků zapojuje do týmů vyjíždějících do oblastí válečných konfliktů a oblastí přírodních katastrof, takřka výhradně v zemích třetího světa. Zde se setkávají s naprosto rozdílnými podmínkami ve srovnání s naším vyspělým zdravotnictvím a systémem záchranné služby. Zejména pro mladší pracovníky, přivyklé na možnosti nejmodernější diagnostiky a léčby, je důležité připomenout některé klasické a u nás už nevyužívané metody a seznámit se dále s extrémními podmínkami, které vyplývají z válečných konfliktů a katastrof, stejně jako se specifickými klimatickými podmínkami, jako jsou tropy či polární oblasti.

V knize jsou postupně v jednotlivých kapitolách probrány okruhy související s pobytem v extrémních podmínkách. Týká se to asepse a antisepse, anestezie a zvláštností, které souvisejí s poraněními typickými pro ozbrojené konflikty. Řešení těchto stavů, jako např. Systém „damage control“, je uplatňováno i v našich podmínkách např. V rámci řešení těžkých polytraumat a hromadných neštěstí. Podrobně je pojednáno o podmínkách života a poskytování lékařské péče v rozvojových zemích, kde velkou roli hrají vedle čistě medicínských aspektů také náboženské a rasové problémy. Zvýšená pozornost je věnována samozřejmě i některým zdravotním stavům, se kterými se u nás, naštěstí, setkáme jen vzácně, jako jsou např. HIV infekce či choroby, které jsou typické jen pro některé nám vzdálené oblasti, jako jsou některé parazitární choroby, amébiáza, echinokokóza, lepra a další.

Jak zdůrazňují autoři na více místech, kniha nechce suplovat podrobné učebnice válečného lékařství či tropických chorob, ale její předností a kladem je především velká osobní zkušenost autorů jednotlivých kapitol, jež vychází z jejich pobytu v extrémních podmínkách. Kniha obsahuje mnoho praktických návodů a rad, jak se zachovat ve specifických podmínkách extrémních situací a do jaké míry je možno se odchýlit od pro nás obvyklých postupů s cílem záchrany života. Při velkém počtu spoluautorů samozřejmě nelze zachovat zcela jednotnou stavbu všech kapitol, a jak hned v úvodu zdůraznil hlavní autor publikace, nesnažil se jednotlivým autorům zasahovat do toho, co ve své kapitole považovali dle svých zkušeností za vhodné zdůraznit. I když je kniha věnována především chirurgům, zasahuje i do jiných oblastí mimo tento obor, protože si to situace v extrémních podmínkách často vynucuje. Kniha je přes svůj poměrně velký rozsah velmi čtivá a zajímavá a poučení v ní nalezne nejen lékař, který se rozhodl pracovat v extrémních zahraničních podmínkách, ale po jejím přečtení získáváme i nový pohled na situaci v medicíně u nás. Knihu lze vřele doporučit širokému okruhu lékařů i ostatním zdravotnickým pracovníkům.

Prof. MUDr. Miloslav Duda, CSc.

Ovesná 6

779 00 Olomouc

e-mail: miloslavduda@gmail.com

M. Hájek a kolektiv. Chirurgie v extrémních podmínkách. Odborný přehled pro lékaře a zdravotníky na zahraničních praxích.

I. Vydání, Praha, Grada Publishing 2015, 584 stran. ISBN: 978-80-247-4587-9


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 6

2015 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#