#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

15th Annual meeting European society of Surgery


Autoři: R. Pohnán
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2012, roč. 91, č. 1, s. 36.
Kategorie: Zprávy

Ve dnech 17. – 19. listopadu 2011 proběhlo 15. Výroční setkání Evropské chirurgické společnosti v metropoli Malopolského vojvodství, v polském Krakově. Konference proběhla pod patronací polské ministryně zdravotnictví Dr. Ewy Kopaczové a prezidentem kongresu byl současný prezident Evropské chirurgické společnosti prof. Nowak. K účasti na konferenci se registrovalo přes 400 účastníků, z toho se 158 delegátů účastnilo aktivně formou přednášky či videoposteru.

Hlavním tématem kongresu byla kvalita v chirurgii s následným zaměřením na zlepšování výsledků operační léčby, bezpečnosti a efektivnosti v endokrinochirurgii, abdominální chirurgii a v onkochirurgii.

Kongres byl zahájen blokem přednášek vyzvaných řečníků na téma kvalita v chirurgických oborech. Úvodní přednášku, ve které shrnul současné normativy v operační léčbě rakoviny žaludku, přednesl prof. Meyer (Německo). Dalším přednášející, prof. Michel (Belgie), zdůraznil vliv rozdílné legislativy na kvalitu v chirurgii. Prof. Barbarisi (Itálie) hodnotil kritickým pohledem vlivy etické a ekonomické na volbu a výsledky chirurgických postupů. Následně pokračoval program ve 3 přednáškových sálech, ve kterých se během svou dnů vystřídalo 89 přednášejících z 20 zemí Evropy, Severní Ameriky a Asie. Česká republika byla zastoupena pěti účastníky.

V bloku novinek v endokrinochirurgii zaujal svou přednáškou prof. Walz (Německo), který předvedl současné možnosti a budoucí perspektivy endoskopické operativy nadledvin, se zdůrazněním, že endoskopická chirurgie je v současnosti metodou volby v chirurgické léčbě onemocnění nadledvin. Následující skupina přednášek byla zaměřena na problematiku chirurgie štítnice a příštítných tělísek, zejména na možnosti předoperační a peroperační diagnostiky, neuromonitorace a soudobých a perspektivních metod hemostázy v endokrinochirurgii.

Blok věnovaný pokrokům v chirurgii pankreatu otevřel svým sdělením prof. Olah (Maďarsko), kdy shrnul současný pohled na problematiku selhání a komplikací anastomóz pankreatu, přednáška vyvolala rozsáhlou diskuzi, ve které delegáti hodnotili vliv typu a provedení anastomózy na slinivku břišní. Prof. Harsanyi (Maďarsko) přednesl zajímavou přednášku na téma možností a limitů chirurgického řešení sekundárních tumorů pankreatu. V rámci bloku pokračovaly přednášky k výsledkům operativní léčby karcinomu pankreatu a k vyhodnocení šetření kvality života nemocných podstupujících operace pro toto onemocnění (prof. M. Ryska a kol - ČR)

 V bloku prezentujícím klinické případy představili svá sdělení převážně mladší chirurgové. Podnětnou diskuzi vyvolala přednáška dr. Komorowského (Španělsko) prezentující jeho zkušenosti s technikou jaterní resekce pomocí Changovy jehly. Tato jednoduchá a efektivní technika využívá nově vyvinuté instrumentarium – 18 gauge jehlu, pomocí které jsou zaváděny skrze jaterní parenchym jednotlivé podvazy, mezi nimiž je následně vedena transekce. Dr. Di Giuseppe (Itálie) prezentoval možnosti single port laparoskopické chirurgie na souboru pravostranných nefrektomií, následně byly diskutovány benefity a nevýhody této metody a prakticky identická diskuze následovala po sdělení dr. Pajaka, který uvedl svou zkušenost s roboticky asistovanými výkony.

 Závěrem lze říci, že odborná úroveň tohoto kongresu byla velmi vysoká a organizátorům lze jen poblahopřát k vydařenému sympoziu.

MUDr. Radek Pohnán

Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN-VFN Praha

U vojenské nemocnice 1200

160 00 Praha 6

e-mail: radek.pohnan@uvn.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 1

2012 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#