#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesor MUDr. Vladimír Nahodil, DrSc. osmdesátipětiletý


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2010, roč. 89, č. 2, s. 108.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Od března 2005, kdy jsem s profesorem Antošem a docentem Kawaciukem na stránkách Rozhledů v chirurgii přál profesorovi Nahodilovi k životnímu jubileu – 80. narozeninám – utekl čas jako voda a pan profesor, emeritní přednosta našeho pracoviště, slaví 85. narozeniny. O mnohém, jak jsme v životě a zejména v chirurgii pana profesora viděli, jsme se v naší zdravici zmínili. Uvedli jsme, jaké byly hlavní směry jeho odborných zájmů a přínos do rozvoje pracoviště, oboru a budování nemocnice. Zmínili jsme rovněž podporu, se kterou profesor Nahodil umožňoval pracovníkům kliniky odborný růst, a s ním později dosažení významných akademických či organizačních funkcí.

Profesor Nahodil byl – dnešním pohledem hodnoceno – skutečně akademický chirurg. Za dobu svého profesionálního působení přednesl 220 přednášek s břišní, hrudní a cévněchirurgickou tématikou a z endokrinochirurgie. Se spolupracovníky připravil třídílná skripta chirurgie pro mediky. Je autorem sedmi monografií, z nich čtyři – Diabetické gangrény a flegmóny, Indikace k chirurgickým výkonům při ischemické chorobě dolních končetin, Venosní trombektomie a Thrombectomy in Deep Phlebothrombosis of Lower Limbs – se týkaly cévní chirurgie. Další dvě – Chirurgie štítné žlázy a Surgical Technique of Total Lobectomy and Thyreoidectomy – endokrinochirurgické, vyplynuly z jeho rozsáhlé chirurgické zkušenosti s léčbou tyroideálních patologií. V době vydání se jednalo o prioritní publikace, navíc s výsledky z velkých sestav a s dlouhodobým sledováním. Břišní chirurgie se týkala první profesorova monografie – K otázkám karcinomu žaludku.

Profesor Nahodil rád a hodně operoval, zpravidla každý den s výjimkou pátku. Operoval rozvážně a šetrně v plném smyslu tehdy užívaného pojmu „fyziologické operování“. Měl rád klid na sále i v operačním poli a od přítomných na sále i od asistujících lékařů ho vyžadoval. Pan profesor neměl rád zbytečnou razanci a překotné počínání. I ve vypjatých chvílích působil klidně a vyrovnaně, operoval úsporně bez zbytečných pohybů a ve výsledku pečlivě a rychle.

Pan profesor byl pedagogem v každé chvíli. Chtěl, aby co nejvíce z nás se podílelo na výuce studentů, naléhal, abychom se snažili přednášet a publikovat. Podporoval vědeckou přípravu a nikdy neslevil z požadavku, aby ten, kdo má akademicky růst, byl dobrým klinikem a chirurgem. Kdybychom všichni náhodou zapomněli, že jsme na Chirurgické klinice také učiteli, vždy 28. března, na Den učitelů, by nám to pan profesor připomenul, když nás zval na skleničku Teachera, která byla také přípitkem k jeho narozeninám.

Milý pane profesore, přejeme vše nejlepší do dalších let, hodně zdraví, energie a elánu!

Prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc.

Prof. MUDr. František Antoš, CSc.

Doc. MUDr. Ivan Kawaciuk, CSc.


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 2

2010 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#