#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Manuální a robotická laparoskopická resekce jater. Dvě kazuistiky


Manual and Robotic Laparoscopic Liver Resection. Two Case-Reviews

Introduction:
Laparoscopic resection of the liver, compared to other laparoscopic procedures of the abdominal cavity, have become used in a clinical practice only in recent years. No literature data on robotic liver resections are available.

Methods:
The authors completed 2 laparoscopic resections of the liver. The first case included a 61-year old male indicated for the procedure with a low differenciated hepatocellular carcinoma lesion in SII and SIII segments, measuring 6 cm in a diameter, in a Child A cirrhotic remodellation terrain. In-line RFA-assisted and HandPort- assisted manual laparoscopic leftsided lobectomy was completed. Histological findings confirmed the diagnosis and the R0 resection. Robotic laparoscopic resection of the focal nodular hyperplasia (FNH) lesion, growing from SII and SIII segments and measuring 7×7×5 cm was completed in the other case of a 29-year old female patient.

Results and Conclusion:
Both patients healed without complications, the hospitalization lasted 8 and 7 days, respectively. HandPort-assissted manual laparoscopic resections of the left liver lobe appears a safe method. The patient may benefit from a smaller entrance into the abdominal cavity, compared with open abdominal procedures. Experience in liver and laparoscopic surgery is a prerequisite, which is also supported by literature data. A pilot study must be conducted in order to assess benefits of robotic laparoscopic liver resections.

Key words:
liver surgery – manual laparoscopic resection of the liver – robotic laparoscopic resection of the liver – da Vinci robotic system


Autoři: M. Ryska;  J. Froněk;  J. Rudiš;  B. Jurenka *;  D. Langer;  J. Pudil
Působiště autorů: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha, přednosta: prof. MUDr. M. Ryska, CSc. ;  Oddělení anesteziologie a resuscitace ÚVN Praha, primář: MUDr. B. Jurenka, CSc. *
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 10, s. 511-516.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Souhrn

Úvod:
Laparoskopická resekce jater, ve srovnání s ostatními laparoskopickými výkony v břišní dutině, se dostává do klinické praxe až teprve v průběhu posledních let. O roboticky provedené resekci jater dostupné literární sdělení není k dispozici.

Metoda:
Autoři provedli 2 laparoskopické resekce jater. V prvním případě u 61letého muže z indikace ložiska velikosti 6 cm v průměru nízce diferencovaného hepatocelulárního karcinomu v segmentech SII a SIII v terénu cirhotické přestavby jater (Child A). Provedli manuální laparoskopickou levostrannou lobektomii s pomocí RFA vytvořené resekční linie a s HandPortem. Histologický nález potvrdil diagnózu a R0 resekci. U druhé 29leté pacientky provedli robotickou laparoskopickou resekci ložiska fokální nodulární hyperplazie (FNH) vyrůstajícího ze segmentů SII a SIII velikosti 7×7×5 cm.

Výsledky a závěr:
Oba nemocní se zhojili bez komplikací, délka hospitalizace byla 8, resp. 7 dní. Manuální laparoskopické resekce levého jaterního laloku s pomocí HandPortu se autorům jeví jako metoda bezpečná a může být pro pacienta z hlediska menšího přístupu do dutiny břišní ve srovnání s otevřeným výkonem přínosná. Podmínkou, v souladu s literárními údaji, je zkušenost v jaterní a laparoskopické chirurgii. Hodnotit přínos robotické laparoskopické resekce jater vyžaduje provedení pilotní studie.

Klíčová slova:
jaterní chirurgie – manuální laparoskopická resekce jater – robotická laparoskopická resekce jater – robotický systém da Vinci


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 10

2006 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#