#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laparoskopické operace varikokély v dětském a adolescentním věku – naše zkušenosti s 202 pacienty


Laparoscopic Surgery Varicocele in the Childhood and Adolescent – Our Experience with 202 Patients

The aim of this work was to assess benefits and complications of laparoscopic procedures of varicocoelas in children and adolescents, conducted in our clinic.

Material and Methodology:
From 2000 to 2004, 202 patients (198 with leftsided, 2 with rightsided and 2 with bilateral varicocoelas) underwent laparoscopic procedures in our clinic. Patients with stage II and III varicocoelas were operated. The median age of the operated patients was 15 years (range 11–18 years). The procedures saved arteries and lymphatics maximally.

Results:
During a two- year follow up period, 8 patients (3.96%) relapsed, 21 patients (10.39 %) presented with hydroceolas. No testical hypotrophy was recorded in our patient group. Also, no peroperative complications were recorded during the laparoscopic procedures. The procedures lasted 20.4 min, on average, hospitalization lasted 4.2 days, on average (range 4–6 days).

Conclusion:
Laparoscopic varicocolectomy, maximally saving arteries and lymphatics, proved a safe method. The rate of complications is similar to that of other treatment procedures of childhood varicocoelas. Rather long term effects considering a quality of hormonal production of testes and seminal counts, than postoperative complications rates, are the main parametres for choice of a treatment method.

Key words:
varicocoela – laparoscopy – childhood – varicocoelectomy


Autoři: M. Husár;  P. Zerhau;  J. Tůma ;  R. Macháček;  B. Hnilička
Působiště autorů: Brno, přednosta: prof. MUDr. P. Gál, Ph. D. ;  Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie, Pracoviště dětské medicíny, Fakultní nemocnice
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 10, s. 498-500.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Souhrn

Cílem práce bylo zhodnocení výhod a komplikací laparoskopické operace varikokély v dětském a adolescentním věku na našem pracovišti.

Materiál a metodika:
Na naší klinice bylo v letech 2000–2004 laparoskopicky operováno 202 pacientů (198 s levostrannou, 2 pro pravostrannou a 2 s oboustrannou varikokélou), operováni byli pacienti s II. a III. stupněm varikokély. Medián věku operovaných pacientů byl 15 let (rozpětí 11 až 18 let). Operaci jsme prováděli s maximálním šetřením arterie a lymfatik.

Výsledky:
V dvouletém sledování se recidiva objevila u 8 pacientů (3,96 %), hydrokéla u 21 pacientů (10,39 %). Hypotrofii varlete jsme v našem souboru nezaznamenali. Peroperační komplikace při laparoskopii také nebyly zaznamenané. Průměrná délka operačního výkonu byla 20,4 min, průměrná délka hospitalizace 4,2 dne (rozpětí 4–6 dní).

Závěr:
Laparoskopická varikokelektomie s maximálním šetřením arterie a lymfatik je spolehlivá metoda. Výskyt komplikací je porovnatelný s ostatními postupy léčby varikokély v dětském věku. Otázka nyní nestojí na volbě léčebné metody z hlediska pooperačních komplikací, ale na dlouhodobém efektu v kvalitě hormonální produkce varlete a seminálních hodnot.

Klíčová slova:
varikokéla – laparoskopie – dětský věk – varikokelektomie


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 10

2006 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#