#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obtíže pohybového systému u hráčů na dechové nástroje


Musculoskeletal disorders in wind instruments players

The aim of the study was to evaluate the disorders of the locomotor system in wind instrument players in the Czech Republic, to analyse their consequences and related factors. The work has the character of a cross-sectional study with a questionnaire survey, which included 308 players of wind instruments, both amateur and professional. The results showed an incidence of musculoskeletal disorders in 55% of all musicians in the study. The incidence in professional players was 62%. A higher risk of disorders was observed in students, women and players playing more hours per week, as well as in players with a previous history of musculoskeletal disorders. The identified disorders were most often located in the wrists/hands, neck, and upper back. The participants most often solved their problems with help from a physiotherapist and also by practicing various types of physical activity.

Keywords:

PRMD – musculoskeletal disorders – wind instruments – musicians’ medicine


Autoři: Lonek J.;  Pavlů D.
Působiště autorů: Katedra fyzioterapie, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Univerzita Karlova, Praha
Vyšlo v časopise: Rehabil. fyz. Lék., 29, 2022, No. 2, pp. 75-81.
Kategorie: Přehledový článek
doi: https://doi.org/10.48095/ccrhfl202275

Souhrn

Cílem studie bylo vyhodnotit obtíže pohybového systému u hráčů na dechové nástroje v České republice, analyzovat jejich důsledky a související faktory. Práce má charakter průřezové studie s dotazníkovým šetřením, do něhož bylo zařazeno 308 hráčů a hráček na dechové hudební nástroje, jak amatérských, tak profesionálních. Výsledky ukázaly výskyt obtíží pohybového systému u 55 % všech hudebníků zařazených do studie. U profesionálních hráčů byl výskyt obtíží 62%. Vyšší riziko výskytu obtíží bylo vyhodnoceno u studentů, žen a hráčů hrajících větší počet hodin týdně, jakož i u hráčů s dřívějším výskytem obtíží v anamnéze. Vyhodnocené obtíže byly nejčastěji lokalizovány v oblasti zápěstí/ rukou, krku a horní části zad. Účastníci studie své obtíže nejčastěji řešili konzultací s fyzioterapeutem, v neposlední řadě sami řešili své obtíže různými druhy pohybové aktivity.

Klíčová slova:

PRMD – muskuloskeletální obtíže – dechové nástroje – medicína hudebníků

Úvod

Z praxe a rovněž z dostupné literatury je známé, že obtíže pohybového systému postihnou alespoň jednou za život většinu hudebníků prakticky všech úrovní a mohou mít závažné důsledky. Jelikož problematice obtíží pohybového systému u hudebníků na dechové nástroje nebyla doposud v České republice věnována pozornost, položili jsme si za základní cíl vyhodnotit právě obtíže pohybového systému u hráčů na dechové nástroje v ČR, vč. analýzy jejich důsledků a souvisejících faktorů. Dílčím cílem bylo porovnat výsledky v ČR se situací v zahraničí. Součástí práce je také stručný přehled o aspektech hry na dechové nástroje a možných zdravotních důsledcích.

Teoretická východiska

Dechové hudební nástroje

Zvuk u dechových nástrojů je tvořen proudem vzduchu, který se rozechvěje a následně rezonuje nejen v těle nástroje, ale také v hlavových dutinách [1]. Dechové nástroje nejčastěji dělíme na žesťové a dřevěné, a to nikoli podle materiálu, ale podle způsobu tvorby tónu. Dále můžeme nástroje dělit do čtyř skupin podle typu hubice a nátisku [2]. Nátiskem označujeme způsob držení hubice či nátrubku nástroje ústy. Jde o vysoce diferencovanou a rozvinutou funkci, která zahrnuje vzájemné postavení čelistí a zubů, rtů a činnost periorálního svalstva. Schéma čtyř typů nástrojů podle používané hubice je zobrazeno na obr. 1.

Schéma čtyř způsobů nátisku u dechových nástrojů.
typy nástrojů: A – nátrubkové (trubka, trombon, lesní roh, tuba), B – jednoplátkové
(klarinet, saxofon), C – dvouplátkové (hoboj, fagot), D – nástroje s tzv. retným otvorem
(flétna, pikola)<br>
Fig. 1. Scheme of four methods of embouchure for wind instruments.
Types of instruments: A – cup-shaped mouthpieces (trumpet, trombone, French
horn, tuba), B – single-reed (clarinet, saxophone), C – double-reed (oboe, bassoon),
D – aperture mouthpieces (flute, piccolo)
Obr. 1. Schéma čtyř způsobů nátisku u dechových nástrojů. typy nástrojů: A – nátrubkové (trubka, trombon, lesní roh, tuba), B – jednoplátkové (klarinet, saxofon), C – dvouplátkové (hoboj, fagot), D – nástroje s tzv. retným otvorem (flétna, pikola)
Fig. 1. Scheme of four methods of embouchure for wind instruments. Types of instruments: A – cup-shaped mouthpieces (trumpet, trombone, French horn, tuba), B – single-reed (clarinet, saxophone), C – double-reed (oboe, bassoon), D – aperture mouthpieces (flute, piccolo)

Dýchání a postura

Hlavní složkou hry na dechové nástroje je samozřejmě dýchání. Na výdechu se podílí svaly břicha a hrudníku, proud vzduchu je dále modulován především prací hrtanu a hltanu [3,4]. Vzduch je vydechován proti různě velkému odporu, čímž může u některých nástrojů dojít prostřednictvím Valsalvova manévru k významnému zvýšení nitroočního tlaku [5,6].

Bránice jako hlavní nádechový sval plní také funkci posturální a významně se podílí na stabilizaci páteře. Výsledky studie autorů Steinmetz et al. [7] naznačují, že nedostatečná stabilizační funkce bederní páteře, krční páteře nebo lopatky může být spojena s výskytem pohybových obtíží u hudebníků.

Diskutovaný je také vliv pozice při hře na dýchání. Aktivita břišní stěny je vyšší vestoje než vsedě, zatímco dechové objemy vsedě a vestoje se významně neliší. Význam různých druhů sedu v praxi je tak sporný [8].

Pohybové obtíže u hudebníků

Pro obtíže pohybového systému hudebníků je v aktuálním písemnictví nejčastěji používán termín PRMD (playing-related musculoskeletal disorder) [9]. Uvedený termín je definován jako: bolest, slabost, ztráta kontroly, změna citlivosti, brnění nebo jiné symptomy, které zasahují do hry na hudební nástroj na úrovni, na kterou je hudebník zvyklý [10]. PRMD nemusí být vždy medicínsky závažné, ale mohou mít fyzický, psychický, sociální nebo finanční dopad [10,11]. Roční prevalence uvedených obtíží u hráčů na dechové nástroje, která je uváděna v dostupné zahraniční literatuře, se pohybuje mezi 59 a 87 % [např. 12]. Podle většiny autorů zabývajících se hudební medicínou je u instrumentálních hudebníků nejčastější poruchou tzv. overuse syndrom, tj. syndrom z přetížení, a to zejména jeho chronická forma, nejčastěji způsobená dlouhodobou a opakovanou zátěží nízké intenzity [13–16]. Vliv má také statická zátěž způsobená setrváním v často nepřirozených pozicích [17].

Obtíže u hudebníků se obecně nejčastěji projevují v oblasti krku a ramen [12]. U dřevěných dechových nástrojů se soustředí do oblasti pravé horní končetiny [13,18], konkrétně do oblasti zápěstí a ruky [13,19]. Hráči na žesťové nástroje nejvíce trpí na obtíže v oblasti krku a ramen, nejčastěji obou stran. Také byl zjištěn vyšší výskyt muskuloskeletálních obtíží v oblasti levé ruky a zápěstí, a to v porovnání se smyčcovými nástroji. Hráči na žesťové nástroje udávali jako místa problémů také čelist a zuby [20,21].

Rizikové faktory vzniku PRMD

Většina autorů se shoduje, že ženy jsou obecně náchylné ke vzniku PRMD více než muži [19,20,22–24]. Z vnitřních rizikových faktorů jsou PRMD také spojeny s vyšším body mass indexem (BMI) [24,25], s dřívějším výskytem obtíží a předchozím traumatem [22,23,25]. Častými vnějšími rizikovými faktory jsou změny v pracovním režimu jako nárůst objemu práce nebo nepravidelné cvičení [24,26,27]. Z psychosociálních faktorů má vliv na výskyt PRMD stres při výkonu povolání nebo úzkostné chování [21,24].

Prevence vzniku PRMD

Zásadní součástí prevence obtíží pohybového systému hudebníků jsou správné návyky při cvičení a technika hry, která je závislá na držení těla a nástroje [28]. Součástí každého hraní by mělo být rozcvičení, rozehrání a pravidelné přestávky, přičemž důležitost těchto opatření stoupá s intenzitou hry [29]. Dále je třeba myslet také na celkovou kondici za účelem zvýšení síly, flexibility a aerobní zdatnosti. Rozumně zvolená pravidelná fyzická aktivita má ve většině případů pozitivní efekt v prevenci pohybových obtíží [30]. Dalšími možnostmi prevence jsou ergonomicky tvarované nástroje, popruhy, podstavce a další pomůcky, které pomohou přizpůsobit nástroj konkrétnímu hráči.

Metodika

Charakteristika skupiny

Do studie bylo zařazeno 308 respondentů s průměrným věkem 31,5 roku. Muži byli zastoupeni v 55 % (n = 168) a ženy v 45 % (n = 140). Hru na hudební nástroj ve vztahu k zaměstnání charakterizovalo 44 % (n = 137) účastníků jako amatérskou, 20 % (n = 61) jako poloprofesionální a 36 % (n = 110) jako profesionální. Status studenta hudby na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole mělo 29 % (n = 88) účastníků, a to nezávisle na statusu pracovním. Všichni hráči uvedli hru v průměru 13,1 hodin týdně.

Sběr a analýza dat

Data byla získána prostřednictvím elektronického dotazníku v internetové aplikaci Click4Survey a byla součástí diplomové práce řešené na Univerzitě Karlově [31].

Odkaz na průzkum byl distribuován prostřednictvím veřejně dostupných e-mailových adres na webových stránkách svazů/asociací z oblasti orchestrální hudby a dále také prostřednictvím sociálních sítí. Sběr dat probíhal v období leden–únor 2020.

Dotazník, který jsme použili, byl nestandardizovaný a vycházel z části standardizovaného dotazníku Nordic Musculoskeletal Questionnaire, který byl posouzen jako vhodný a senzitivní nástroj pro screening muskuloskeletálních obtíží [32,33]. Obtíže pohybového aparátu byly v dotazníku definovány podle Zazy et al. [10] a jejich definice byla přeložena do češtiny pro potřeby této práce. Hlavním kritériem pro zařazení do výzkumného souboru byla pravidelná hra na dechový nástroj, který musel být dominantním nástrojem, a dále věk hráče > 14 let.

Získaná data byla zpracována metodami popisné statistiky a metodami konfirmační analýzy, byl použit program SPSS. Pro skupiny obsahující nominální proměnné byl proveden Chí kvadrát test nezávislosti. Pro porovnání skupin s poměrovými proměnnými, u nichž nebylo dodrženo normální rozložení, byl použit neparametrický Mann-Whitneyův test. Statistická významnost, posuzovaná pomocí „p“ hodnoty, byla stanovena na hladině významnosti p < 0,05 (hladina významnosti 95 %).

Výsledky

Námi získané výsledky představují poměrně závažné nálezy, a to především k množství výskytu obtíží u hudebníků – hráčů na dechové nástroje, u kterých je hra na hudební nástroj zaměstnáním. V následujících pasážích jsou souhrnně uvedeny nejdůležitější výsledky a dále související faktory s obtížemi našich respondentů, které jsme analyzovali.

Prevalence PRMD

PRMD se někdy objevily u 55 % účastníků (n = 169). Za posledních 12 měsíců udalo PRMD 48 % hráčů (n = 148) a za posledních 7 dnů 38 % hráčů (n = 117). Nejvyšší hodnoty prevalence byly zjištěny u skupiny studentů hudby. Souhrnné výsledky prevalence PRMD uvádí tab. 1.

Tab. 1. Prevalence PRMD.
Tab. 1. Prevalence of PRMD.
Prevalence PRMD.<br>
Tab. 1. Prevalence of PRMD.
PRMD – playing-related musculoskeletal disorder
výskyt obtíží je uveden v %, údaje v závorce jsou počty respondentů

Související faktory

U jednotlivých hodnocených parametrů získaných z odpovědí respondentů byla testována jejich závislost na prevalenci PRMD za posledních 12 měsíců. Statisticky významná závislost byla zjištěna u ženského pohlaví, PRMD v anamnéze, statusu studenta a doby hry na dominantní nástroj týdně (tab. 2). Statisticky významná závislost na výskytu PRMD nebyla nalezena u statusu profesionála, poloprofesionála, amatéra, úrazu, operace, onemocnění v anamnéze, věku, BMI, pohybové aktivity týdně, hry na více nástrojů, dodržování zásad hry na nástroj, pozice při hře (sed/stoj/střídání sedu a stoje) a typu nástroje (dřevěný/ žesťový).

Tab. 2. Související faktory PRMD.
Tab. 2. Related PRMD factors.
Související faktory PRMD.<br>
Tab. 2. Related PRMD factors.
ANO – přítomnost daného faktoru, NE – nepřítomnost daného faktoru
PRMD – playing-related musculoskeletal disorder

Dominantní nástroj

V otázce dominantního nástroje uvedli respondenti 11 různých dechových nástrojů. Z celkového počtu řadíme 59 % (n = 181) nástrojů mezi dřevěné a 41 % (n = 127) mezi žesťové. Nejvyšší procentuální výskyt obtíží za posledních 12 měsíců byl nalezen u hráčů na nástroje ze skupiny dřevěných, konkrétně u fagotu (63 %; n = 16), klarinetu (59 %; n = 54) a hoboje (58 %; n = 19). Výskyt PRMD byl u celé skupiny hráčů na dřevěné nástroje vyšší než u skupiny hráčů na žesťové, ale statisticky nevýznamně (p = 0,063).

Lokalizace obtíží

Nejpostiženějšími oblastmi, které naši respondenti udávali, byly zápěstí/ruce, krk a horní část zad. Obtíže v těchto oblastech udalo přibližně 60 % hudebníků s PRMD a přibližně 30 % všech hudebníků v našem souboru. Naopak nejméně postižené oblasti najdeme na dolních končetinách (kolena, kyčle/stehna, kotníky/ nohy). Zde se obtíže vyskytují přibližně u 10 % hudebníků s PRMD a u 5 % všech hudebníků v souboru (tab. 3). Hráči na dřevěné nástroje měli obtíže v oblasti pravého zápěstí častěji než hráči na žesťové nástroje (p = 0,015). Naopak hráči na žesťové nástroje mají obtíže v oblasti levého zápěstí častěji než hráči na dřevěné nástroje. Je nutné poznamenat, že počty testovaných se blížily spodní hranici proveditelnosti Chí kvadrát testu.

Tab. 3. Lokalizace PRMD.
Tab. 3. Localization of PRMD.
Lokalizace PRMD.<br>
Tab. 3. Localization of PRMD.
PRMD – playing-related musculoskeletal disorder
n – celkový počet hráčů, u kterých se obtíž v daném regionu vyskytuje; % z PRMD – procento hudebníků, kteří trpí PRMD a vyskytuje se u nich obtíž v daném regionu; % ze všech – udává procento hudebníků z celého souboru, u kterých se obtíž v daném regionu vyskytuje

Řešení obtíží

V souvislosti k hodnocením přítomnosti obtíží nás zajímalo, jak jsou dané obtíže u hráčů na hudební nástroje řešeny. Výsledky ukázaly, že alespoň jednoho zdravotnického specialistu vyhledalo kvůli PRMD 54 % dotazovaných (n = 92). Zde se jednalo v 70 % (n = 64) případů o fyzioterapeuta, v 41 % (n = 38) případů o lékaře-specialistu, v 25 % (n = 23) případů o praktického lékaře, ve 4 % (n = 6) případů o psychologa/psychoterapeuta a v 1 % (n = 1) případů o ergoterapeuta. Dotazovaní vždy mohli označit více možností, takže někteří navštívili i více specialistů.

Jiným způsobem, než je uvedeno výše, řešilo své obtíže 45 % (n = 76) dotazovaných. Z těchto způsobů byl jednoznačně nejčastějším typem odpovědi nějaký druh pohybové aktivity, který zvolilo 68 % (n = 52) dotazovaných, avšak daná aktivita nebyla řadou respondentů specifikována (n = 15). Z konkrétních aktivit byla uváděna často jóga nebo pilates (n = 14), protahování/strečink (n = 13), méně často plavání (n = 4) a posilování (n = 4).

Diskuze

Cílem naší studie bylo vyhodnotit obtíže pohybového systému u hráčů na dechové nástroje v ČR, analyzovat jejich důsledky a související faktory a v neposlední řadě naše výsledky porovnat se situací v zahraničí. Výsledky prokázaly vysoký výskyt obtíží pohybového systému, které souvisejí s hrou na dominantní dechový hudební nástroj a které můžeme označit jako PRMD.

Pokud naše výsledky – prevalenci obtíží – porovnáme s přehledovou studií Kok et al. 2016 [12], je prevalence PRMD u profesionálních hráčů v ČR nižší než rozpětí uváděné zahraniční literaturou. Zahraniční studie s touto tematikou se však potýkají se značnou heterogenitou a dále také s různými definicemi PRMD. Jedním z důvodů rozdílu mohly být rovněž anatomické regiony v dotaznících, které se v některých pracích lišily od námi použitého schématu vycházejícího z Nordic Musculoskeletal Questionnaire. Dále u uváděné studie [12] se jednalo o členy symfonických, operních či baletních orchestrů. V našem případě mohli dotazník vyplnit i profesionální hudebníci, kteří se v prostředí klasické hudby nepohybují.

Profesionálové spolu se studenty hudby jsou považováni za skupiny s vyšším rizikem muskuloskeletálních obtíží, především kvůli vyšší době strávené hrou na nástroj. U studentů obvykle hraje roli také její skokový nárůst po nástupu do výuky a zanedbatelné nejsou u obou skupin ani psychosociální faktory [15]. Přestože se PRMD v našem výzkumu vyskytovaly častěji u profesionálů než u amatérů, mezi skupinami nebyl prokázán statisticky významný rozdíl. Prevalence PRMD u amatérů v našem souboru činila 41 % (n = 66) a byla nižší ve srovnání s amatérskými hráči ve studii Kok et al. 2018 [34], kde prevalence dosahovala 67,8 % (n = 96).

Relativně vysoké hodnoty prevalence muskuloskeletálních obtíží udávají studie u studentů hudby [12]. I v našem výzkumu byla prevalence obtíží u studentů za posledních 12 měsíců relativně vysoká (64 %) a vyšší než u profesionálů (54 %). V případě studie Kok et al. 2013 [35] byl prokázán vyšší výskyt PRMD u studentů hudby v porovnání s „nehudebníky“. V naší práci jsme zjistili vyšší výskyt obtíží u studentů oproti nestudujícím hráčům. Status studenta lze tedy označit za možný rizikový faktor výskytu muskuloskeletálních obtíží.

Ženské pohlaví bývá ve většině prací spojováno s vyšším výskytem PRMD jak u profesionálních [12], tak u amatérských hudebníků a hudebnic [34]. Stejný trend, a dokonce statisticky významný se ukázal i u námi zkoumané populace hráčů na dechové nástroje.

Vyšší výskyt muskuloskeletálních obtíží v oblasti horních končetin u žen se objevuje i u jiných manuálních profesí [36,37]. Příčinami mohou být rozdílná tolerance biomechanické zátěže, různé hladiny pohlavních hormonů, nižší práh bolesti nebo také kulturní rozdíly, a v neposlední řadě i častější zastávání domácích prací, péče o děti apod. [36].

Velmi silná asociace byla v našem výzkumu nalezena u prevalence PRMD za posledních 12 měsíců a hráčů s dřívějším výskytem obtíží, což podporuje výsledky přehledové studie Baadjou et al. [22]. Tato skutečnost odpovídá charakteru PRMD u hudebníků. Obtíže se často vyskytují ve formě syndromu z přetížení způsobeného dlouhodobým působením biomechanických a psychosociálních faktorů. Pokud nejsou tyto obtíže adekvátně léčeny, přechází do chronického stavu [22,38]. Podle dat získaných z průřezových studií je s výskytem muskuloskeletálních obtíží spojena doba hry na nástroj za týden [39], což se ukázalo také v naší práci. Tyto výsledky podporují předpoklad, že faktory, které působí na pohybový systém při hře na nástroj a které se mohou projevit jako muskuloskeletální obtíže, mají kumulativní efekt [40].

V otázce dominantního nástroje byly v literatuře nalezeny hodnoty prevalence obtíží u žesťových nástrojů nižší než u nástrojů dřevěných [12]. V naší studii tomu bylo stejně, ale výsledky nebyly statisticky významné. Nepředpokládáme, že by v tomto ohledu hrála významnější roli hmotnost nástroje nebo pozice horních končetin při hře, která je s výjimkou příčné flétny přívětivější spíše u dřevěných nástrojů [41]. Možným vysvětlením by mohla být také doba hry. V orchestrálních podmínkách obvykle hráči na dřevěné nástroje stráví hrou více času než na nástroje žesťové [42].

Pokud budeme hodnotit lokalizaci obtíží, byly v našem výzkumu nejčastěji lokalizovány v oblasti krku, zápěstí/ rukou a horní části zad, zatímco Kok et al. [12] uvádějí jako nejčastější lokalizaci krk a ramena. Práce, z kterých tato studie čerpala, se však nezabývaly pouze dechovými nástroji. Právě vyšší podíl obtíží v oblasti zápěstí/ruky a horní části zad může být spojen s hrou na dechové nástroje, a to pravděpodobně kvůli jejich hmotnosti [40]. Jako ukázku daného problému uvádíme příklad u saxofonisty (obr. 2 a 3). Tíha nástroje spočívá u dřevěných dechových nástrojů především na pravé horní končetině, což může být důvodem pro vyšší výskyt obtíží v oblasti pravé horní končetiny u těchto nástrojů [18,19,21]. Asymetrické držení však zřejmě není u dechových nástrojů ve výskytu obtíží tak významným faktorem [12].

Saxofonista – držení nástroje.<br>
Fig. 2. Saxophonist – holding the
instrument.
Obr. 2. Saxofonista – držení nástroje.
Fig. 2. Saxophonist – holding the instrument.

Detail pozice pravé ruky při
držení saxofonu.<br>
Fig. 3. Detail of the position of the right
hand while holding the saxophone.
Obr. 3. Detail pozice pravé ruky při držení saxofonu.
Fig. 3. Detail of the position of the right hand while holding the saxophone.

Velmi zásadní otázkou je řešení obtíží, kterými hráči trpí. Účastníci našeho výzkumu navštívili kvůli svým obtížím fyzioterapeuta častěji než praktického lékaře a lékaře-specialistu dohromady. Nejen vzhledem k výsledkům našeho výzkumu by bylo vhodné, aby měli fyzioterapeuti povědomí také o hudební medicíně a měli přístup k literatuře, která se jí zabývá. Sami hudebníci řešili své obtíže nejčastěji nějakým druhem pohybové aktivity, popřípadě úpravou pozice. Pozitivní efekt pohybové aktivity na výskyt obtíží pohybového aparátu již byl zmíněn v řadě studií, např. Stanhope et al. [30]. Pasivní způsoby řešení (masáže, gely, masti, tejpy, ortézy, medikamenty) zvolil v naší studii podstatně nižší počet osob.

Limity studie

Přestože naše studie přinesla řadu zajímavých, důležitých a podnětných výsledků, jsme si vědomi limitů, které práce má. Nejdůležitějším limitem je způsob distribuce dotazníku, který jsme použili a který nám znemožňoval stanovit předem velikost cílové skupiny. Rovněž tak námi použitý způsob distribuce dotazníku mohl vést k vyššímu zapojení účastníků pohybujících se na sociálních sítích. Vzhledem k tematice, kterou jsme řešili, jsme si vědomi i skutečnosti, že osoby se zkušeností s PRMD mohly být více motivovány k účasti na výzkumu. Vzhledem k absenci českých zdrojů k tematice pohybových obtíží u hudebníků jsme byli nuceni pracovat výhradně se zahraniční literaturou, což vedlo k jistým obtížím v používané terminologii.

Závěr

Naše studie poukázala na velmi vysoký výskyt muskuloskeletálních obtíží u hráčů na dechové nástroje v ČR, které se podílejí na negativním ovlivnění jejich hry. S přihlédnutím ke skutečnosti, že pro více než polovinu těchto hudebníků je hudba zdrojem obživy, se jedná o nezanedbatelné údaje. Nejčastěji se obtíže vyskytovaly u studentů hudby, u žen a také u hráčů hrajících více hodin týdně, což jsou ve většině případů studenti a profesionálové. Námi získané údaje jsou poměrně alarmující, a věnování pozornosti skupině hudebníků na dechové nástroje se proto jeví jako nezbytné. Rovněž tak se jeví nezbytné další bádání v této problematice.

Doručeno/Submitted: 15. 1. 2022

Přijato/Accepted: 30. 3. 2022

Korespondenční autor:

Mgr. Jan Lonek

Katedra fyzioterapie FTVS UK

José Martího 31

162 52 Praha 6

e-mail: jan.lonek@gmail.com


Zdroje

1. Elghozi J, Girard A, Fritsch P et al. Tuba players reproduce a Valsalva maneuver while playing high notes. Clin Auton Res 2008; 18(2): 96– 104. doi: 10.1007/s10286-008-0462-3.

2. Grammatopoulos E, White AP, Dhopatkar A. Effects of playing a wind instrument on the occlusion. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2012; 141(2): 138–145. doi: 10.1016/j. ajodo.2011.06.044.

3. Schumacher M, Schmoor C, Schwarzwald R et al. Motor functions in trumpet playing – a real-time MRI analysis. Functional Neuroradiology 2013; 55(9): 1171–1181. doi: 10.1007/ s00234-013-1218-x.

4. Weikert M, Schlömicher-Thier J. Laryngeal movements in saxophone playing: video-endoscopic investigations with saxophone players: a pilot study. Journal of Voice 1999; 13(2): 265–273.

5. Schmidtmann G, Jahnke S, Seidel EJ et al. Intraocular pressure fluctuations in professional brass and woodwind musicians during common playing conditions. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol 2011; 249(6): 895–901. doi: 10.1007/ s00417-010-1600-x.

6. Okoshi K, Minami T, Kikuchi M et al. Musical instrument-associated health issues and their management. Tohoku J Exp Med 2017; 243(1): 49–56. doi: 10.1620/tjem.243.49.

7. Steinmetz A, Seidel W, Muche B. Impairment of postural stabilization systems in musicians with playing-related musculoskeletal disorders. J Manipulative Physiol Ther 2010; 33(8): 603– 611. doi: 10.1016/j.jmpt.2010.08.006.

8. Price K, Schartz P, Watson AH. The effect of standing and sitting postures on breathing in brass players. Springerplus 2014; 3: 210. doi: 10.1186/2193-1801-3-210.

9. Kochem FB, Silva JG. Prevalence of playing-related musculoskeletal disorders in string players: a systematic review. J Manipulative Physiol Ther 2018; 41(6): 540–549. doi: 10.1016/j. jmpt.2018.05.001.

10. Zaza C, Charles C, Muszynski A. The meaning of playing-related musculoskeletal disorders to classical musicians. Soc Sci Med 1998; 47(12): 2013–2023. doi: 10.1016/ S0277-9536(98)00307-4.

11. Stanhope J. Physical performance and musculoskeletal disorders: are musicians and sportspeople on a level playing field? Performance Enhancement and Health 2016; 4(2): 18–26.

12. Kok LM, Huisstede BMA, Voorn VMA et al. The occurrence of musculoskeletal complaints among professional musicians: a systematic review. Int Arch Occup Environ Health 2016; 89(3): 373–396. doi: 10.1007/s00420-015-1090-6.

13. Iranzo MÀ, Perez-Soriano P, Canacho CG et al. Playing-related musculoskeletal disorders in woodwind, brass and percussion players: a review. J Hum Sport Exerc 2010; 5(1): 94–100. doi: 10.4100/jhse.2010.51.10.

14. Bird HA. Overuse syndrome in musicians. Clin Rheumatol 2013; 32(4): 475–479. doi: 10.1007/s10067-013-2198-2.

15. Lederman RJ. Neuromuscular and musculoskeletal problems in instrumental musicians. Muscle Nerve 2003; 27(5): 549–561. doi: 10.1002/mus.10380.

16. Bejjani FJ, Kaye GM, Menham M. Musculoskeletal and neuromuscular conditions of instrumental musicians. Arch Phys Med Rehabil 1996; 77(4): 406–413. doi: 10.1016/ S0003-9993(96)90093-3.

17. Luttmann A, Jäger M, Griefahn B et al. Preventing musculoskeletal disorders in the workplace. WHO 2003. [online]. Available from: https://apps.who.int/iris/handle/10665/42651.

18. Ackermann B, Driscoll T, Kenny DT. Musculoskeletal pain and injury in professional orchestral musicians in Australia. Med Probl Perform Art 2012; 27(4): 181–87. doi: 10.21091/ mppa.2012.4034.

19. Leaver R, Harris EC, Palmer KE. Musculoskeletal pain in elite professional musicians from British symphony orchestras. Occup Med 2011; 61(8): 549–555. doi: 10.1093/occmed/kqr129.

20. Paarup HM, Baelum J, Holm JW et al. Prevalence and consequences of musculoskeletal symptoms in symphony orchestra musicians vary by gender: a cross-sectional study. BMC Musculoskelet Disord 2011; 12(1): 223. doi: 10.1186/1471-2474-12-223.

21. Steinmetz A, Scheffer I, Esmer E et al. Frequency, severity and predictors of playing- -related musculoskeletal pain in professional orchestral musicians in Germany. Clin Rheumatol 2015; 34(5): 965–973. doi: 10.1007/ s10067-013-2470-5.

22. Baadjou VAE, Roussel NA, Verbunt JAM et al. Systematic review: risk factors for musculoskeletal disorders in musicians. Occup Med (Lond) 2016; 66(8): 614–622. doi: 10.1093/occmed/ kqw052.

23. Ranelli S, Straker L, Smith A. Playing-related musculoskeletal problems in children learning instrumental music: the association between problem location and gender, age, and music exposure factors. Med Probl Perform Art 2011; 26(3): 123–139.

24. Zaza C, Farewell VT. Musicians’ playing‐related musculoskeletal disorders: an examination of risk factors. Am J Ind Med 1997; 32(3): 292–300. doi: 10.1002/(sici)1097-0274(199709)32:3<292::aid-ajim16>3.0.co;2-q.

25. Knapik JJ, Jones SB, Darakjy S et al. Injuries and injury risk factors among members of the United States Army Band. Am J Ind Med 2007; 50(12): 951–961. doi: 10.1002/ajim.20532.

26. Jacukowicz A. Psychosocial work aspects, stress and musculoskeletal pain among musicians. A systematic review in search of correlates and predictors of playing-related pain. Work 2016; 54(3): 657–668. doi: 10.3233/WOR-162323.

27. Roset J, Rosines D, Saló-Orfila JM. Identification of risk factors for musicians in Catalonia (Spain). Med Probl Perfor Art 2000; 15(4): 167– 173. doi: 10.21091/mppa.2000.4032.

28. Dawson WJ. Playing without pain: strategies for the developing instrumentalist. Music Educators J 2006; 93(2): 36–41. doi: 10.1177/002743210609300218.

29. Foxman I, Burgel BJ. Musician health and safety: preventing playing-related musculoske letal disorders. AAOHN J 2006; 54(7): 309–316. doi: 10.1177/216507990605400703.

30. Stanhope J, Pisaniello D, Weinstein P et al. The effect of strategies to prevent and manage musicians’ musculoskeletal symptoms: a systematic review. Arch Environ Occup Health 2022; 77(3): 185–208. doi: 10.1080/19338244.2020.1860879.

31. Lonek J. Prevalence pohybových poruch u hráčů na dechové nástroje. UK: Praha 2021. Diplomová práce, Univerzita Karlova, FTVS. Vedoucí práce: Pavlů, Dagmar.

32. Crawford JO. The Nordic Musculoskeletal Questionnaire. Occup Med 2007; 57(4): 300–301. doi: 10.1093/occmed/kqm036.

33. Palmer K, Smith G, Kellingray S et al. Repeatability and validity of an upper limb and neck discomfort questionnaire: the utility of the standardized Nordic questionnaire. Occup Med 1999; 49(3): 171–175. doi: 10.1093/occmed/49.3.171.

34. Kok LM, Groenewegen KA, Huisstede BMA et al. The high prevalence of playing-related musculoskeletal disorders (PRMDs) and its associated factors in amateur musicians playing in student orchestras: a cross-sectional study. PLoS One 2018; 13(2): e0191772. doi: 10.1371/journal. pone.0191772.

35. Kok LM, Vlieland TP, Fiocco M et al. A comparative study on the prevalence of musculoskele tal complaints among musicians and non-musicians. BMC Musculoskelet Disord 2013; 14(1): 9. doi: 10.1186/1471-2474-14-9.

36. Treaster D, Burr D. Gender differences in prevalence of upper extremity musculoskeletal disorders. Ergonomics 2004; 47(5): 495–526. doi: 10.1080/00140130310001638171.

37. Nordander C, Ohlsson K, Balogh I et al. Gender differences in workers with identical repetitive industrial tasks: exposure and musculoskeletal disorders. Int Arch Occup Environ Health 2008; 81(8): 939–947. doi: 10.1007/ s00420-007-0286-9.

38. Sousa CM, Greten HJ, Machado J et al. The prevalence of playing-related musculoskeletal disorders (PRMSD) among professional orchestra players. Revista Música Hodie, Goiânia 2014; 14(2): 111–121. [online]. Available from: https://www.revistas.ufg.br/musica/article/ view/38251/19381.

39. Rotter G, Noeres K, Fernholz I et al. Musculoskeletal disorders and complaints in professional musicians: a systematic review of prevalence, risk factors, and clinical treatment effects. Int Arch Occup Environ Health 2020; 93(2): 149–187. doi: 10.1007/s00420-019-01467-8.

40. Kaufman-Cohen Y, Ratzon NZ. Correlation between risk factors and musculoskeletal disor ders among classical musicians. Occup Med (Lond) 2011; 61(2): 90–95. doi: 10.1093/occmed/ kqq196.

41. Harger S. An investigation of finger motion and hand posture during clarinet performance. Arizona state university 2011. A research paper presented in partial fulfillment of the requirements for the degree doctor of musical arts. Arizona state university 2011. [online]. Available from: https://keep.lib.asu.edu/_flysystem/fedora/ c7/29801/Harger_asu_0010E_10674.pdf.

42. Nyman T, Wiktorin C, Mulder M et al. Work postures and neck–shoulder pain among orchestra musicians. Am J Industrial Med 2007; 50(5): 370–376. doi: 10.1002/ajim.20454.

Štítky
Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína Tělovýchovné lékařství

Článek vyšel v časopise

Rehabilitace a fyzikální lékařství

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#