#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezinárodní spolupráce pro zlepšení diagnostiky a léčby cholangiokarcinomu


Autoři: L. Melich;  R. Kizek
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2022; 102(6): 322
Kategorie: Historie/aktuality

Ve dnech 7. a 8. července 2022 proběhlo pravidelné setkání EURO-CHOLANGIO-NET: The European Cholangiocarcinoma Network akce (CA COST Action CA18122). Setkání bylo pořádáno jako součást ENS-CCA (European Network for the Study of Cholangiocarcinoma) a uskutečnilo se v John McIntyre Conference Center University of Edinburgh. Univerzita patří mezi jedny z největších v celém Spojeném království, její základy byly položeny již v roce 1582 Jakubem I. Stuartovcem.

Cílem organizace ENS-CCA je najít rychlejší způsob diagnostiky cholangiokarcinomu, získat nové, inovativní prostředky pro léčbu a také podpořit činnost mladých vědců. Meetingu se zúčastnilo více než 50 vědců z různých zemí Evropy, aby referovali o svých pracích a poznatcích. Cholangiokarcinom je velice podobný adenokarcinomu žlučovodů, avšak původ nádorových buněk není přesně určený. Cholangiokarcinom není v západních zemích Evropy diagnostikován často, statistika ukazuje, že do 1 roku je cholangiokarcinom diagnostikován u dvou lidí ze 100 000. Avšak jeho fatalita tkví v jeho agresivitě. Nádorové onemocnění se projevuje nejčastěji okolo 70 let věku. K stanovení diagnózy dochází již v pokročilých stadiích nádorového onemocnění, tudíž je prakticky nemožné nádor chirurgicky odstranit. Pokud se nádor najde včas, chirurgické odstranění možné je, stále se ale doporučuje chemoterapie nebo radioterapie. Pokud je operace úspěšná, pacient stále čelí špatné prognóze a pětileté přežití pacienta je pod 50 %. Pro nádory v pokročilém stadiu je šance pro pětileté přežití 0 %, obvykle se pohybuje okolo 6 měsíců. Pro operovatelné nádory s radioterapií je dlouhodobé přežití od 22 % do 66 %, velké rozpětí závisí hlavně na průběhu operace.

Předpokládá se, že tumor může vzniknout z kmenových jaterních buněk. Nádorové buňky se agresivně šíří do okolních orgánů. Byly prezentovány práce zaměřené na radiologickou diagnostiku vybraných nádorů a jejich následné chirurgické odstranění. Nezanedbatelnou skupinu představují experimentální práce sledující molekulární a biochemické změny u nádorových buněk.

Meeting byl rozdělen do sedmi tematických bloků. Jako první byl úvodní blok, který se zaměřil na celosvětový výskyt cholangiokarcinomu. Byly vytvořeny statistiky počtu nových případů a úmrtí v daných oblastech, stejně tak jaké jsou přístupné možnosti léčby. Druhý a třetí blok se zaměřil na molekulárně-biologický popis cholangiokarcinomu. Čtvrtý a pátý blok se zaměřil na diagnostiku a způsoby operace. V šestém bloku se probíraly biomarkery a jejich role v diagnostice cholangiokarcinomu. Diagnostika cholangiokarcinomu je také velice náročná. Nádorové markery z krevního séra jsou necitlivé a málo specifické pro dané onemocnění. Mezi běžně stanovované markery u cholangiokarcinomu patří CA 19-9, který je , bohužel, orgánově nespecifický. Předmětem šestého bloku byly studie o nových markerech, které by mohly být v diagnostice užitečné. Současně se diskutovalo použití známých molekul jako CEA a CA72-4. Poslední sedmý blok probíral mikroprostředí a imunoterapii cholangiokarcinomu.

Na setkání byla prezentována naše práce, která se zaměřuje na oblast studia asociace vybraných biomarkerů s nádory (1, 2). Thiolové sloučeniny jako metalothioneiny (MT) jsou tvořeny SH skupinami, díky kterým mohou vázat těžké kovy. MT mají potenciál být novými molekulami asociovanými se zhoubnými nádory (3, 4).

Závěrem lze konstatovat, že ENS-CCA meeting 2022 výrazně přispěl k posunutí diagnostiky a léčby cholangiokarcinomu v budoucích letech.

adresa pro korespondenci:

prof. Ing. René Kizek, PhD., DrSc., MBA

Fakultní nemocnice v Motole

V Úvalu 84, 150 06 Praha 5

e-mail: kizekrene@gmail.com


Zdroje

1. Heyrovsky J. Polarographic research on cancer. Nature 1938; 142(3590): 317–319.

2. Olafson RW, Olsson PE. Electrochemical detection of metallothionein. Methods Enzymol 1991; 205: 205–213.

3. Prusa R, Blastik O, Potesil D, et al. Metallothioneins as a marker of tumor diseases. Clin Chem 2005; 51(Suppl 6): A56.

4. Skoták V, Hosnedlová B, Kepinská M, a kol. Brdičkova reakce pro studium termostabilních proteinů, především metalothioneinu v moči. In: Navrátil T, Fojta M, Schwarzová K. XL. Moderní elektrochemické metody: sborník přednášek mezinárodní odborné konference. Jetřichovice, 8.–12. listopadu 2021. Ústí nad Labem: Best servis, 2021. ISBN 978-80-905221-8-3: 2018-2220.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#