#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Závislost na tabáku a 22. ročník WONCA Europe Conference


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2017; 97(5): 235
Kategorie: Aktuality/historie

Všeobecní praktičtí lékaři (VPL) se denně setkávají ve svých ordinacích s pacienty s diagnózou F17, tedy Poruchy duševní a poruchy chování způsobené užíváním tabáku. Kouření není jen zlozvyk, ale nemoc. Celosvětově kouří asi 1,2 miliardy lidí, v České republice kouří kolem 2 milionů a asi 16 % všech úmrtí je tu ovlivněno kouřením.

Účinná léčba této nemoci existuje a měla by být dostupná a pacientům nabízena. Léčba zahrnuje psychobehaviorální intervenci a farmakoterapii k potlačení abstinenčních příznaků (vareniklin, bupropion, náhradní terapie nikotinem). Někteří lékaři se ještě stále zdráhají svým pacientům předepisovat zejména vareniklin pro obavy z neuropsychiatrických nežádoucích příhod, což klinická studie EAGLES u všech tří léků první linie, tedy vareniklinu, nikotinu i bupropionu, vyloučila (Neuropsychiatric safety and efficacy of varenicline, bupropion, and nicotine patch in smokers with and without psychiatric disorder. Anthenelli R, et al., 2016).

Léčebná strategie by měla být volena s ohledem na compliance pacienta, kde je zvažována forma aplikace užívané látky (náplasti, žvýkačky, pastilky, ústní sprej, tablety), dostupnost dané látky a v neposlední řadě i cena, neboť je na pacientovi, aby si léčbu hradil sám. Všeobecná zdravotní pojišťovna a Oborová zdravotní pojišťovna jen částečně a za určitých podmínek tyto náklady na léčbu hradí.

I při časové vytíženosti VPL lze stručnou intervenci zvládnout v nejkratší verzi za minutu: zeptat se na kouření, doporučit přestat kouřit, nabídnout pomoc – alespoň informační leták, případně doporučit intenzivní léčbu v některém ze 40 Center pro závislé na tabáku či některé z více než 150 poradenských center v lékárnách, telefonní linku 800 350 000 nebo mobilní aplikaci QUITNOW! ke stažení v češtině zdarma. Všechny kontakty jsou na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku: www.slzt.cz

Ve dnech 28. června až 1. července 2017 se v Praze konal 22. ročník WONCA Europe Conference (World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians). Konference přilákala nejen zástupce VPL z Evropy, ale také například z Korey, Izraele a dalších zemí.

Přednášky byly zaměřeny na problematiku denní praxe VPL a vycházely ze zkušeností z oblasti kardiovaskulární prevence, metabolických onemocnění, infekčních chorob, onkologie, závislosti na návykových látkách – problematice závislosti na tabáku se však přesto věnovaly jen dvě přednášky a jeden workshop a bylo zcela patrné, jak bude ještě třeba se s tímto problémem celosvětově vypořádat a zpřísnit opatření, která budou lépe implementována do denní praxe.

Na konferenci nechyběly ani „Československé dny“, které v přátelském duchu ukázaly cesty, jakými se ubírá zdravotnictví v České a Slovenské republice a jakou roli v tom hrají praktičtí lékaři a jejich systém vzdělávání.

23. ročník WONCA Europe Conference se bude konat příští rok ve dnech 24. až 27. května v polském Krakově. Věříme, že zde bude příčině každého šestého úmrtí věnováno více pozornosti.

ADRESA PRO KORESPONDENCI:

MUDr. Zuzana Adamčeková

Centrum pro závislé na tabáku, III. interní klinika 1. LF UK a

VFN a

Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 5

2017 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#