#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Richard Rokyta a kolektiv
Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi


Autoři: doc. MUDr. František Vožeh, CSc.
Působiště autorů: vedoucí ústavu patologické fyziologie LF UK v Plzni místopředseda Společnosti patologické a klinické fyziologie ČLS JEP a člen řídící rady International Society for Pathophysiology za ČR
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2016; 96(1): 53
Kategorie: Recenze

Richard Rokyta a kolektiv

Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi

Praha: Grada Publishing 2015, 712 s., 999 Kč. ISBN 978-80-247-4867-2

Tak je to konečně tady a dokonce z pera domácích autorů! A o co se jedná? No přece o publikaci „Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi“. Toto velice užitečné a potřebné dílo je výsledkem práce kolektivu spolupracovníků pořadatele této knihy a emeritního přednosty Ústavu normální, patologické a klinické fyziologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze prof. MUDr. Richarda Rokyty, DrSc., FCMA, kteří jsou převážně z tohoto, ale i z jiných pracovišť. A v čem spočívá užitečnost a prospěšnost předmětného díla? Především v tom, že dokladuje od prvního ročníku studentům medicíny proklamovanou, ale ne vždy patřičně oceňovanou pravdu, že cíl být dobrým lékařem začíná již zvládnutím teoretických předmětů a na ně navazujících preklinických disciplín. To vše pak dohromady dává odborný vědecký základ všem oborům klinickým, včetně schopnosti porozumět a správně aplikovat vyšetřovací diagnostické i terapeutické postupy. Jedině pod tímto prizmatem lze totiž vidět a chápat člověka jako dynamickou jednotu morfologie a funkce nejen ve zdraví, ale samozřejmě i v nemoci. Lékařské veřejnosti předkládaná monografie plní tento úkol na poli základní funkční teoretické disciplíny, kterou je fyziologie a na ni navazující preklinická patologická fyziologie. Je sice známo, že opravdu kvalitní učebnice z klinických oborů v zahraničí i u nás mají vždy na začátku patofyziologický úvod do problematiky, který je nezbytný pro pochopení dalších faktů, avšak to se vždy týká jen té které úzké specializace. Užitečnost fyziologie a patologické fyziologie pro klinickou medicínu monograficky zpracovaná jako celek je však v lékařském písemnictví ojedinělá a v tom je tato publikace originální a o to více prospěšná.


Nejedná se o útlé, avšak ani ne zbytečně zbytnělé dílo, prostě pro daný účel je „tak akorát“. Monografie má logické členění a ihned na začátku za obsahem díla je obsáhlý přehled všech použitých, abecedně řazených a ve většině případů i mezinárodně platných zkratek. Následuje předmluva pořadatele díla a poté již 31 kapitol, z nichž první je úvodem do historie a náplně obou oborů, a pak 6 kapitol spadajících do oblasti obecné fyziologie a patofyziologie. Jedná se o zevní etiologické faktory nemoci, fyziologii a patofyziologii buňky, obecnou fyziologii a patofyziologii dráždivých systémů, fyziologii a patofyziologii imunity, tělesných tekutin a acidobazické rovnováhy. Počínaje kapitolou o imunitě stejně jako o tělesných tekutinách a acidobazické rovnováze je na jejich začátku uvedena jedna nebo více kazuistik, které na konkrétních klinických případech uvádí čtenáře do dané problematiky a nastolují cíleně směrované otázky, pro které pak lze dále v textu nalézt vysvětlení i odpovědi ve formě logického výkladu. V případě výuky je lze využít k případným diskuzím s přednášejícím či s učitelem. V podobném stylu je zpracováno i dalších 25 kapitol z jednotlivých oblastí speciální patofyziologie, které s ohledem na rozsáhlost problematiky jsou, jako všechny ostatní již zmíněné, děleny do různého počtu logicky skloubených a didakticky vyváženě na sebe navazujících podkapitol. Monografie je zpracována přehledným a s ohledem na svoje poslání nikoliv přebujelým způsobem a je namístě zdůraznit, že zde uvedená fakta ve všech fundovaně pojednaných oblastech fyziologie a patofyziologie lidského těla vychází z posledních poznatků vědy, a jsou tedy vysoce aktuální. V neposlední řadě je pak nutné ještě vyzdvihnout perfektní dokumentaci celého díla, a to jak dokonalými barevnými ilustracemi, tak i názornými tabulkami a vysvětlujícími schématy. Zcela na konci knihy je pak již zmíněný skutečně kvalitně zpracovaný podrobný rejstřík, který uživatelům velmi usnadní orientaci v relativně obsáhlém díle.

A co ještě dodat na závěr? To je zcela jednoduché a prosté, vlastně zvládnutelné jedním slovem, a tím je doporučit. Na otázku komu, už tak stručně zodpovědět nelze, protože okruh možných a nepochybně spokojených adresátů tohoto díla je značný. Jak je uvedeno v předmluvě i na konci knihy v českém a anglickém souhrnu, jsou to především studující lékařství, a to jak pregraduální, tak i postgraduální formy studia, kteří ji uvítají jako cenný doplňkový studijní materiál, ale též studenti dalších zdravotnických disciplín (ošetřovatelství, rehabilitace, fyzioterapie, záchranáři apod.). Monografii však nepochybně ocení i mladí lékaři v rámci specializační atestační přípravy v různých klinických oborech a vlastně i ostatní lékařská veřejnost, protože zde nejde jen o „oprášení“ již zapomenutých informací, ale o poznatky nové moderní medicíny, užitečné a potřebné i v klinické praxi, jak ostatně uvádí i podtitul monografie.

Přeji povedenému dílu dobrý start a mnoho spokojených a vděčných čtenářů – uživatelů.

doc. MUDr. František Vožeh, CSc.

vedoucí ústavu patologické fyziologie LF UK v Plzni,

místopředseda Společnosti patologické a klinické fyziologie ČLS JEP a člen řídící rady International Society for Pathophysiology za ČR


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 1

2016 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#