#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Exogenní alergická alveolitida Popelka mezi intersticiálními plicními procesy?


Extrinsic allergic alveolitis

Extrinsic allergic alveolitis (EAA) belongs to the family of interstitial lung diseases. It results from repeated inhalation of causative antigens in susceptible individuals. The two most adequately studied and best known forms of EAA are farmer’s lung and pigeon breeder’s disease. The clinical presentation of the disease has been defined as acute, subacute and chronic. For the acute form of the disease, which occurs several hours after the antigen challenge, an immune-complex-mediated tissue injury is typical. However, a Tcell mediated immune inflammatory response prevails in advanced stages of the disease. No commonly accepted diagnostic criteria have yet been published. The most important step is to consider EAA in the differential diagnosis of any interstitial lung disease and to review the patient’s occupational and environmental history. There are no pathognomic clinical, radiographic, laboratory or histologic abnormalities for EAA. Avoidance of sensitising antigen is the key element of the treatment regime. Corticosteroids are recommended in acute, severe and progressive disease. Acute pigeon breeder’s disease appears to have favorable prognosis. Patients with progressive and irreversible pulmonary damage have a fairly high risk of death.

Key words:
extrinsic allergic alveolitis, farmer’s lung, pigeon breeder’s disease.


Autoři: M. Šterclová;  M. Vašáková
Působiště autorů: Primářka: MUDr. Martina Vašáková ;  Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Praha ;  Přednostka: MUDr. Václava Bártů ;  Pneumologická klinika 1. LF UK
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2007; 87(8): 470-473
Kategorie: Postgraduální vzdělávání

Souhrn

Exogenní alergická alveolitida (EAA) patří do rodiny intersticiálních plicních nemocí a rozvíjí se po opakované inhalační expozici některým antigenům. Nejznámější, nejlépe popsané a relativně nejčastější formy EAA jsou farmářská plíce a holubářská plíce. Choroba může probíhat akutně, subakutně a chronicky. Patogeneticky v časných fázích onemocnění (několik hodin po expozici) dominuje poškození imunokomplexy a látkami uvolněnými z aktivovaných neutrofilů. U subakutní a chronické EAA hraje hlavní roli opožděný typ přecitlivělosti zprostředkovaný T lymfocyty. Dosud nebyla vytvořena celosvětově platná kritéria, která by usnadnila stanovení diagnózy EAA. Podstatné je na onemocnění myslet a nepodceňovat sociální a pracovní anamnézu. Neexistuje žádný jednoznačný klinický, radiologický, laboratorní, funkční ani histopatologický obraz, který by byl pro diagnózu EAA dostatečně specifický a senzitivní. V léčbě onemocnění se uplatňuje na prvním místě přerušení expozice inhalačnímu antigenu, v řadě případů je pro závažnost plicního postižení nevyhnutelné přistoupit k léčbě kortikosteroidy. Akutní forma onemocnění u chovatelů holubů má spíše dobrou prognózu. Pokud ovšem dojde k rozvoji chronické progredující formy onemocnění, je prognóza nemocných špatná.

Klíčová slova:
exogenní alergická alveolitida, intersticiální plicní procesy, farmářská plíce, holubářská plíce.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 8

2007 Číslo 8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#