#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nokardióza


Nocardiosis – a Case Report

The authors present a survey of the problem concerning nocardiosis and describe the case of anatypical course of the disease in a 55 years old woman who has not suffered from any signs ofimmunodeficiency. The infection came about due to skin injury on the arm caused by a rustynail at work in the garden. After the development of an ulcer in the place of injury the infectiondisseminated into peritoneal cavity, lungs and skin with the formation of abscesses in the liver,right kidney, the Douglas space and in the thigh muscles. The patient was successfully treatedby surgery and 73 days lasting antibiotic therapy. The therapy gradually employed severalcombinations of antibiotics; the authors discuss clinical relevance of the examination ofsensitivity of nocardia to kotrimazol, considered by most authors as the remedy of first choice.

Key words:
nocardiosis - infection - treatment.


Autoři: J. Viechová 1;  J. Beneš 1;  M. Kabelková 1;  A. Gabrielová 2
Působiště autorů: Infekční klinika 3. LF UK, FN na Bulovce, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Beneš, CSc. 2Odd. klinické mikrobiologie FN na Bulovce, Praha, prim. MUDr. B. Horová 1
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2003; (7): 382-385
Kategorie: Články

Souhrn

Autoři podávají přehled problematiky onemocnění nokardiózou a popisují případ atypickéhoprůběhu onemocnění u 55leté ženy, u které se neprokázaly žádné známky imunodeficience.K infekci došlo poraněním kůže na paži, při škrábnutí se o rezavý hřebík při práci na zahradě.Po vzniku vředu v místě poranění došlo k diseminaci infekce do peritoneální dutiny, plic a dokůže, s tvorbou abscesů v játrech, pravé ledvině, v Douglasově prostoru a ve svalovině stehna.Pacientka byla úspěšně léčena chirurgickou intervencí a 73denní antibiotickou léčbou. V léčběbylo postupně použito několika kombinací antibiotik; diskutuje se o klinické relevanci vyšetřenícitlivosti nokardií na kotrimoxazol, který je většinou autorů považován za lék 1. volby.

Klíčová slova:
nokardióza - infekce - léčba.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


2003 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#