#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primář MUDr. Ivan Špiller


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 62, 2013, No. 3, pp. 159.
Kategorie: Osobní zpráva

* 2. 3. 1951 Ústi nad Labem, † 13. 1. 2013 Tábor

Primář MUDr. Ivan Špiller prožil mládí v Ústí nad Labem a Teplicích. Medicínu vystudoval na Karlově univerzitě v Praze. Po promoci nastupuje do nemocnice ve Strakonicích a vybírá si obor ORL, kterému se s láskou a pílí věnuje celý život.Odbornou přípravu přerušuje rok vojny ve funkci hlavního lékaře v Chlumci nad Cidlinou. Přípravu na I. atestaci završuje v Krajské nemocnici v Ústí nad Labem v roce 1979. Působení na ORL oddělení v Ústí/L. považuje za nejšťastnější období. Navazuje zde přátelství na celý život s kolegy K. Slámou, dr. Černochovou, prim. dr. Laštůvkou a dalšími a jen velmi nerad toto své “mateřské” oddělení opouští, aby se vrátil do zdravého prostředí jižních Čech. Nastupuje do nemocnice v Táboře, kde jej vítá primář Straka, který odjiždí na dovolenou do ciziny a již se zpět nevrací. MUDr. Špiller pracuje jako sekundární lékař a v rámci přípravy na II. atestaci dojiždí na ORL oddělení do Českých Budějovic, kde je jeho učitelem primář MUDr. Starý. V roce 1984 skládá atestaci II. st. a téhož roku je jmenován primářem na ORL oddělení v Táboře.Ve funkci zůstává po ­celých 27 let. Zavádí nové vyšetřovací a léčebné ­metody, ale hlavně se věnuje operativě. Nejvíce ušní chirugii, operaci nádorů a endonazální chirurgii pod mikroskopem, jak se naučil na stáži v Essenu. Je náročný k sobě i kolegům a stále se snaží práci zlepšovat.Účastní se stáží a kurzů doma i v zahraničí, aktivně se účastní odborného života, pravidelně přednáší.Je oblíben mezi kolegy a přáteli, nikdy neodmítne pomoci. Pro přívětivou povahu jej milují sestry na oddělení a on sám vždy zdůrazňuje, že bez výborné vrchní sestry a celého kolektivu by nikdy nemohl vybudovat odborné oddělení na takové úrovni jak se to podařilo.


Celé své srdce věnuje svým synům, má radost z dokončení jejich vysokoškolského vzdělání, je na ně pyšný. Stará se o svou maminku, které byl vždy nablízku, když bylo potřeba. Kromě medicíny má rád malířství a umění, navštěvuje světové galerie, sám maluje. Věnuje se leteckému modelářství.

Hodně sportuje, kolo, lyže, běh a těžce nese onemocnění páteře, které mu znemožnňuje několk měsíců pracovat i sportovat.

Naposledy jsem muvil s Ivanem na Jihočeských onkologických dnech v Českém Krumlově. Byl smutný, ale měl plno plánů na příští rok.

Zpráva o jeho nečekané smrti všechny bolestně zasáhla. Ivan nám bude velice chybět a budeme navždy vzpomínat na milého přítele a kolegu.

Primář MUDr. Pavel Pavlíček

ORL oddělení

Nemocnice České Budějovice, a.s.


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2013 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#