#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dopis redakci


Vyšlo v časopise: Klin. Biochem. Metab., 27, 2019, No. 4, p. 196-197
Kategorie: Dopis redakci

Vážená redakce,

Dovolte mi reagovat na článek „Vzácný pyrofosfátový močový konkrement u pětiletého chlapce s kongenitální hypofosfatázií“ autorů Polák M., Kotaška K., Plachý L., Průša R., Fořtová M., Klin. Biochem. Metab., 27 (48), 2019, No 2, p. 90-95.

Část medicínská je velmi pěkně zpracovaná a velice si vážím toho, že tuto kazuistiku autoři publikovali, nicméně v její analytické části se vyskytují nesrovnalosti.

Autoři uvádí na základě infračervené spektroskopie, že se jedná o směs pyrofosfátu vápenatého a síranu vápenatého v ekvimolárním množství. Přítomnost sulfátů zdůvodňují medikací pacienta sulfamethoxazolem.

V publikovaném spektru se síran vápenatý nevyskytuje a sulfametoxazol se nemetabolizuje na sulfáty, většina je eliminována močí jako N4-acetylsulfametoxazol, který také způsobuje litiázu. V publikovaném spektru diskutovaného článku není ani pyrofosfát vápenatý.

Obr. 1 ukazuje blíže neurčený pyrofosfát, který nám v podobě spektra, ještě před jeho publikací, poslali autoři ke konzultaci (vyhodnotili jsme jej jako pravděpodobný pyrofosfát) a spektrum skutečného síranu vápenatého z naší databáze. Oblast 1200 -1140 cm-1 (označeno šipkou) je sice typická pro absorpční pásy síranu vápenatého, jak autoři popisují, ale musely by tomu odpovídat i deformační vibrace při 600 a 667 cm-1 (v obrázku označen), které by se při uváděné koncentraci 50 % musely projevit.

Fig. 1: IR spectrum of published pyrophosphate compared to calcium sulphate dihydrate
Fig. 1: IR spectrum of published pyrophosphate compared to calcium sulphate dihydrate

Druhá uváděná složka - pyrofosfát vápenatý, spektrum dostupné např. z informačních zdrojů databází [1], případně obr. 5 článku Corrêa a Holanda [2].

Spektrum je jiné, než spektrum publikované, v oblasti 1000 -1250 cm-1 je značné množství absorpčních pásů, které publikovanému spektru chybí.

Zmiňované sulfáty se vyskytují v moči extrémně raritně a spíše u zvířat, zkušenost jsme publikovali v práci na toto téma [3].

Prosím o opravu publikovaného výsledku. Podle nás by to mohl být blíže neurčený pyrofosfát, což odpovídá kazuistice. Dospěli jsme k tomu porovnáním se spektrem zvířecího pyrofosfátu (K, Mg), který jsme analyzovali v roce 2012 a určili dle literatury. Je mu velmi blízké, avšak nelze vyloučit i příměs dosud neznámé látky.

Autoři se zbytečně pokoušeli o přesné určení neznámé látky. To je velmi těžký úkol i pro toho, kdo se IČ spektroskopií profesně zabývá. Je lépe pokusit se o částečnou interpretaci, a zůstat v kontaktu s lékařem pro další upřesnění. Takto postupují i renomované zahraniční laboratoře. Například u skupiny močanů, které tvoří komplexy, je variabilita spekter značná. Skupina pyrofosfátů bude mít patrně stejný potenciál.

Spřátelským pozdravem,

RNDr. Tamara Kořistková,

Aeskulab k.s., Brno

6. 9. 2019, Brno


Zdroje

1. NIST WebBook Chemie, Standard Reference Database SRD Number 69, DOI: https://doi.org/10.18434/T4D303; https://webbook.nist.gov/cgi/cbook.cgi?ID=B6009794&Units=SI&Mask=80#IR-Spec

2. Corrêa, T. H. A., Holanda, J. N. F. Calcium pyrophosphate powder derived from avian eggshell waste. Cerâmica 62, 2016, p. 278-280. http://dx.doi.org/10.1590/0366-69132016623631986

3. Kucera, J., Koristkova, T., Gottwaldova, B. and Jekl, V. Calcium sulfate dihydrate urolithiasis in a pet rabbit. J Am. Vet. Med. Assoc., 2017, 250: p. 534–537

Štítky
Biochemie Nukleární medicína Nutriční terapeut

Článek vyšel v časopise

Klinická biochemie a metabolismus

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#