#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Životní jubileum RNDr. Vratislava Němečka, CSc.


Autoři: Kolegů Všech Jménem;  P. H. Z. P. Přátel
Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 69, 2020, č. 3, s. 153
Kategorie: Osobní zprávy

Když v roce 1950 zahajoval Jaroslav Helcl své studium na Lékařské fakultě UK, zajistil mu moudrý řád přírody skvělého eléva, kolegu a nástupce, v Písku se narodil budoucí doktor Vratislav Němeček a tím pádem slaví právě letos na začátku léta své 70. narozeniny.

Obor studia na Přírodovědecké fakultě UK volil již s odhodláním stát se mikrobiologem, lépe virologem, a následoval své oblíbené literární autory do lékařské mikrobiologie. Po absolutoriu v roce 1973 si vybral Státní zdravotní ústav, nastoupil do oddělení virových hepatitid doc. MUDr. Josefa Pečenky a věnoval se radioizotopové diagnostice, která byla i tématem jeho kandidátské práce. Podílel se na vývoji prvního komerčního testu na principu ELISA v „zemích tábora míru“ pro detekci HBsAg. V učednických létech měl štěstí na šéfy a kolegy, kterými byli skvělí specialisté a inspirativní osobnosti – doc. MUDr. Josef Pečenka, MUDr. Jaroslav Helcl, DrSc., doc. MUDr. Bohumír Kříž, CSc., MUDr. Ivanka Pečenková a významný virolog MUDr. Rudolf Benda, CSc., z Vojenského ústavu hygieny a epidemiologie. Skvělá odborná příprava, erudice a kreativita se projevily již při první příležitosti, kdy podstatnou měrou přispěl k potvrzení původce největší alimentární evropské epidemie virové hepatitidy A v roce 1979 spoluprací, kterou krátce před tím navázal s pracovní skupinou Ústavu poliomyelitidy a virových encefalitid vedenou profesorem Dr. M. S. Balayanem. Jistota, s jakou si osvojil svůj obor, ale také znalosti diagnostické technologie mu umožnili inovovat přístupy i strategii diagnostiky a prevence virových hepatitid v České republice.

Díky svým odborným kvalitám je od začátku 90. let vedoucím Národní referenční laboratoře pro virové hepatitidy, členem odborných společností, národních i mezinárodních, pracovních a poradních skupin Ministerstva zdravotnictví ČR. Od 2007 působí jako národní expert na STI, HIV a virové hepatitidy ve struktuře ECDC.

V roce 2008 osvědčil schopnost řešit vážné problémy s nadhledem a bez zaváhání, když se stal vedoucím Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS a zachránil ji tím před zničením.

V pozici vedoucího dvou zásadních referenčních pracovišť je rovnocenným partnerem klinických lékařů, kteří s ním řeší individuální i koncepční otázky diagnostiky a epidemiologie hepatitid i HIV. Své kolegy vede klidně a uvážlivě k profesionální zdatnosti a empatii k pacientům s mimořádnou trpělivostí.

Je autorem více než šedesáti odborných publikací včetně kapitol v monografiích věnovaných virovým hepatitidám, řešitelem mnoha grantů a držitelem 4 patentů v oblasti diagnostických metod.

Celý profesionální život se věnuje pedagogické činnosti zejména v rámci postgraduálního vzdělávání. Mimo jiné je také laskavým examinátorem v oboru lékařské mikrobiologie.

Byl spolupořadatelem dvou mimořádně úspěšných mezinárodních virologických kongresů ESCV v Praze v letech 1995 a 2014. V SZÚ spoluorganizuje každoroční „Soutěže mladých vědců“ už více než dvacet let.

Za skvělé odborné schopnosti a dlouholetou práci ve výboru Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP byl v roce 2015 oceněn čestným členstvím SEM ČLS JEP.

Všechno nejlepší, hodně zdraví a pohody.

Je nám ctí pane doktore.

Jménem všech kolegů a přátel H. Z. a P. P.

Po dohodě šéfredaktorů byl příspěvek otištěn i v časopise Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie.

Foto: archiv P. Petráše



Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 3

2020 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#