#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RNDr. Marie Vacková, CSc.


Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 62, 2013, č. 1, s. 40
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 11. října 2012 opustila Katedru epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové po dlouhé a těžké nemoci ve věku 59 let dlouholetá spolupracovnice, RNDr. Marie Vacková, CSc.


Dr. Marie Vacková se narodila v Poličce v roce 1953. Po ukončení Střední zdravotnické školy zahájila studium Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Studium ukončila úspěšně obhájením diplomové práce v roce 1978. Ihned po skončení studia nastoupila na Katedru epidemiologie, tehdy Vojenského lékařského výzkumného a doškolovacího ústavu JEP v Hradci Králové.

Úspěšně se zapojila do práce mikrobiologické laboratoře a do řešení dílčích problémů výzkumných projektů – sledování selektivní kontaminace GIT u imunosuprimovaných nemocných. Svou píli potvrdila obhájením disertační práce v roce 1992. Velkou část pracovního úsilí věnovala studiu nozokomiálních infekcí na odděleních intenzivní péče a mykotických infekcí ve fakultní nemocnici. Celou svoji odbornou kariéru úspěšně spolupracovala s klinickými pracovišti Fakultní nemocnice v Hradci Králové (Infekční klinika, Ústav klinické mikro­bio­lo­gie, Chirurgická a Interní klinika). S pracovníky Farmaceutické fakulty spolupracovala na výzkumu biodegradabilních polymerů mikročástic v experimentu na zvířecím modelu. Spolupracovala také na evropské studii nozokomiálních infekcí ESGNI 001 a 002 a studiu expresní diagnostiky nebezpečných infekcí se zaměřením na hantaviry. Dosažené výsledky byly publikovány v odborných časopisech a prezentovány na konferencích a sjezdech.

Dr. Vacková se po celou dobu působení na katedře zapojovala do odborné výuky předmětu Epidemiologie a Lékařská mikrobiologie v pregraduální i postgraduální výuce studentů a dále při výuce ve vojenských specializačních kurzech. Posluchači i doktorandi vždy oceňovali její osobní „mateřský“ přístup k řešení veškerých problémů.

Na pracovišti z ní vyzařovala pohoda a výraznou měrou přispívala k dobré atmosféře, kterou dokázala šířit kolem sebe. Velikou péči a starostlivost věnovala své rodině a především své jediné dceři. Byla hrdá na její výsledky a úspěšné studium na Masarykově univerzitě v Brně. Odešla náhle od rozdělané práce a zůstává navždy s námi.

Spolupracovníci Katedry epidemiologie


Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 1

2013 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#