#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aeromonas spp. jako původce akutních průjmů dětí do jednoho roku


Aeromonas spp. as the Causative Agent of Acute Diarrhoea in Children under 1 Year of Age

Study objective:
To establish whether there is a link between cases of acute watery diarrhoea and a specific Aeromonas species.

Materials and Methods:
Eight strains studied were identified as aeromonads and were further characterized by biochemical tests, fatty acid analysis and ribotyping.

Results:
Aeromonads were isolated repeatedly from stool specimens of four children under one year of age with acute diarrhoea, two of whom were admitted to hospital. Of eight isolated aeromonads strains six were identified as A. caviae, one was classified into A. veronii bv. sobria and one could not be identified to the species level. Only two A. caviae strains from one patient were found to be identical by ribotyping while the Aeromonas species (strains) isolated from the other cases differed from one another. Contaminated fresh water, contaminated food and contact with travellers with imported diarrhoea were identified as probable sources of infection.

Conclusion:
Four cases of acute gastroenteritis in small children document that aeromonads are not rare and can cause serious health problems. However, epidemiological links remain unclear. We did not prove correlation between the four serious cases of acute diarrhoea and specific Aeromonas species but the results suggest the predominant role of A. caviae.

Key words:
Aeromonas – diarrhoea – identification – ribotyping – FAME.


Autoři: E. Krejčí 1;  A. Andělová 1;  I. Porazilová 1;  I. Sedláček 2
Působiště autorů: Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Centrum mikrobiologie, parazitologie a imunologie, Ostrava 1;  Česká sbírka mikroorganismů, Masarykova Univerzita, Brno 2
Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 55, 2006, č. 3, s. 92-98

Souhrn

Cíl práce:
Cílem práce bylo upozornit na možnou souvislost mezi případy akutních průjmových onemocnění a konkrétním druhem rodu Aeromonas.

Materiál a metodiky:
Osm studovaných kmenů bylo identifikováno jako Aeromonas spp. a blíže charakterizováno na základě výsledků biochemických testů, analýzy mastných kyselin a ribotypizace.

Výsledky:
Aeromonády byly opakovaně zachyceny u čtyř dětí do jednoho roku, z nichž dvě musely být pro vodnaté průjmy i hospitalizovány. Z osmi kmenů izolovaných aeromonád bylo šest kmenů identifikováno jako A. caviae, jeden jako A. veronii bv. sobria a jeden kmen se nepodařilo zařadit do druhu. Pouze v jednom případě byla ribotypizací prokázána identita dvou A. caviae kmenů od stejného pacienta, v ostatních případech byly izolovány různé kmeny odlišných druhů aeromonád. Pravděpodobným zdrojem infekcí aeromonádami byla kontaminovaná voda nebo potraviny; v jednom případě i kontakt s cestovateli, kteří se vrátili s průjmovým onemocněním.

Závěr:
Dokumentované čtyři případy akutních průjmových onemocnění malých dětí ukazují, že aeromonády nejsou vzácné a mohou způsobovat vážné zdravotní problémy. Podrobné epidemiologické souvislosti však zůstávají nejasné. Nepodařilo se prokázat, že klinicky závažné případy byly spojeny s jedním konkrétním druhem rodu Aeromonas, i když výsledky naznačují dominantní úlohu druhu A. caviae.

Klíčová slova:
Aeromonas – průjem – identifikace – ribotypizace – FAME.


Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 3

2006 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#