#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozloučení s naším milovaným primářem


Autoři: MUDr. Štolcová Alena
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2021; 76 (5): 286-287.
Kategorie: Osobní zprávy

Primář Erich Novák zesnul po dlouhodobé nemoci dne 27. 8. 2021 ve věku 87 let. Zemřel velký odborník v oboru pediatrie a člověk s pevným charakterem, který se nám stal vzorem pro celý život.

MUDr. Erich Novák se narodil v Praze. Jeho otec byl šéfkuchařem v automatu Koruna na Václavském náměstí a zabýval se stanovením norem pro společné stravování. Sepsal knihu Normy teplých jídel. Po válce pak pracoval na Ministerstvu vnitřního obchodu. Odtud pocházel zájem našeho pana primáře o dietologii. Dětskou stravu podroboval přísné kontrole a považoval ji vždy za součást komplexní terapie. Jeho maminka byla prodavačkou. Jako chlapec byl členem skautské organizace a později Nuselské evangelické mládeže v náročné době padesátých let. Po studiu na gymnáziu v Kubelíkově a pak Resslově ulici složil maturitní zkoušku a byl v roce l952 přijat na lékařskou fakultu. Byl přijat díky tomu, že se zúčastnil brigády v Ostravě-Porubě v rámci akcí evangelické mládeže, kde pracoval již se svou budoucí manželkou Martou. V roce 1956 měli svatbu a v roce 1958 ukončil studium a nastoupil do nemocnice v Mladé Boleslavi.

Nebylo to tenkrát tak jednoduché. Nástup byl na umístěnky, ale pan primář byl již ženatý a v Mladé Boleslavi nepožadoval byt, tak byl do nemocnice přijat. Tísnili se pak s manželkou a od roku 1959 i s dcerou Ivankou v jednom pokoji se starým nábytkem. Tři měsíce po narození dcerky musela paní Marta Nováková nastoupit do práce (mateřská dovolená byla krátká). Pracovala na kožním oddělení nemocnice v Mladé Boleslavi jako zdravotní sestra. MUDr. Erich Novák se stal sekundářem dětského oddělení, kde byl primářem MUDr. Pokorný. V té době bylo na oddělení celkem šest sekundářů, kteří kromě práce přímo na lůžkovém oddělení prováděli preventivní prohlídky a očkování dětí a vyjížděli na kurativní návštěvy k dětem do jednoho roku věku. V první polovině šedesátých let se otevíraly první obvody pro děti s kurativní péčí. V roce 1966 odjel primář Pokorný do Libye, kde zajišťovali tenkrát čeští lékaři péči o libyjské děti a MUDr. Erich Novák se vzhledem ke svým odborným kvalitám stal zastupujícím primářem. V roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy primář Pokorný s manželkou emigroval do USA a primářem dětského oddělení byl jmenován Erich Novák, který tuto funkci vykonával až do roku 2002, tedy celých třicet čtyři let.


Jako věřící člověk a člen Českobratrské církve evangelické to neměl vůbec jednoduché, ale za pomoci kolegů a hlavně za podpory prof. MUDr. Houšťka, přednosty II. dětské kliniky v Motole a hlavního pediatra, který věděl, jak vzdělaný a charakterní člověk dr. Novák je, všechny politické tlaky ustál. V té době přicházela každým rokem z Fakulty dětského lékařství řada absolventů, které bylo potřeba připravit pro výkon zodpovědného povolání. Pan primář pořádal obsáhlé semináře, každý den probíhala diagnostická vizita, rentgenová vizita s popisy snímků. Učil nás pracovitosti, trpělivosti, empatickému přístupu k dětským pacientům i jejich rodičům. V neposlední řadě dbal na úroveň našich teoretických znalostí a při vizitách nás zkoušel namátkově z jakékoliv oblasti pediatrie a také z praktických znalostí. Jednal při tom s námi mírně, nikdy nezvyšoval hlas, ale stačil mírný výraz nesouhlasu, nebo nespokojenosti s naším výkonem a bylo po náladě až do pláče. Měl velkou přirozenou autoritu. Obdivovali jsme ho, trochu se ho báli a hodně jsme ho měli rádi. Vedl vždycky mladé lékaře k úctě k sesterské práci, zdůrazňoval důležitost dobrých vztahů v kolektivu zdravotníků, dokázal stmelit všechny pracovníky na oddělení včetně vrátných, uklízeček a administrativních pracovníků. Za svou profesní kariéru vyškolil řadu praktických pediatrů, kteří obsadili 22 pracovišť v okrese Mladá Boleslav, a nespočet dalších, kteří pracují či pracovali na dětských klinikách nebo dalších pracovištích pediatrické péče.

V roce 1973 byl jmenován okresním pediatrem a úzce spolupracoval s krajským pediatrem prof. MUDr. Otto Hrodkem, DrSc. Během té doby pozvedl péči na lůžkovém oddělení i v terénu na vysokou úroveň. Založil a řadu let vedl nefrologickou ordinaci pro děti, vznikla alergologická ordinace pro děti, jejíž vedení svěřil své zástupkyni MUDr. Zdence Novotné. V okrese též vznikla dětská kardiologická ordinace pod vedením MUDr. Jarmily Šulcové a dětská psychiatrická ordinace MUDr. Lídy Tomášové, kde pracovala jako sestra primářova manželka Marta Nováková. Na oddělení trávil spoustu času, přicházel již před šestou ranní a odcházel často až ve večerních hodinách. Pokud to bylo potřeba, byl vždy ochoten pomoci v péči o zdraví dětí, ale mohli jsme se mu svěřit i se soukromými problémy a vždy poradil nebo pomohl. Při tom všem nutno podotknout, že pan primář nebyl žádný suchar a měl obrovský smysl pro humor.

Jakkoliv se to zdá při jeho pracovní aktivitě nemožné, vychovali s manželkou celkem čtyři děti a v současné době měli radost ze sedmi vnoučat a šesti pravnoučat. Měl krásné manželství a jeho žena se o něj obětavě starala až do konce života.

Za svou profesní činnost byl odměněn v roce 2002 čestným členstvím a v roce 2012 medailí České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, později byl navržen pro získání Brdlíkovy ceny, kterou však již pro zhoršený zdravotní stav neobdržel. Vážili jsme si ho a měli jsme ho rádi. Odchází s ním část našeho života.

Čest jeho památce!

MUDr. Alena Štolcová

bývalá primářka dětského oddělení

v Mladé Boleslavi


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 5

2021 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#