#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na MUDr. Josefa Havlíka (1931–2019)


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2019; 74 (8): 485.
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 10. září 2019 zemřel pediatr Josef Havlík, rodák z Protivína. Studoval na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy a po promoci v roce 1956 pracoval na Dětském oddělení v Karlových Varech. Atestaci z pediatrie složil v roce 1959 a po dvou letech přešel na Dětské oddělení v Poličce, kde, jak říkal, se učil „primářovat“. Od 1964 do 1968 pracoval jako primář Dětského oddělení v Českém Krumlově a současně organizoval i primární péči o děti v regionu. Kromě jiného byl i členem výboru Československé pediatrické společnosti ČLS JEP. Vychoval řadu mladých pediatrů, kteří se později stali vedoucími lékaři univerzitních klinik (Jozef Hoza a Jan Janda v Praze, Radvan Urbanek ve Vídni).


Po srpnu 1968 emigroval a získal místo na špičkovém pracovišti ve švýcarském Curychu u profesora Fanconiho, tehdejšího „papeže“ evropské pediatrie. Později se usadil jako privátní pediatr v Zugu, odkud pomáhal českým pediatrům s odbornou literaturou a organizováním stáží ve Švýcarsku. Byl aktivním hokejistou v EV Zug a pomáhal při jednáních, která umožnila, aby v letech 1982‒1985 za klub hrál i významný hokejista Ivan Hlinka.

Po roce 1989 se vrátil do vlasti a podílel se na budování sanatoria Sv. Anny v Protivíně a biochemicko-hematologických laboratoří, ale podnikatelské záměry se nenaplnily tak, jak si představoval. Proto se po více než 50 letech vrátil jako praktický pediatr do Karlových Varů, kde působil až do roku 2019. Mladším pediatrům radil, jak postupovat při zakládání soukromých praxí, ale podílel se i na kritice zástupců PLDD, kteří rozdělili vzdělávání v pediatrii na dva oddělené typy. Zastával názor, že postgraduální vzdělávání a atestace v pediatrii mají být společné pro DL i PLDD.

Za celoživotní přínos v oblasti léčebně preventivní péče o děti a mladistvé udělila Česká pediatrická společnost MUDr. Josefu Havlíkovi diplom a poděkování.

Čest jeho památce!

Prof. MUDr. Jan Janda, CSc.

Doc. MUDr. Jozef Hoza, CSc.

Univ. Prof. Dr. med. Radvan Urbanek


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 8

2019 Číslo 8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#