#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel prof. MUDr. Václav Špičák, CSc.
(14. ledna 1929–13. září 2019)


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2019; 74 (7): 437.
Kategorie: Osobní zprávy

Profesor Špičák vystudoval Fakultu dětského lékařství UK v Praze, promoval v roce 1953. Po promoci pracoval jeden rok na dětském oddělení v Teplicích, poté nastoupil na 1. dětskou kliniku FN Motol, kde byl jeho učitelem prof. MUDr. Josef Švejcar. Prof. Špičák se během své práce na klinice postupně stal erudovaným pediatrem a jeho specializací se stala alergologie a klinická imunologie. V době své práce na klinice založil první alergologické oddělení u nás. Absolvoval také několikaletý pracovní pobyt ve Farmakologickém ústavu. K učitelům, ke kterým se hlásil, patřili kromě prof. Švejcara také profesorka Rašková a profesor Halpern. V roce 1968 prof. Špičák úspěšně obhájil docentskou habilitační práci na téma Průduškové astma v raném dětském věku.

Politický vývoj po roce 1968 jeho kariéru zkomplikoval, nijak však neutlumil jeho odbornou aktivitu. Prof. Špičák musel ukončit svou činnost na dětské klinice, nadále ale působil v motolském Ústavu vývoje dítěte a později jako ordinář pro alergologii a klinickou imunologii na Poliklinice FN Motol. K pedagogické činnosti se vrátil v tehdejším doškolovacím ústavu.


Roku 1981 se stal přednostou Dětského oddělení tehdejší Fakultní nemocnice Na Bulovce. Za doby svého působení v této funkci rozvinul činnost oddělení v mnoha oblastech. Šlo zejména o alergologii, klinickou imunologii, dětskou pneumologii a bronchologii, gastroentrologii a dětskou neurologii. V roce 1994 byl jmenován profesorem dětského lékařství. Funkci přednosty vykonával do roku 1996. I poté, co po něm funkci primáře převzal prim. MUDr. Martin Fuchs, zůstával prof. Špičák plně vytížen ambulantní prací. Jeho alergologická ambulance na oddělení byla díky jeho odbornému věhlasu mimořádně vyhledávaná a pan profesor na oddělení pracoval až do roku 2010. I po ukončení svého působení na Bulovce vedl až do roku 2018 odbornou ambulanci v soukromém zdravotnickém zařízení Immunoflow v pražských Letňanech.

Prof. Špičák byl v průběhu let vědeckým sekretářem a předsedou České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP, ředitelem České iniciativy pro astma a předsedou sdružení Na pomoc chronicky nemocným dětem.

Za svou dlouholetou výzkumnou a publikační činnost obdržel v roce 2005 Cenu Jana Evangelisty Purkyně. Dalším uznáním jeho celoživotní odborné činnosti bylo v roce 2009 udělení titulu Rytíř lékařského stavu. Jeho dlouholeté badatelské úsilí v oblasti dětského astmatu a šíření odborných informací v odborných kruzích i mezi laiky vedlo v roce 2017 k jeho jmenování ambasadorem Globální iniciativy pro astma.

Pan profesor zavedl u nás na oddělení hezký zvyk. Podle jeho vlastních slov, první svůj telefonát na Nový rok směřoval po půlnoci vždy na sesternu. Prvními, komu popřál mnoho štěstí v novém roce, tak byly sloužící sestry a lékaři.

Ten tradiční telefonát nám na oddělení bude chybět.

Prim. MUDr. Ivan Peychl

Dětské oddělení Nemocnice Na Bulovce


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 7

2019 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#