#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Peter J. Adasek, MD,
jmenován profesorem na Lékařské fakultě v Coloradu, USA


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2013; 68 (2): 135-136.
Kategorie: Zprávy

Peter Adasek je známý řadě českých a slovenských lékařů i sester. V roce 1990 kontaktoval MUDr. M. Bojara, CSc., tehdejšího ministra zdravotnictví ČR během jeho návštěvy v USA, a nabídl, že by chtěl jako dobrovolník v Československu učit lékaře, mediky i sestry a tím částečně prospět zemi, odkud přišli jeho prarodiče do USA před 1. světovou válkou. Dr. Bojar jeho nabídku přijal a pozval ho do Prahy.


Ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze 4 začala jeho spolupráce s prof. MUDr. Dunovským, MUDr. Schneibergem a MUDr. Vondrákem, později s prof. MUDr. Jandou v oboru pediatrie a MUDr. Kuklou ze sociální pediatrie; měl řadu přednášek o týrání a zneužívání dětí v Praze i na různých fakultách a středních zdravotních školách nejen v ČR, ale také v SR. Svůj výklad ilustroval barevnými diapozitivy a pro lepší názornost sexuálního zneužívání dětí používal ručně vyrobené (anatomicky přesné) loutky, které také Společnosti sociální pediatrie věnoval k dalšímu využití.

Kromě toho také poskytoval „hodiny angličtiny“ lékařům v koleji IPVZ v Praze, pracovníkům sekretariátu a členům některých odborných společností České lékařské společnosti J. E. Purkyně, i studentům středních škol, které během svého prvního i druhého půlročního pobytu navštívil. Své návštěvy, které si sám financoval, v následujících letech opakoval, s délkou pobytu 2–3 měsíce.

Dr. Adasek založil také „Adasek Award“ pro mladé členy České pediatrické společnosti a Společnosti sociální pediatrie ČLS JEP. O jejich udělení rozhodoval na základě stanovených kritérií výbor příslušné Společnosti. Oceněný(á) člen(ka) obdržel(a) kromě plakety se svým jménem i finanční odměnu. Vše bylo hrazeno dr. Adaskem, plakety přivezl z USA.

Dr. Adasek se také aktivně zúčastňoval některých akcí, pořádaných odbornými společnostmi v ČR i SR, např. Tradičního setkání pracovníků kojeneckých ústavů a dětských domovů ve Slavkově v roce 2004.

Tato prospěšná činnost dr. Adaska byla oceněna udělením Čestného členství Pediatrické společnosti Slovenské lékařské společnosti (2003) a udělením Čestného členství České pediatrické společnosti a Společnosti sociální pediatrie ČLS JEP (2004).

Peter J. Adasek, MD, za svou činnost na úrovni národní i mezinárodní byl povýšen v červenci 2012 na „ Clinical Professor in the Department of Pediatrics, University of Colorado School of Medicine“ v USA.

Z Adaskova CV lze uvést, že MD získal na Medical University (SUNY Syracuse) v r. 1965; (počáteční) praxi absolvoval na University of Utah School of Medicine (Salt Lake City) v letech 1965–1966. Po pediatrické stáži v University of Washington (Seattle) v letech 1968–1970 „sloužil“ jako pediatr v US Air Force (Capt.) v Bitburg Air Base v tehdejším západním Německu. Dr. Adasek měl soukromou pediatrickou praxi v Colorado Springs, CO; dosud přednáší o zneužívání dětí jak v USA, tak i v zahraničí.

Ing. Alexandr Stožický, CSc.

MUDr. František Schneiberg

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva

UK 1. LF Praha


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 2

2013 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#