#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Projekt „Modrá kniha“ přispívá k odbornému vzdělávání lékařů


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2010; 65 (1): 47.
Kategorie: Zprávy

V říjnu 2009 se do rukou pediatrů dostala nová publikace na téma „Celiakie a kojenci“. Projekt „Modrá kniha“, který se tak doplnil již o sedmý odborný titul, je specializovaný vzdělávací projekt pro českou a slovenskou odbornou lékařskou veřejnost, připravený týmem kojenecké výživy divize Nestlé Nutrition.

Projekt se opírá o mezinárodní odborné zázemí Nestlé, především o zkušenosti ústavu Nestlé Nutrition Institute a série publikací Annales Nestlé, které jsou uznávaným mezinárodním zdrojem vědeckých poznatků především pro klinické lékaře v oboru pediatrie. Nejde o běžný překladatelský počin v oblasti odborné literatury. V rámci projektu „Modrá kniha“ jsou každoročně vybírána původní témata, zajímavá pro českou i slovenskou odbornou lékařskou veřejnost, a odborné závěry jsou zároveň doprovázeny praktickými návody pro odbornou praxi. První „Modrá kniha“ byla vydána již v roce 2003 a každým rokem je řada rozšiřována o další témata:

  • 2003 – Výživa novorozenců a kojenců
  • 2004 – Neprospívání kojenců a batolat
  • 2005 – Lipidy ve výživě
  • 2006 – Alergie kojeneckého věku
  • 2007 – Naléhavé situace v pediatrii
  • 2008 – Nové pohledy na výživu kojenců a batolat
  • 2009 – Celiakie a kojenci

„Na těchto publikacích s námi každoročně spolupracují naše nejvýznamnější lékařské kapacity ze špičkových klinických pracovišť z oborů dětské gastroenterologie, imunologie, pediatrie a neonatologie. Vždy vybíráme témata, která jsou zajímavá a osloví nejen klinické lékaře, ale i širokou pediatrickou veřejnost. Tyto nové poznatky, které doplňují vzdělávání lékařů, se týkají praxe a často diskutovaných témat,“ uvádí ing. Jitka Špillerová, ředitelka týmu kojenecké výživy Nestlé Nutrition pro ČR a SR.

MUDr. Sabina Legnerová, manažerka pro komunikaci s lékaři, doplňuje: „Projekt Modrá kniha“, opírající se o spolupráci s odbornými lékařskými kapacitami, je svého druhu jedinečný. Díky němu získávají informace nejen lékaři z řad pediatrů, ale i studenti na lékařských fakultách, pro které jsou často „Modré knihy“ základním aktuálním materiálem z oboru dětské výživy a gastroenterologie“.

V minulosti probíhal „křest“ publikace na půdě 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy za účasti významných lékařských kapacit a za podpory děkana 1. LF UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., MBA. Od roku 2008 probíhá křest „Modré knihy“ na společném česko-slovenském setkání dětských gastroenterologů, které se uskutečnilo v roce 2008 v Trenčianských Teplicích pod vedením MUDr. Jarmily Kabátové, předsedkyně Sekce dětských gastroenterologů Slovenské gastroenterologické společnosti. Loňský křest proběhl na konferenci „Pracovní dny dětské gastroenterologie a výživy“ (Nymburk, 15.–17. 10. 2009), jejímž prezidentem byl prim. MUDr. Pavel Frühauf, CSc. Nestlé Nutrition začala při této příležitosti od roku 2008 udělovat za přínos dětské gastroenterologii „Medaili Henriho Nestlé“, která připomíná počátky kojenecké výživy, spojené právě se jménem Nestlé.

Společnost Nestlé je průkopníkem v oboru kojenecké výživy s tradicí od roku 1867, kdy lékárník Henri Nestlé ve Švýcarsku poprvé vyvinul tzv. mléčnou moučku – první náhražku mateřského mléka pro kojence. Není bez zajímavosti, že registrace tzv. „Nestléovy dětské moučky“ pro náš trh proběhla již v roce 1890 a že před rokem 1948 vyráběla Nestlé v Československu kojeneckou výživu ve dvou tehdy moderních závodech – v Moravském Krumlově a v Hlinsku. Od roku 1992 se Nestlé vrátila na náš trh. Na prodej nejmodernějších výrobků kojenecké výživy se zaměřuje tým kojenecké výživy, který je součástí specializované divize Nestlé Nutrition, působící v rámci společnosti Nestlé Česko s.r.o. v ČR a Nestlé Slovensko s.r.o. v SR.

Tisková zpráva


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 1

2010 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#